Η Αναπτυξιακή Καβάλας, επικεφαλής εταίρος Διακρατικού Προγράμματος

Περίπου 1,5 εκ. ευρώ με στόχο την τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της αγοράς εργασίας μέσω της δημιουργίας πολυεπίπεδων συνεργειών που αφορούν τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον τομέα της Δημιουργικής και Πολιτιστικής Βιομηχανίας

Στο πλαίσιο της 1ης Πρόσκλησης του Προγράμματος «Μαύρη Θάλασσα 2014-2020» επιλέχθηκε για χρηματοδότηση το έργο με τίτλο «HERIPRENEURSHIP», το οποίο κατατέθηκε από την Αναπτυξιακή Καβάλας, ως επικεφαλής εταίρος εξαμελούς σχήματος, το οποίο απαρτίζεται επιπροσθέτως από τους κάτωθι εταίρους:

  • The “Danube Black Sea” University Foundation – Ρουμανία
  • Union οf Bulgarian Black Sea Local Authorities – Βουλγαρία
  • The National Association οf Rural, Ecological and Cultural Tourism – Μολδαβία
  • Iakob Gogebashvili Telavi State University – Γεωργία
  • Governorship οf Istanbul – Τουρκία

Το έργο, προϋπολογισμού 1.335.626,91 €, στοχεύει στην τόνωση της επιχειρηματικής δραστηριότητας και της αγοράς εργασίας στις περιοχές των εταίρων αλλά και ευρύτερα, μέσω της δημιουργίας πολυεπίπεδων συνεργειών που αφορούν τον πολιτισμό και ιδιαίτερα τον τομέα της Δημιουργικής και Πολιτιστικής Βιομηχανίας. Ακρογωνιαίο λίθο της στοχευμένης αυτής παρέμβασης αποτελεί η επικέντρωση του έργου σε κοινότητες της Μαύρης Θάλασσας, οι οποίες διαθέτουν στο περιβάλλον τους πολιτιστικά μνημεία πιστοποιημένα από την UNESCO.

Σε ό,τι αφορά τη δική μας περιοχή ευθύνης, ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων, ως μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, αποτελεί τον προφανή, εμβληματικό χώρο συσπείρωσης.

Το έργο «HERIPRENEURSHIP» πρόκειται για ένα από τα μόλις 23 έργα που επιλέχθηκαν από την Κοινή Τεχνική Γραμματεία του Προγράμματος «Μαύρη Θάλασσα» από ένα σύνολο 257 προτάσεων. Μαζί με το έργο «Dionysos» του Προγράμματος «INTERREG V-A ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ 2014-2020» και τα 2 Τοπικά Προγράμματα CLLD/LEADER εντάσσεται στη στρατηγική στόχευσή μας για ολοκληρωμένη και βιώσιμη ανάπτυξη του νομού Καβάλας κατά την τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο.

Σημειώνεται ότι οι συνολικοί πόροι που διατίθενται από τα ανωτέρω έργα για την υλοποίηση της στρατηγικής αυτής ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.