Η Energean ξυπνάει τον «γίγαντα» του «Ε» και βγάζει πετρέλαιο μέχρι και το… 2033! [φωτογραφίες]

Διπλή γιορτή για τη μοναδική πετρελαιοπαραγωγική εταιρία της χώρας: 10 χρόνια «παρουσίας» στον Πρίνο και έναρξη εκμετάλλευσης νέου κοιτάσματος

Σε πανηγυρικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης 15 Φεβρουαρίου 2018 στο ξενοδοχείο Lucy της Καβάλας εκδήλωση που διοργάνωσε η Energean Oil & Gas, θέλοντας αφενός να γιορτάσει τα 10 χρόνια δραστηριοποίησής της στην Καβάλα και τον Πρίνο και αφετέρου να επισημοποιήσει την έναρξη των εργασιών που απαιτούνται για την ανάπτυξη και εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο Πεδίο Ε.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου κ. Στέφανος, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ο αντιδήμαρχος Γιώργος Φιλόσογλου, ο δημοτικός σύμβουλος Μάκης Παπαδόπουλος, οι πρώην βουλευτές Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Καλαντζής, Γιάννης Πασχαλίδης και Ντίνος Κλειτσιώτης, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας Γεώργιος Γκράνας, ο Γενικός Διευθυντής της Λιπάσματα Νέας Καρβάλης ΑΕ (ΒΦΛ) Γιάννης Τσάρας, αλλά και εκπρόσωποι των εργαζομένων στα πετρέλαια με επικεφαλής τους κ. Βαγγέλη Παππά και Μανώλη Κελαϊδάκη, αλλά και ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Καβάλα Oil Κώστας Παπακωνσταντίνου.

«Παρών» και από τις τράπεζες που στηρίζουν το νέο επενδυτικό πρόγραμμα

Μέχρι την Καβάλα ταξίδεψαν ειδικά για την επετειακή βραδιά της Energean εκπρόσωποι των τεσσάρων τραπεζών που συμμετέχουν στην ανάπτυξη του κοιτάσματος Ε εξασφαλίζοντας στην εταιρία τη χρηματοδότηση του, αφού στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε η πανηγυρική υπογραφή της δανειακής σύμβασης που βασίζεται στα διαπιστωμένα αποθέματα υδρογονανθράκων (Reserves Based Senior Facility), συνολικού ύψους 180 εκατ. δολαρίων, που υπέγραψε η Energean Oil & Gas με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD, την Τράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης  Ευξείνου Πόντου (Παρευξείνια Τράπεζα), την Τράπεζα Εξαγωγών – Εισαγωγών της Ρουμανίας EximBank SA (EximBank Romania) καθώς και την Banca Comerciala Intesa Sanpaolo Romania S.A (Intesa Sanpaolo Bank).

Η χρηματοδότηση, διαχειριστής στην οποία ήταν η HSBC, αποτελεί επέκταση της ισχύουσας σύμβασης ύψους 75 εκατ. δολαρίων που υπεγράφη με την EBRD στις 19 Μαϊου 2016 και αφορά στη συνέχιση του επενδυτικού προγράμματος της Energean στον Πρίνο.

Η νέα σύμβαση θα χρηματοδοτήσει καταρχήν την εν εξελίξει ανάπτυξη του κοιτάσματος «Έψιλον» με τη συνδρομή της εταιρείας GSP Offshore SRL, η οποία έχει αναλάβει το έργο.

Σήμερα υλοποιείται ένα όραμα 10 ετών…

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησαν όλα…

«Πριν από 10 χρόνια ξεκινήσαμε με μία εταιρία που είχε προβλήματα, εργαζόμενους που ανησυχούσαν για τη δουλειά τους και το project του Πρίνου στο οποίο ελάχιστοι πίστεψαν. Το όραμά τους ήταν να βγάλουμε πετρέλαιο από το Ε, που ήταν ένα κοίτασμα ανεκμετάλλευτο. Σήμερα είμαστε εδώ για να γιορτάσουμε τη μέρα που ξεκινάει η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ε. Σήμερα κοντά μας είναι όλη η κοινωνία της Καβάλας, οι τοπικοί άρχοντες, η εκκλησία, οι άνθρωποι που εργάζονται μαζί μας, σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά δύσκολο. Τα 10 χρόνια αντιμετωπίσαμε πράγματα που ο οποιοσδήποτε θα τα θεωρούσε… ανυπέρβλητα»!

Πριν 10 χρόνια μού έλεγαν πως είμαι… τρελός!

«Πολλοί μου έλεγαν, όταν ξεκινούσα, πως ήμουν τρελός που πάω να μπλέξω με τη γραφειοκρατία της Ελλάδας… «Πού πας να μπλέξεις με τα σωματεία και τους εργαζόμενους στην Καβάλα;» μου έλεγαν επίσης…

»Τότε ο Πρίνος είχε μόλις 2 εκ. βαρέλια αποθέματα πετρελαίου και άδειες οι οποίες έληγαν. Είχε δε μία παραγωγή που δεν έφτανε ούτε για να καλύψει τα λειτουργικά έξοδα της εταιρίας!

»Τα 2 εκ. βαρέλια του 2007 σήμερα έγιναν… 40! Εκτός από τον Πρίνο η εταιρία επεκτάθηκε και στη Δυτική Ελλάδα, αλλά και έξω, στο Μαυροβούνιο, στο Ισραήλ που γίνεται μία τεράστια επένδυση και τα 2 εκ. βαρέλια σήμερα έχουν φτάσει τα 300 εκ. βαρέλια! Η εταιρία με βάση της την Καβάλα μάς έκανε περήφανους που εξάγει πλέον τεχνογνωσία με τεράστιες επενδύσεις και ηγείται της ανάπτυξης νέων κοιτασμάτων.

»Το 2013 ήταν ορόσημο, τότε όλοι εκτιμούσαν πως το βαρέλι θα φτάσει τα 200 δολάρια και ήταν υπεραισιόδοξοι και τότε εμείς πήραμε στα χέρια μας την διοίκηση της τοπικής εταιρίας. Όταν η τιμή του βαρελιού έπεσε στα… 27 δολάρια, η εταιρία όχι μόνον επιβίωσε αλλά έκανε και επενδύσεις! Αντιμετωπίσαμε όμως εκτός από την πτώση του πετρελαίου και τα capital controls, τις κλειστές τράπεζες, που πολλές επιχειρήσεις δεν επιβίωσαν. Εμείς βγήκαμε από την Ελλάδα και φέραμε την ΒΡ, έναν κολοσσό…».

Ο κ. Ρήγας συνέχισε λέγοντας πως με τη στήριξη των τραπεζών που βρέθηκαν στο πλευρό της εταιρίας και αποτελούν τους χρηματοδότες της επόμενης μέρας για τα κοιτάσματα της Καβάλας περνάει η εταιρία στη δεύτερη νέα δεκαετία, τη δεκαετία που θα φέρει πετρέλαιο από το κοίτασμα Ε.

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Πρόεδρος και Διευθύνων του Ομίλου της Energean και στους πρώην βουλευτές της Καβάλας που εκ της θέσεώς τους βοήθησαν την εταιρία στο Κοινοβούλιο όταν χρειάστηκε.

Το πλάνο για την εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ε

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Energean Greece Δημήτρης Γόντικας αναφέρθηκε διεξοδικότερα στο επενδυτικό πρόγραμμα εκμετάλλευσης του κοιτάσματος Ε εξαγγέλλοντας πως η επένδυση αρχίζει εντός του έτους! Ο κ. Γόντιας εξήγησε πως θα κατασκευαστεί μία μεγάλη νέα εξέδρα η οποία θα συνδεθεί με νερό, φυσικό αέριο αλλά και ηλεκτρικό ρεύμα. Συμπλήρωσε πως υπεύθυνη εταιρία για την κατασκευή της εξέδρας είναι η GSP από τη Ρουμανία η οποία μεταξύ άλλων είναι υπεύθυνη για την κατασκευή της πλατφόρμας αλλά και του συστήματος αγωγών, ενώ οι γεωτρήσεις θα γίνουν από το GSP Jupiter το οποίο θα ενεργοποιηθεί, συγκεκριμένα, στις τρεις πρώτες γεωτρήσεις στο κοίτασμα Έψιλον.

«Το project, υπολογίζοντας και την επένδυση που έχουμε κάνει την 3ετία 2009-11, θα φτάσει στα 150 εκατομμύρια δολάρια», σημείωσε ο κ. Γόντικας, προσθέτοντας πως αρχικά το νέο γεωτρύπανο της εταιρίας θα κάνει 3 γεωτρήσεις οι οποίες τοποθετούνται χρονικά ανάμεσα στο 2018-19. Παράλληλα, θα κατασκευάζεται στις εγκαταστάσεις του ναυπηγείου της Κωνστάντζας ο απαραίτητος εξοπλισμός.

Το 2019 θα ξεκινήσει η ανάπτυξη της πλατφόρμας. Των τριών γεωτρήσεων θα ακολουθήσουν άλλες 6 γεωτρήσεις ενώ θα προηγηθεί η εγκατάσταση των αγωγών. Σύμφωνα δε με τον κ. Γόντικα το κοίτασμα Ε στην πλήρη λειτουργία και ανάπτυξη του θα «δίνει» πετρέλαιο έως το… 2033!

Στη συνέχεια της εκδήλωσης, «έπεσαν» οι υπογραφές των συμβάσεων με τις 4 συνεργαζόμενες τράπεζες που θα χρηματοδοτήσουν το φιλόδοξο σχέδιο ανάπτυξης και εκμετάλλευσης του πεδίου Ε.

Η μεγαλύτερη προσφορά της Ενεργειακής είναι η εκμετάλλευση του κοιτάσματος Ε

Έπειτα, τον λόγο έλαβε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού των εργαζομένων στην Καβάλα Oil (και πρώην πρόεδρος της εταιρίας) Βαγγέλης Παππάς ο οποίος βραβεύτηκε για την προσφορά του στην προσπάθεια εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Καβάλα και αναφέρθηκε αρχικά στο ιστορικό από την εγκατάλειψη του Πρίνου από τους Καναδούς επενδυτές έως και την επένδυση της Ενεργειακής.

Ο κ. Παππάς ευχαρίστησε τον τότε υπουργό Ανάπτυξης Ευάγγελο Βενιζέλο ο οποίος έδωσε την ευκαιρία στους εργαζόμενους να επαναλειτουργήσουν και να ξεκινήσουν και πάλι την άντληση πετρελαίου, ενώ συμπλήρωσε πως η μεγαλύτερη προσφορά της Ενεργειακής στην πόλη, την οικονομία και την χώρα αποτελεί η εκμετάλλευση του κοιτάσματος στο πεδίο Ε.

«Τα πετρέλαια δεν τα παρέδωσα στην ΒΡ όπως είπαν κάποιοι κακεντρεχείς αλλά πουλάμε το πετρέλαιο μας στην ΒΡ. Επιλέξαμε συνειδητά να δώσουμε την εταιρία σε Έλληνες», είπε με νόημα.

Τέλος, ο κ. Παππάς ζήτησε από τον Ρουμάνο επικεφαλής της GSP που βρέθηκε στην εκδήλωση «κομμάτια της επένδυσης, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, να κατασκευαστούν στην Καβάλα, από Καβαλιώτες και όχι στην Κωστάντζα». Πρόσθεσε δε πως πρέπει να επιτραπεί η αξιοποίηση της φυσικής αποθήκης στον Πρίνο ως υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου.

Μια συγκινητική βράβευση και ένα ντοκιμαντέρ για τα 10 χρόνια της Ενεργειακής

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τη βράβευση του αρχαιότερου υπαλλήλου στα πετρέλαια Καβάλας, ενός ανθρώπου που υπηρέτησε τον Πρίνο για 44 συναπτά χρόνια, του Κώστα Τσαρούχη για τον οποίο οι ιθύνοντες της εταιρίας προέβαλαν και ένα σύντομο βίντεο.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ντοκιμαντέρ για τα 10 χρόνια της Ενεργειακής και της επένδυσης της στον Πρίνο, όπου περιγράφεται η ιστορία της «ανάστασης» των πετρελαίων της Καβάλας μέσα από τους δεκάδες Έλληνες και ξένους πρωταγωνιστές που αθόρυβα εργάστηκαν ώστε η Καβάλα να καταστεί η μόνη πετρελαιοπαραγωγός περιοχή της χώρας και μάλιστα συνδυάζοντας την με την ανάπτυξη του τουρισμού και δίχως να χυθεί στην θάλασσα ούτε σταγόνα πετρελαίου.

Με το πέρας της εκδήλωσης, ακολούθησε cocktail για όλους τους καλεσμένους όπου όλοι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν σε ένα πιο χαλαρό κλίμα και να γιορτάσουν το ξεκίνημα ενός νέου κεφαλαίου στην εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη χώρα μας.

Παρακάτω, δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση της Energean Oil & Gas: