Δημόσια προσφορά 500 εκ. δολ. στο χρηματιστήριο Λονδίνου για την Energean. Στόχος η ανάπτυξη των κοιτασμάτων στο Ισραήλ

Συνέντευξη-μήνυμα Μαθιού Ρήγα στην ισραηλινή αγορά: Προσφέρουμε το πιο ανταγωνιστικό αέριο στο Ισραήλ επειδή είμαστε ευέλικτοι

Τη δημόσια προσφορά μετοχών αξίας 500 εκατ. δολαρίων στην κυρία αγορά του Λονδίνου, ανακοίνωσε την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 η Energean Oil & Gas. Σύμφωνα με το ενημερωτικό της δημόσιας προσφοράς τα κεφαλαία στο μεγαλύτερο μέρος τους θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ συνολικού προϋπολογισμού 1,6 δισ. δολαρίων. Συγκεκριμένα από τα 500 εκατ. δολάρια θα διατεθούν 350 εκατ. δολάρια για την επένδυση στο Ισραήλ.

Για το υπόλοιπο κομμάτι της επένδυσης, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας, έχει ήδη υπογραφεί συμφωνία με τράπεζες για χρηματοδότηση έργων, ύψους 1,25 δισ. δολαρίων.

Συντονιστές της εισαγωγής στο χρηματιστήριο του Λονδίνου είναι οι Citigroup και Morgan Stanley, ενώ οικονομικός σύμβουλος είναι η Rothschild.

Με βάση τις τελευταίες εξελίξεις, η Energean βρίσκεται πλέον κοντά στο να καλύψει πλήρως χρηματοδοτικά το κόστος της ανάπτυξης των δυο κοιτασμάτων στο Ισραήλ και να δώσει πνοή στο άνοιγμα που πραγματοποιεί στη συγκεκριμένη αγορά.

Μαθιός Ρήγας: Προσφέρουμε το πιο ανταγωνιστικό αέριο στο Ισραήλ επειδή είμαστε ευέλικτοι

«Μπορούμε να προσφέρουμε ανταγωνιστικές τιμές διότι δεν είμαστε άπληστοι και διαθέτουμε ευελιξία». Αυτό ήταν το μήνυμα του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου του Ομίλου της Energean Μαθιού Ρήγα προς την ισραηλινή αγορά κατά την πρόσφατη συνέντευξη που έδωσε στην εφημερίδα Globes.

Μιλώντας για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων Καρίς και Τανίν στο Ισραήλ, ο κ. Ρήγας εξήγησε ότι η εταιρεία του είναι σε θέση να πουλήσει αέριο στην τοπική αγορά έναντι ανταγωνιστικών τιμών καθώς διαθέτει χαμηλά λειτουργικά κόστη, ακόμα και σε σύγκριση με τις μεγάλες πολυεθνικές πετρελαϊκές. Πρόσθεσε, δε, ότι ο χρόνος στον οποίο σημειώθηκαν οι ανακαλύψεις ήταν άψογος: «Εκτιμώ ότι αν τα είχαμε ανακαλύψει πέντε χρόνια πριν, τότε θα φτάναμε σε υψηλότερες τιμές».

Σημειώνεται ότι η Energean ολοκλήρωσε πρόσφατα σειρά συμφωνιών για την πώληση αερίου έναντι 4 δολαρίων, δηλαδή 33% φθηνότερα από ότι αγοράζει η ισραηλινή ΔΕΗ από τους εταίρους του κοιτάσματος Ταμάρ. Παράλληλα, έκανε γνωστή την πρόθεσή της να προχωρήσει σε δημόσια προσφορά στο Λονδίνο ώστε να συγκεντρώσει 500 εκατ. δολάρια με στόχο πρωτίστως την ανάπτυξη του Καρίς και του Τανίν.

Ο κ. Ρήγας τόνισε σχετικά ότι «είναι γεγονός πως η δραστηριότητά μας στο Ισραήλ είναι η μεγαλύτερη σε κλίμακα και για αυτό συμμετέχουν τοπικά χρηματοδοτικά ιδρύματα, ενώ εξετάζουμε σοβαρά την εγγραφή μας στο TASE μελλοντικά».

Αναφορικά με το σχέδιο ανάπτυξης, ο κ. Ρήγας ανέφερε πως η Energean ποντάρει σε αύξηση της κατανάλωσης αερίου στο Ισραήλ, αλλά και στο ότι θα βρεθεί μια εξαγωγική οδός για το αέριο της περιοχής. «Αυτό είναι από τα πιο σημαντικά πράγματα για την ισραηλινή οικονομία, το αν οι εξαγωγές θα καταλήξουν στην Ευρώπη ή στην Ελλάδα, την Αίγυπτο ή άλλες χώρες», σημείωσε.

Τέλος, σε ερώτηση για το αν η Energean θα δεχόταν να μοιραστεί την πλωτή της πλατφόρμα εντός της ισραηλινής ΑΟΖ, η οποία αναβαθμίζεται από τα 4 στα 8 δις. κ.μ., ο κ. Ρήγας δήλωσε πως «οι ανταγωνιστές μας μπορούν να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα μας. Είναι μια καθιερωμένη τακτική διεθνώς. Η συνεργασιά μπορεί να καταστήσει ένα σχέδιο πιο αξιόλογο για όλους».

Πηγή: energypress