Θάσος: Κρατήσεις σε ξενοδοχεία για το… 2019-Πάνω από 150 εκ. ευρώ οι επενδύσεις στον τουρισμό την τελευταία δεκαετία

Οι κρατήσεις για τη θερινή σεζόν του 2018 στα ξενοδοχεία της Θάσου έχουν ήδη αγγίξει το 50%-Πάνω από 300.000 τουρίστες πέρασαν από το νησί το 2017-Τα εντυπωσιακά νούμερα και η ανησυχία των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου

Το ότι η Θάσος «βουλιάζει» από τουρίστες και δη τα τελευταία χρόνια είναι πασιφανές, όταν όμως αυτό «μεταφράζεται» και σε νούμερα, τότε η εικόνα της τουριστικής κίνησης στο νησί, αλλά και των επενδύσεων που άπτονται του τουρισμού, γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακή και συνάμα ακούγεται λογικό οι κρατήσεις για τη θερινή σεζόν στα ξενοδοχεία της Θάσου να έχουν ήδη αγγίξει το 50% των διαθέσιμων κλινών για το 2018, αλλά και να υπάρχουν επιχειρήσεις που ήδη συζητάνε συμβόλαια με μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς για το καλοκαίρι του 2019!

Η Θάσος τα τελευταία χρόνια ζει το δικό της… καλοκαίρι στον τουρισμό, καθώς σύμφωνα με τους υπολογισμούς του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Πάρι Παρασχούδη, την τελευταία δεκαετία επενδύθηκαν περί τα 150 εκατομμύρια ευρώ σε νέα ξενοδοχεία και ανακαινίσεις μονάδων.

Όπως αναφέρει η voria.gr, στις πιο πρόσφατες επενδύσεις μπορεί να αναφερθεί το project του «Τhassos Grand Resort», επένδυση βουλγαρική στην περιοχή Άγιος Ιωάννης, το ξενοδοχείο «Α for Art» του ομίλου Κοθάλη που έχει επίσης επενδύσει σε ακόμη δύο ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τα «Alexandra Beach» και «Alexandra Golden», ενώ επεκτάσεις έχουν γίνει και στο «Makryammos Bungalows». Στις επενδύσεις των τελευταίων ετών ήταν και το «Alea Hotel & Suites», όπως επίσης το «Αtrium Hotel».

Το καλοκαίρι του 2018 προβλέπεται ότι θα είναι μια ακόμη πολύ καλή χρονιά για τον τουρισμό του νησιού. Η κίνηση αναμένεται να ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και θα κρατήσει, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ λόγω του ότι το Πάσχα πέφτει φέτος νωρίς, προβλέπεται ότι κάποια από τα ξενοδοχεία του νησιού θα ανοίξουν για τις ημέρες των γιορτών.

Εντυπωσιακοί οι αριθμοί

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι το 2017 υπήρξε αύξηση της τάξης του 10% στον αριθμό των τουριστών και οι τουρίστες που έκαναν τις διακοπές τους στη Θάσο ίσως και να ξεπέρασαν τις 300.000, με τους περισσότερους να είναι αλλοδαποί και την πρωτιά να την κατέχουν οι Ρουμάνοι.

Βάσει των κρατήσεων που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, η τουριστική κίνηση το 2018 θα κινηθεί στα περσινά επίπεδα, κάτι που συνεπάγεται μία ακόμη πολύ καλή χρονιά για τη Θάσο, χωρίς να συνυπολογίζεται ο «αστάθμητος παράγοντας» των Τούρκων και Βούλγαρων τουριστών, οι οποίοι κλείνουν την τελευταία στιγμή, αλλά ούτε και τους Έλληνες «τουρίστες του Σαββατοκύριακου».

Η Θάσος έχει γίνει πλέον ένας διεθνής προορισμός, που προσελκύει πάρα πολλούς Βαλκάνιους, αλλά επίσης Πολωνούς, Ούγγρους, Άγγλους, Γερμανούς, Ρώσους και Σκανδιναβούς, καθώς το αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος» συνδέεται, πλέον, με απευθείας πτήσεις με πολλές ευρωπαϊκές πόλεις.

Οι αεροπορικές συνδέσεις θα ενισχύσουν περαιτέρω τον τουρισμό της Θάσου και θα της δώσουν διαφορετική προοπτική. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι μέχρι και το 2017, το 75% των αλλοδαπών τουριστών που επισκέπτονταν το νησί, έφθανε οδικώς.

Σημειώνεται ότι οι ξενοδοχειακές κλίνες στη Θάσο ανέρχονται σε 10.500, ενώ οι κλίνες στα ενοικιαζόμενα καταλύματα είναι 14.000. Επίσης, το νησί διαθέτει πολλές μικρής δυναμικότητας ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και 15 συγκροτήματα των 4 και 5 αστέρων.

Πάντως οι Έλληνες επιχειρηματίες οι οποίοι επένδυσαν στο νησί, εκφράζουν τον φόβο ότι στα επόμενα χρόνια θα εκδηλωθεί επενδυτική κάμψη στον κλάδο λόγω της επιβολής του τέλους διανυκτέρευσης και της υψηλής φορολογίας των επιχειρήσεων, εκτός κι αν υπάρξουν άμεσα σχετικές ρυθμίσεις.