Και το Επιμελητήριο Καβάλας υπέρ των αιτημάτων των Ελλήνων φωτογράφων για τις ταυτότητες

Επιστολή του προέδρου Μάρκου Δέμπα σε αρμόδια υπουργεία, αιρετούς και φορείς με σκοπό την ενίσχυση του αγώνα του κλάδου για διατήρηση του δικαιώματος λήψης φωτογραφιών με σκοπό την έκδοση ταυτοτήτων

Την απώλεια τζίρου και θέσεων εργασίας από τα επαγγελματικά φωτογραφεία, αλλά και την επιβάρυνση των πολιτών με επιπλέον ταλαιπωρία και κόστος για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων επικαλείται, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας σε επιστολή του προς τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και τον αναπληρωτή υπουργό Νικόλαο Τόσκα.

Στην επιστολή του που επίσης κοινοποιείται στον πρόεδρο της Κέντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Κωνσταντίνο Μίχαλο, τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τους βουλευτές και τους δημάρχους Καβάλας καθώς και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Καβάλας, ο Μάρκος Δέμπας ενώνει τη «φωνή» του επιχειρηματικού κόσμου της Καβάλας με αυτή των φωτογράφων της χώρας που αυτό το διάστημα «παλεύουν» να μην ψηφιστεί από τη Βουλή η μεταβίβαση της αρμοδιότητας λήψης φωτογραφιών από τους ίδιους και τα μαγαζιά τους σε επιλεγμένα Αστυνομικά Τμήματα (διαβάστε σχετικά εδώ).

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής, επιστολές υποστήριξης των αιτημάτων των φωτογράφων έχουν στείλει τόσο ο Αντιπεριφειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος (εδώ) όσο και η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα (εδώ).

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επιστολής Δέμπα.

Οι μονοπωλιακές τακτικές δεν θα βοηθήσουν την ήδη επιβαρυμένη οικονομία της χώρας

«Αξιότιμοι κύριε Υπουργέ,
Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου Καβάλας, με την παρούσα επιστολή, θέλει να σας μεταφέρει τις έντονες διαμαρτυρίες και την ανησυχία των επαγγελματιών φωτογράφων της περιοχής μας, σχετικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει στο πλαίσιο της έκδοσης των νέων ταυτοτήτων και την ανάθεση λήψης των φωτογραφιών σε αστυνομικά τμήματα.

Η πρόθεσή σας αυτή αναμφίβολα θα πλήξει ιδιαίτερα τον κλάδο των επαγγελματικών φωτογράφων και θα επιφέρει την οικονομική τους καταστροφή. Ο τζίρος των φωτογραφείων βασίζεται κατά ένα μεγάλο βαθμό στις φωτογραφίες για ταυτότητες- διαβατήρια και για τον σκοπό αυτό, όπως γίνεται κατανοητό, οι επαγγελματίες έχουν προμηθευτεί τον απαραίτητο εξοπλισμό δαπανώντας σημαντικά κεφάλαια, εξοπλισμός που τώρα θα τεθεί σε αχρηστία. Επιπλέον, θα θέλαμε να σας επισημάνουμε, ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες αντιμετωπίζουν σήμερα την υψηλή φορολογία, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, καθώς επίσης και των

λειτουργικών δαπανών. Σε αυτά τα πλαίσια αναγκάζονται να επιβιώσουν με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής ύφεσης στην χώρα μας. Για τον λόγο αυτό,  θα χαθεί σημαντικός αριθμός θέσεων εργασίας καθώς πολλοί επαγγελματίες είτε θα κλείσουν τα καταστήματά τους είτε θα αναγκαστούν να απολύσουν προσωπικό.

Ωστόσο πέραν του οικονομικού πλήγματος που συνεπάγεται η απόφασή σας αυτή, για τους επαγγελματίες, ανακύπτει και το θέμα της εξυπηρέτησης των πολιτών. Χιλιάδες πολίτες θα αναγκαστούν να μεταβαίνουν σε άλλες πόλεις ώστε να εξυπηρετηθούν από αστυνομικά τμήματα που θα διαθέτουν την συγκεκριμένη υποδομή, καθώς όλα τα αστυνομικά τμήματα δεν θα διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, γεγονός που συνεπάγεται μεγαλύτερη ταλαιπωρία και κόστος για τους πολίτες.

Κατόπιν των ανωτέρω, σας ζητάμε να μην ακολουθήσετε μονοπωλιακές τακτικές οι οποίες δεν θα βοηθήσουν την ήδη επιβαρυμένη οικονομία της χώρας και να αναθεωρήσετε την απόφασή σας.

Παρακαλούμε για την προσωπική σας παρέμβαση σχετικά με το αίτημά μας και σας επισυνάπτουμε την επιστολή που λάβαμε από την Σύλλογο Φωτογράφων Ν. Καβάλας».