Ομόφωνο «ΟΧΙ» σε ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος συμμετείχε σε σύσκεψη των Νομικών Φορέων της ΠΑΜ-Θ και συνυπέγραψε το σχετικό ψήφισμα

Την ομόφωνη αντίθεσή τους στη δημιουργία τέταρτης νομικής σχολής στην Πάτρα, την πρόθεση για την δημιουργία της οποίας εξέφρασε από το βήμα του αναπτυξιακού συνεδρίου για την Δυτική Ελλάδα τόσο ο Υπουργός Παιδείας, όσο και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εκφράζουν σε κοινό τους ψήφισμα οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας του Εφετείου Θράκης, ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος του Εφετείου Θράκης και το ΔΠΘ.

Εκπρόσωποι των ως άνω φορέων συναντήθηκαν την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2018 στην Κομοτηνή, κατόπιν προσκλήσεως του ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, σύσκεψη κατά την οποία απεφάνθησαν στην έκφραση της πλήρης εναντίωσής τους στην επιδιωκόμενη ίδρυση της νέα Νομικής Σχολής.

Στη σύσκεψη βρέθηκαν, εκτός της προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννας Χατζηαντωνίου και των μελών του ΔΣ, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας Αναστάσιος Πούλιος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης Ιωάννης Ζαμπούκης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ορεστιάδας Άννα Μεμετζή, καθώς και εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου Ξάνθης.

Επίσης παρευρέθηκαν εκ μέρους του πανεπιστημίου ο αντιπρύτανης οικονομικών Φώτης Μάρης, ο Κοσμήτορας της Νομικής Κομοτηνής Χρήστος Μαστροκώστας αλλά και μέλη του ΔΣ Ροδόπης που είναι και μέλη ΔΕΠ της Νομικής, όπως οι: Ισμήνη Στεριαννίδου, Άννα Αποστολίδου, Λευκή Κιοσσέ και Χάρης Δαλακούρας.

Στο σχετικό ψήφισμα που εξεδόθη, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται πως «γεννούνται ερωτήματα νομιμότητας και σκοπιμότητας της συγκεκριμένης εξαγγελίας», δεδομένου ότι «το ανώτατο θεσμικό όργανο των δικηγόρων, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, δηλαδή η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, παρακάμφθηκε, ενώ ο νόμος ρητά προβλέπει προηγούμενη ενημέρωση αυτής και διαβούλευση για την αναγκαιότητα μέτρων που άπτονται του ευαίσθητου τομέα της απονομής της δικαιοσύνης και της διαμόρφωσης νομικών σπουδών».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο το ψηφίσματος.

Ζητούμε από τον Υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφασή του

«Στην Κομοτηνή σήμερα 9-2-2018 και στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, κατόπιν προσκλήσεως του Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, συγκλήθηκε ευρεία σύσκεψη με την συμμετοχή των Προέδρων των Διοικητικών Συμβουλίων των Δικηγορικών Συλλόγων της Περιφέρειας του Εφετείου Θράκης, εκπροσώπου του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου του Εφετείου Θράκης καθώς και εκπροσώπων του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Μετά από διεξοδική συζήτηση οι ως άνω φορείς, κατέληξαν στο παρακάτω ψήφισμα:

Με ομόφωνη απόφαση εκφράζεται η πλήρης εναντίωση όλων στην επιδιωκόμενη με την παραπάνω εξαγγελία ίδρυση νέας (τέταρτης) Νομικής Σχολής και μάλιστα γεωγραφικά σε μικρή απόσταση από το Νομικό Τμήμα του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας.

Η ίδρυση μιας νέας Νομικής Σχολής θα έπρεπε να αποσκοπεί στην κάλυψη αναγκών επιστημονικών και κοινωνικών, με την αντίληψη ότι ένα Πανεπιστήμιο αποτελεί κοιτίδα πολιτισμού και ανάπτυξης για την περιοχή στην οποία εδρεύει.

Η Νομική Σχολή του Δ.Π.Θ. αποτελεί βασικό πυλώνα ανάπτυξης των κοινωνιών της Θράκης και στηρίζεται αποφασιστικά ο ρόλος της αυτός από όλους τους φορείς της περιοχής, πρωτοστατούντος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης και των λοιπών Δικηγορικών Συλλόγων της Εφετειακής Περιφέρειας.

Η υλοποίηση της εξαγγελίας ίδρυσης μιας νέας Νομικής Σχολής είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει στην αποδυνάμωση της Νομικής Σχολής του Δ.Π.Θ., η οποία χωρίς χρηματοδότηση, χωρίς υποδομές και χάρη στη συνέπεια του επιστημονικού προσωπικού που τη στελεχώνει, ανταποκρίνεται σε υψηλό επίπεδο σπουδών, αντάξιο των λοιπών Νομικών Σχολών.

Αναμενόμενο από πλευράς Πολιτείας θα ήταν να ενισχύσει την υπάρχουσα Νομική Σχολή σε επίπεδο εκπαιδευτικού προσωπικού και υποδομών λειτουργίας της, ενισχύοντας ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία της απομακρυσμένης περιοχής και περαιτέρω να διευρύνει και να εξειδικεύσει τα αντικείμενά της, ώστε να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη τον υπερπληθωρισμό των αποφοίτων των τριών Νομικών Σχολών και την ανεργία και υποαπασχόληση, που πλήττει τον κλάδο, θα ανέμενε κανείς την εξαγγελία μέτρων ενίσχυσης και διαμόρφωσης προοπτικών των αποφοίτων νομικών επιστημών.

Θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη ότι ήδη με τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις, με τις οποίες αφ ενός μεν επιτρέπεται στα μέλη ΔΕΠ μετά από 15ετή υπηρεσία σε Περιφερειακά Πανεπιστήμια, να μετακινούνται σε εκπαιδευτικά ιδρύματα του Κέντρου, αφ ετέρου δε και ΚΥΡΙΑ η ουσιαστική απελευθέρωση των μεταγραφών σε φοιτητές των οποίων το οικογενειακό εισόδημα δεν υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ, είναι βέβαιο ότι θα αποδυναμώσει πλήρως τα Περιφερειακά Πανεπιστήμια και κυρίως το ακριτικό Δ.Π.Θ., ο σκοπός ίδρυσης του οποίου δεν έχει εκλείψει ως σήμερα.

Εύλογα γεννώνται ερωτήματα νομιμότητας και σκοπιμότητας της συγκεκριμένης εξαγγελίας, εάν ληφθεί υπόψη ότι το ανώτατο θεσμικό όργανο των δικηγόρων, σύμφωνα με τον Κώδικα Δικηγόρων, δηλαδή η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων, παρακάμφθηκε, ενώ ο νόμος ρητά προβλέπει προηγούμενη ενημέρωση αυτής και διαβούλευση για την αναγκαιότητα μέτρων που άπτονται του ευαίσθητου τομέα της απονομής της δικαιοσύνης και της διαμόρφωσης νομικών σπουδών.

Ζητούμε από τον Υπουργό Παιδείας να αναθεωρήσει την απόφασή του για ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής και πιστεύουμε ότι θα τηρηθούν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού της χώρας για στήριξη και ανάπτυξη του Δ.Π.Θ., οι οποίες έρχονται σε ευθεία αντίθεση με την πρόσφατη εξαγγελία του Υπουργού, η οποία δεν υπηρετεί σκοπούς επιστημονικούς, επαγγελματικούς, οικονομικούς ή κοινωνικής ανάπτυξης, αλλά αντίθετα υπονομεύει την ίδια την ύπαρξη του Πανεπιστημίου και οδηγεί στη συρρίκνωση της ανάπτυξης της περιοχής».

Δείτε τις δηλώσεις της Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Ιωάννας Χατζηαντωνίου εδώ:

Πηγή: paratiritis-news.gr