Θόδωρος Μαρκόπουλος: Μετά από 12 παρατάσεις, επιτέλους θα ολοκληρωθεί το έργο στην Ιχθυόσκαλα της Καβάλας

Πόσα χρήματα θα επενδύσει η Περιφέρεια για την οδική ασφάλεια και για παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο-Η απάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας στην Κίνηση Θάσος Νερό SOS για το Φράγμα στις Μαριές και το... φράγμα της συκοφαντίας

Για διάφορα θέματα τα οποία αφορούν τα έργα στην Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας και γι’ αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος κατά τη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας 26 Φεβρουαρίου 2018.

Αρχικά ο κ. Μαρκόπουλος πληροφόρησε ότι του τηλεφώνησε ο περιφερειακός διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Αντώνης Σκουλάκης και τον ενημέρωσε πως το υποκατάστημα της τράπεζας στις Κρηνίδες θα παραμείνει ανοιχτό μετά από θετική απάντηση της διοίκησης.

«Αυτό είναι σημαντικό. Στο χρονικό διάστημα που θα μεσολαβήσει καλό θα ήταν οι κάτοικοι της περιοχής οι οποίοι ασκούν επιχειρηματικές και εμπορικές  δραστηριότητες, να προτιμούν να τις διεκπεραιώνουν από το εκεί κατάστημα της Τράπεζας, έτσι ώστε και αυτό να μη δίνει την δυνατότητα στην Τράπεζα να ισχυρίζεται πως και οι κάτοικοι της περιοχής χρησιμοποιούν τα υποκαταστήματα της Καβάλας για τις δουλειές τους και έτσι δε χρειάζεται να λειτουργεί του υποκατάστημα εκεί. Η περιοχή των Φιλίππων σε ομαλές συνθήκες θα ήταν μια περιοχή-στόχος για την ανάπτυξη μιας τράπεζας, όμως στη σημερινή εποχή αυτά που θεωρούσαμε εύλογα δεν είναι έτσι. Χαιρόμαστε γι’ αυτήν την παράταση. Κι εγώ και ο κ. Περιφερειάρχης είχαμε στείλει επιστολές και είχαμε κάνει όσες παρεμβάσεις είναι δυνατόν να γίνουν προκειμένου να  μπορέσει να πετύχει την ματαίωση του κλεισίματος ενός υποκαταστήματος που βρίσκεται σε μια δυναμική περιοχή», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Τεχνικά έργα προϋπολογισμού 3 εκ. ευρώ

Ο κ. Μαρκόπουλος είπε ακόμη πως από τη πλευρά των τεχνικών έργων έχουμε πλέον ξεκινήσει τη διαδικασία των ηλεκτρονικών δημοπρασιών στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ και την ΠΕΚ με μια σειρά έργων που ανέβηκαν στη εφαρμογή. Το σύστημα που υπάρχει από την πλευρά του αρμόδιου υπουργείου εξακολουθεί να προκαλεί εκπλήξεις. Ενώ οι Περιφέρειες και οι δήμοι ανεβάζουν έργα, έρχονται επιστολές και εγκύκλιοι που ζητούν τροποποιήσεις στη διαδικασία και οι οποίες θα προκαλέσουν εμπλοκές.

«Στον τομέα των έργων η αρχή έγινε και πιστεύω πως θα μπορέσουν να σταματήσουν αυτές οι διορθωτικές παρεμβάσεις που θέλει του υπουργείο και αντί να επιλύουν, γεννούν όλο και πιο πολλά προβλήματα. Απ’ τον κ. Περιφερειάρχη έχει υπογραφεί η ένταξη μιας σειράς υποέργων τα οποία αφορούν το οδικό δίκτυο κι έτσι έχουμε πλέον 5 έργα για τα οποία θα γίνει η διαδικασία της ένταξής τους, ώστε να τελειώσουν τα έργα που υλοποιούμε σήμερα και να εξακολουθήσουμε να έχουμε παρεμβάσεις στο οδικό δίκτυο. Ο προϋπολογισμός των έργων είναι πάνω από 3 εκ. ευρώ και περιλαμβάνει αναλυτικά την άρση της επικινδυνότητας στα πρανή της παράκαμψης του Ελαιοχωρίου, την επισκευή και καθαρισμό του οδικού δικτύου του Νομού Καβάλας για το οποίο έχουμε ένα έργο της τάξης του ενός εκ. το αντίστοιχο, ενώ για το νησί της Θάσου είναι 500.000 επιπλέον και ασφαλτικές εργασίες για τη Θάσο δίνουμε άλλο μισό εκατομμύριο. Για τη διαγράμμιση του οδικού δικτύου της Καβάλας φτάνει τις 620.000 ευρώ, ενώ για την επισκευή και συντήρηση του οδικού δικτύου της ΠΕΚ έχουμε άλλες 400.000 ευρώ για ασφαλτικές εργασίες. Η Περιφέρεια, παρά τη στενότητα που υπάρχει, προγραμματίζει να συνεχίσει να επενδύει χρήματα για τη οδική ασφάλεια με ένα μεγάλο ποσό το οποίο ξεπερνά τα 3 εκ. ευρώ.

»Έχουν παραληφθεί και τα ανταλλακτικά για τις παγομηχανές της Ιχθυόσκαλας. Εκεί έγινε μια προσπάθεια να τεθεί σε λειτουργία μία από αυτές ερήμην του αναδόχου και εκεί προκλήθηκε μια βλάβη η οποία θα αποκατασταθεί για να μπορέσει να λειτουργήσει κανονικά μετά από 15 μέρες, αν όλα πάνε καλά. Έτσι, δε θα πρέπει να υπάρχει πρόβλημα με το έργο στην Ιχθυόσκαλα της Καβάλας. Μετά από 12 παρατάσεις θα ολοκληρωθεί. Το έργο ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2014. Όταν ανέλαβα το έργο για το οποίο ολοκληρώθηκε η συμβατική περίοδος εκτέλεσής του, ολοκληρώθηκε μόνο με παρατάσεις», ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.

Οι ευρύτερες δράσεις από την Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας

Στον τομέα των ευρύτερων δράσεων ο κ. Μαρκόπουλος δήλωσε ότι υπάρχει μια συνεργασία με το ΤΕΙ ΑΜ-Θ. «Έχουμε μια προγραμματική σύμβαση που θα πάει στην επόμενη συνεδρίαση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για να δούμε και να υποστηρίξουμε την προσπάθεια για την ένταξη του παραποτάμιου δάσους το οποίο βρίσκεται στην περιοχή του δήμου Νέστου ώστε να ενταχθεί σε ένα σχετικό μητρώο για περιοχές υψηλής αξίας βιοποικιλότητας το οποίο επιτηρούν οι οργανώσεις της  Unesco», δήλωσε ο κ. Μαρκόπουλος.

Η απάντηση για το Φράγμα στις Μαριές

Σε ό,τι αφορά το Φράγμα στις Μαριές, ο κ. Μαρκόπουλος σχολίασε τα όσα καταγγέλλει η Κίνηση Θάσος Νερό SOS περί μισοτελειωμένου έργου (διαβάστε σχετικά εδώ) λέγοντας ότι «βλέπουμε το ζήτημα να έρχεται στη δημοσιότητα και είναι ένα θέμα γιατί συμβαίνει αυτό, όταν η ΠΕΚ και η Περιφέρεια ΑΜ-Θ έχουν τακτοποιήσει όλες τις εκκρεμότητες για ένα έργο το οποίο ήταν σε αχρηστία από το 1989 και από την άλλη πλευρά έχουμε μια αόρατη Κίνηση χωρίς στοιχεία για να βρούμε κάποιον και να δώσουμε απαντήσεις και εκείνος εκτός δημοσιότητας να μας πει τι ακριβώς θέλει. Το έργο τέλειωσε και μπορεί να το δει ο καθένας. Αυτό αγγίζει τη συκοφαντία. Παράλληλα, έχει γίνει ερώτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αναζητάμε για την περιοχή της Θάσου τη δυνατότητα εντοπίσουμε και άλλα σημεία στα οποία μπορούν να δημιουργηθούν και άλλοι ταμιευτήρες νερού», ανέφερε ο κ. Μαρκόπουλος.