Καταστήματα στην Τουρκία «βάφτισαν» τους κουραμπιέδες… Καβαλιώτικους και τους πουλάνε

Η αυθαίρετη... ονοματοδοσία του προϊόντος με το δυνατό brand name του Κουραμπιέ Καβάλας επαναφέρει το θέμα της αδυναμία να προστατευτεί το όνομα προέλευσης ενός από τα διασημότερα προϊόντα της Καβάλας

Ένα από τα πιο διάσημα και πέραν πλέον των ελληνικών συνόρων προϊόντα της Καβάλας είναι ο κουραμπιές της. Η λαχταριστή λιχουδιά έχει κατακόρυφη άνοδο στις πωλήσεις της από καταστήματα και ζαχαροπλαστεία στον Νομό Καβάλας, ταυτόχρονα με την μεγάλη τουριστική άνοδο της περιοχής. Ωστόσο κάποιοι μάλλον προσπαθούν προς όφελος τους να εκμεταλλευτούν το δυνατό brand name του Κουραμπιέ Καβάλας ή αλλιώς Kavala Kurabiyesi όπως λέγεται στα Τούρκικα.

Είναι γνωστό πως οι γείτονες για χρόνια διεκδικούν την «πατρότητα» του κουραμπιέ, αλλά πλέον έχουν προχωρήσει ένα βήμα περισσότερο πουλώντας σε λιανική, αλλά και μέσω e-shops, κουραμπιέδες με την ονομασία Kavala Kurabiyesi.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι το ηλεκτρονικό κατάστημα με τον τίτλο Trakyagurme.com (Trakya σημαίνει Θράκη στα Τούρκικα), όπου στα νέα προϊόντα δεσπόζει ο κουραμπιές Καβάλας, αλλά και τα μπισκότα Καβάλας!

Παρασκευαστής είναι η εταιρία Salih Usta (στα ελληνικά «Θείος Σαλίχ») και προσφέρει κουραμπιέδες και μπισκότα Καβάλας, όπως ισχυρίζεται, σε συσκευασίες των 290 και των 500 γραμμαρίων.

Ένα κουτί κουραμπιέδων των 290 γραμμαρίων κοστίζει 11,5 τούρκικες λίρες, δηλαδή κάτι λιγότερο από 3 ευρώ, ενώ αντίστοιχα η συσκευασία 500 γραμμαρίων μπισκότων (cookie) Καβάλας κοστίζει 14,85 τούρκικες λίρες ή 3.5 περίπου ευρώ.

Το γεγονός αυτό ίσως θα πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο τους παραγωγούς της περιοχής, αλλά και τους παράγοντες της τουριστικής προβολής που θα πρέπει να κινηθούν πιο δυναμικά για να προστατεύσουν το προϊόν με ονομασία προέλευσης που χρησιμοποιείται από τους γείτονες.