Η Εγνατία Οδός και οι 9 επενδυτικοί «μνηστήρες»: Θα «παίξει μπάλα» και ο Ιβάν Σαββίδης

Εγχώριοι και ξένοι κατασκευαστικοί όμιλοι και πρωτοεμφανιζόμενοι στον τομέα των παραχωρήσεων οδικών αξόνων θα διεκδικήσουν την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού-Αναλυτικά η λίστα των «υποψηφίων»

Σημαντικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού. Όπως αναφέρει το in.gr, ενδιαφέρον εκδήλωσαν 9 επενδυτικά σχήματα. Μεταξύ των κοινοπραξιών περιλαμβάνονται συμπράξεις ελληνικών με μεγάλους ξένους ομίλους, ενώ δεν λείπουν και τα ονόματα-εκπλήξεις, όπως αυτό του μεγαλομετόχου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Ιβάν Σαββίδη.

Όπως ανακοινώθηκε από το ΤΑΙΠΕΔ, με τη συμμετοχή 9 επενδυτικών σχημάτων έληξε το απόγευμα της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου 2018 η προθεσμία για την υποβολή εκδήλωσης ενδιαφέροντος (α’ φάση), για την παραχώρηση του δικαιώματος χρήσης και εκμετάλλευσης της Εγνατίας Οδού.

Μεταξύ των 9 υποψηφίων είναι ισχυροί εγχώριοι και ξένοι κατασκευαστικοί όμιλοι, διαχειριστές οδικών αξόνων, αλλά και πρωτοεμφανιζόμενοι στον τομέα των παραχωρήσεων οδικών αξόνων, όπως η κοινοπραξία που απέκτησε τον ΟΛΘ με τη συμμετοχή της γερμανικής Deutsche Invest Equity Partners και του Ομίλου Σαββίδη, η κοινοπραξία του ομίλου Κοπελούζου με την κινεζική Sichuan, καθώς και επενδυτικοί όμιλοι όπως η Aberdeen European Infrastructure Partners που συμμετέχει στην κοινοπραξία της J&P ΑΒΑΞ, καθώς και ο αυστραλιανός κολοσσός των επενδύσεων σε υποδομές Macquarie μέσω δύο επενδυτικών funds που τοποθετούνται στην Ευρώπη.

Οι 9 «μνηστήρες» για τη Εγνατία Οδό

Αναλυτικά, ενδιαφέρον εκδήλωσαν οι εξής:

  1. ANAS International Enterprise S.p.A.
  2. ROADIS Transportation Holding S.L.U.-ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε.
  3. VINCI HIGHWAYS S.A.S-VINCI CONCESSIONS S.A.S-MYTILINEOS HOLDINGS S.A.
  4. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.-EGIS PROJECTS S.A.
  5. DEUTSCHE INVEST EQUITY PARTNERS GMBH-DIMERA LTD (Συμφερόντων Ιβάν Σαββίδη)
  6. SICHUAN COMMUNICATIONS INVESTMENT GROUP CO., LTD-DAMCO ENERGY S.A.
  7. NORTHERN GREECE CORRIDOR CONSORTIUM [Intertoll Capital Partners B.V./J&P – AVAX S.A. / Aberdeen European Infrastructure Partners II LP]
  8. FREYJA HOLDINGS SARL [Macquarie European Infrastructure Fund 5 L.P./Macquarie European Infrastructure Fund 5 SCSp]
  9. ΔΙΟΛΚΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΤΕ

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης αναλαμβάνουν να αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος και στη συνέχεια να υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ, σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού.

Σημειώνεται ότι η Εγνατία Οδός είναι ένας αυτοκινητόδρομος-φιλέτο», μήκους 670 χλμ και εξυπηρετεί το 36% του πληθυσμού, το 33% του ΑΕΠ, το 54% των αγροτικών περιοχών, το 41% της απασχόλησης στον τομέα της βιομηχανίας/μικρού εμπορίου και το 51% της βιομηχανίας εξόρυξης της χώρας.