Λιμάνι Καβάλας «Απόστολος Παύλος», η νέα θαλάσσια πύλη των Βαλκανίων: Το «λένε» και οι αριθμοί [πίνακες]

Ο διευθυντής πωλήσεων της Hellenic Seaways Άρης Κατσαΐτης μιλά για την «έκρηξη» την οποία σημείωσε το 2017 η επιβατική κίνηση από το λιμάνι της Καβάλας-Ποιες οι προσδοκίες για το 2018 και ο ρόλος της αύξησης του βιοτικού επιπέδου των Βαλκάνιων τουριστών

Σε μείζονος σημασίας λιμάνι όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρη τη Βαλκανική χερσόνησο εξελίσσεται η Καβάλα, φιλοξενώντας όλο και περισσότερους επισκέπτες οι οποίοι επιθυμούν να ταξιδέψουν προς τα νησιά του Αιγαίου. Προορισμοί όπως η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος και η Σάμος που εξυπηρετούνται μέσα από τα δρομολόγια της Hellenic Seaways καταγράφουν κατακόρυφη άνοδο δίνοντας νέα δυναμική στο λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος». Στο φαινόμενο αυτό αναφέρθηκε μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6 ο Διευθυντής Πωλήσεων της Hellenic Seaways Άρης Κατσαΐτης εξηγώντας πως και το 2018 αναμένεται να είναι μία εξίσου επιτυχημένη χρονιά για το λιμάνι της Καβάλας.

«Τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση είναι πολύ ελπιδοφόρα»

Κάνοντας μια αποτίμηση της κίνησης για το 2017, αλλά και μια πρόβλεψη για το 2018, υποστήριξε πως τα μηνύματα για την τουριστική κίνηση είναι πάρα πολύ ελπιδοφόρα. «Το 2017 ήταν μία εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό μας, αλλά και για την εταιρία μας. Ο κόσμος κινήθηκε και τα δρομολόγιά μας εκτελέστηκαν έτσι όπως είχαν σχεδιαστεί. Τα μηνύματα και για το 2018 είναι πολύ αισιόδοξα και περιμένουμε όλη αυτήν την κίνηση να την εξυπηρετήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», δήλωσε ο κ. Κατσαΐτης.

Θετικά τα λειτουργικά και τα καθαρά αποτελέσματα

Σχολιάζοντας την εκτίμηση του Σεπτέμβρη του 2017 που μιλούσε για μια αύξηση της κίνησης της τάξης του 15%, σημείωσε: «Όντως είχαμε μία πολύ χρονιά και τα λειτουργικά μας αποτελέσματα ήταν πάρα πολύ καλά, όπως και τα καθαρά μας αποτελέσματα επίσης. Αυτό βεβαίως οφείλεται στις επιλογές και στον σχεδιασμό των δρομολογίων για όλη τη δραστηριότητά μας καθ’ όλο το έτος», τόνισε ο κ. Κατσαΐτης.

«Θα είμαστε ευχαριστημένοι αν κινηθούμε στα ίδια επίπεδα με πέρσι»

Στην συνέχεια ο κ. Κατσαίτης έθεσε τους στόχους για το 2018, υποστηρίζοντας: «Εμείς θα είμαστε ευχαριστημένοι αν κινηθούμε στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Από εκεί και πέρα οικονομικά μπαίνουν και άλλα στοιχεία, όπως ότι τα καύσιμα έχουν ακριβύνει και αυτό θα έχει μια μεγάλη οικονομική επίπτωση. Είμαστε στη φάση που όλα τα μετράμε για να δούμε τι τελικό αποτέλεσμα θα έχουμε στον προϋπολογισμό για το 2018. Πάντως από πλευράς αριθμού επιβατών πιστεύουμε ότι θα είναι μία εξίσου καλή χρονιά, ίσως και καλύτερη σε μερικές περιπτώσεις».

«Ανεβαίνει το εισόδημα των Βαλκάνιων και μαζί η κίνηση προς τα νησιά»

Για το ότι το λιμάνι της Καβάλας αποτελεί ένα σημείο αναφοράς στον σχεδιασμό της εταιρίας, ο Διευθυντής Πωλήσεων της Hellenic Seaways παραδέχεται ότι όντως η Καβάλα ήταν και παραμένει σταθερός προορισμός, κάτι το οποίο φαίνεται και από τον «ελλιμενισμό» της εταιρίας στο «Απόστολος Παύλος» εδώ και αρκετό καιρό, πράγμα το οποίο θα συνεχίσει να κάνει και τα επόμενα χρόνια.

«Ξέρετε ότι οι γραμμές αυτές που φτάνουν στην πόλη σας είναι επιδοτούμενες από το Υπουργείο Ναυτιλίας. Κατοχυρώθηκαν στην εταιρία μας με έναν διαγωνισμό που έγινε προσφάτως, οπότε θα είμαστε εκεί και για το 2018 και για τα επόμενα χρόνια, για να καλύπτουμε τις συγκοινωνιακές ανάγκες της Βόρειας Ελλάδας και των νησιών του Βορείου Αιγαίου, αλλά και της ενδοχώρας, γιατί έχουμε και τη γραμμή που θα είναι από το Λαύριο. Για εμάς, λοιπόν, έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία, δεδομένου ότι συνδέουμε όλο τον άξονα του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Είδαμε μια μεγάλη αύξηση από την Καβάλα και προφανώς και ο τουρισμός της Καβάλας έχει να κάνει με τους Βαλκανικούς λαούς των οποίων το οικονομικό επίπεδο συνεχώς ανεβαίνει. Είναι αναπτυσσόμενες οικονομίες που συνεχώς ανεβαίνουν, κυρίως των Βουλγάρων και αφού ανεβαίνει το βιοτικό τους επίπεδο, προγραμματίζουν και τις διακοπές τους και ξοδεύουν και περισσότερα χρήματα σε αυτές και φυσικά μετακινούνται περισσότερο. Η κίνηση από την Καβάλα προς τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου ήταν σε επίπεδα που μας δείχνουν τι πρόκειται να γίνει και τις επόμενες χρονιές», δηλώνει ο κ. Κατσαΐτης.

Ο Διευθυντής Πωλήσεων της Hellenic Seaways Άρης Κατσαΐτης

«Θα ενισχύσουμε κάποια δρομολόγια, εφόσον υπάρχει ανάγκη»

Απαντώντας για τον γενικό σχεδιασμό της εταιρίας και πέραν της Καβάλας, ο κ. Κατσαΐτης εξήγησε πως «Η εταιρία δραστηριοποιείται έτσι και αλλιώς σε 36 προορισμούς και έτσι θα συνεχίσουμε και φέτος, δεδομένου ότι είμαστε τοποθετημένοι σε όλους τους γεωγραφικούς προορισμούς της χώρας. Αυτό θα συνεχίσουμε και θα ενισχύσουμε περαιτέρω κάποια δρομολόγια που πιστεύουμε ότι υπάρχει ανάγκη και υπάρχει και εμπορικό ενδιαφέρον».

Τα στατιστικά στοιχεία για την κίνηση από το «Απόστολος Παύλος»

Σημαντική θεωρείται η αύξηση της κίνησης από το λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος» προς τα νησιά του Αιγαίου, αφού πλέον αποτελεί τη βασική πύλη των Βαλκανίων προς τα ελληνικά νησιά, ανεβάζοντας περαιτέρω τις μετοχές του λιμανιού της Καβάλας. Στους σχετικούς πίνακες (βλ. παρακάτω) με τα συγκριτικά στατιστικά στοιχεία για τα 6 κύρια λιμάνια στα οποία φτάνουν δρομολόγια της Hellenic Seaways από Καβάλα είναι εμφανής η αύξηση κατά χιλιάδες τόσο στην κίνηση επιβατών όσο και οχημάτων σε σχέση με το 2016. Στο γενικό σύνολο η επιβατική κίνηση για τα 6 παραπάνω λιμάνια αυξήθηκε το 2017 και έφτασε τα 94.343 άτομα, ενώ το 2016 άγγιξε τα 86.361 άτομα. Το 2017 προς τα 6 λιμάνια κινήθηκαν 4.606 φορτηγά, ενώ το 2016 ήταν 4.932 και τέλος το 2017 προς τα 6 νησιά μετακινήθηκαν 20.316 οχήματα όταν το 2016 ήταν μόλις 16.961.

Δείτε παρακάτω αναλυτικά τους πίνακες με την κίνηση στο λιμάνι της Καβάλας