Κάνοντας travel blogging από τη Βρετανία στην… Καβάλα!

Ένα ζευγάρι bloggers, η Amy και ο Adam, εξερευνούν την Καβάλα και μοιράζονται τη δική τους οπτική για τον «ιστορικό τόπο με τους ζεστούς ανθρώπους» που δεν αλλοιώθηκε από το τουριστικό αποτύπωμα-Τι κράτησαν από την πόλη

«Θλιμμένοι που αφήνουμε πίσω μας αυτό τον υπέροχο τόπο αύριο» έγραφαν στο τελευταίο τους tweet η Amy και ο Adam, ένα ζευγάρι Βρετανών ταξιδιωτικών (travel) bloggers στις 14 Φεβρουαρίου 2018, με χάσταγκς #Kavala, #Greece. Οι δύο Βρετανοί Bloggers, ιδιοκτήτες του ταξιδιωτικού ιστότοπου thewrightroute.com βρέθηκαν για 4 ημέρες στην Καβάλα ψάχνοντας για μία μοναδική εμπειρία «μέσα στην Ιστορία» ενός τόπου ο οποίος δεν έχει ακόμη αλλοιωθεί από το τουριστικό αποτύπωμα.

Τις εντυπώσεις τους, τα όσα είδαν, τα μέρη τα οποία επισκέφθηκαν και τις γεύσεις που απόλαυσαν τα μοιράζονται τόσο μέσω twitter όσο και μέσω του site τους έχοντας εκατοντάδες ακόλουθους. Πώς, όμως, βλέπουν την Καβάλα ειδικοί του είδους οι οποίοι έχουν γυρίσει όλο τον κόσμο, όπως δύο travel bloggers; Πώς επέλεξαν την Καβάλα ως προορισμό τους, πού επέλεξαν να μείνουν, πού έφαγαν και ποια μέρη τους εντυπωσίασαν; Ποιες οι διαφορές της Καβάλας με τους διάσημους ελληνικούς τουριστικούς προορισμούς; Ήρθαμε σε επαφή με το ευγενικό ζευγάρι των Βρετανών οι οποίοι δεν αρνήθηκαν να μιλήσουν για τη μοναδική τους εμπειρία στην Καβάλα, την «αρχαία οδογέφυρα»-εννοώντας της Καμάρες, τους Φιλίππους, το Φρούριο της Καβάλας, αλλά και τους Καβαλιώτες που με τη συμπεριφορά τους κέρδισαν τον σεβασμό των επισκεπτών μας.

Γιατί επέλεξαν την Καβάλα

«Έχουμε πάντα ανοιχτό μυαλό, ψάχνουμε για καλές προσφορές και αρπάζουμε την ευκαιρία να πάμε κάπου που δεν πηγαίνουν πολλοί άνθρωποι που γνωρίζουμε να έχουν πάει προηγουμένως-κυνηγάμε πάντα μία τέτοια μοναδική εμπειρία. Επιλέξαμε την Καβάλα γιατί και οι δύο μοιραζόμαστε την αγάπη και τον θαυμασμό της κλασικής ιστορίας και αφομοιώνουμε τους πολιτισμούς και η εντυπωσιακή θέα της αρχαίας οδογέφυρας (εννοώντας τις Καμάρες) που περνάει απέναντι από την πόλη, που βρίσκεται μέσα στον προστατευμένο μικρό κόλπο με θέα το Αιγαίο, ήταν αρκετά ακαταμάχητη για μας».

Οι εντυπώσεις από την πόλη

«Μείναμε μόνο 4 ημέρες στην Καβάλα, αλλά απολαύσαμε πολύ την πόλη! Βρήκαμε τα όμορφα λιθόστρωτα σοκάκια και την εντυπωσιακή ανοιχτή μαρίνα εξαιρετικά ελκυστική. Παρατηρήσαμε, επίσης, ότι οι άνθρωποι της Καβάλας αγαπούν τον καφέ τους-υπήρχαν τόσες πολλές καφετέριες! Αγαπήσαμε ιδιαίτερα τις πορτοκαλιές με τους κρεμασμένους καρπούς τους που συναντούσαμε σε όλη την πόλη, δίνοντας παντού μία φρέσκια μυρωδιά εσπεριδοειδών. Αυτή ήταν η πιο αυθεντική μας μνήμη για την Καβάλα, η οποία την ξεχώρισε από πολλές άλλες πόλεις».

Μια μέρα στην Καβάλα για ένα ζευγάρι travel bloggers

«Βγαίνοντας έξω από το ξενοδοχείο μας, περιπλανηθήκαμε κάτω από τα πολύχρωμα, ηλιόλουστα λιθόστρωτα δρομάκια στον Τσαλαπετεινό-απολαύσαμε έναν εξαιρετικό καφέ, φρέσκο ​​χυμό πορτοκαλιού και ένα υγιεινό πρωινό. Από εδώ, ανηφορίσαμε για να εξερευνήσουμε την αρχαία οδογέφυρα (Καμάρες) της πόλης και περιπλανηθήκαμε στα καταστήματα και καταλήξαμε στο Κάστρο της Καβάλας για την καταπληκτική θέα! Για μεσημεριανό γεύμα, επισκεφθήκαμε το Αραλίκι και απολαύσαμε μια πανδαισία φρέσκιας ελληνικής σαλάτας, φρεσκοψημένη ψητή μελιτζάνα και μεγάλες μερίδες ελληνικού γύρου, ακολουθούμενοι από ένα κέικ πορτοκαλιού. Ξεκινήσαμε για μια βόλτα κατά μήκος της εκπληκτικής ακτογραμμής (στην παραλία της πόλης), σταματώντας για να βγάλουμε φωτογραφίες από το λαμπερό Αιγαίο. Επισκεφθήκαμε τους Φιλίππους, όπου μαγευτήκαμε όχι μόνο από το τεράστιο αρχαίο θέατρο, το οποίο κάποτε γνώρισε μεγάλες μάχες πριν από χιλιάδες χρόνια, αλλά και από τα προσεκτικά διατηρημένα ερείπια της ίδιας της αρχαίας πόλης. Επιστρέψαμε στην πόλη και έχοντας επιλέξει να μείνουμε στο Imaret, θα συνιστούσα να απολαύσετε το βράδυ σε αυτό το θεαματικό μέρος. Απολαύσαμε ένα εκπληκτικό πλήρες μασάζ σώματος και σπα, ενώ στη συνέχεια απολαύσαμε ένα καλό κρασί με εκλεκτό δείπνο στο άψογα διακοσμημένο εστιατόριο, με θέα στον κόλπο της Καβάλας, απολαμβάνοντας τα φώτα του λιμανιού και της πόλης και τη ζεστασιά του τζακιού. Όταν επιστρέψαμε στο μοναδικό μας δωμάτιο, το οποίο πριν από χρόνια φιλοξενούσε τους μαθητές του σχολείου, το προσωπικό ετοίμασε για εμάς μια ζεστή ατμόσφαιρα ανάβοντας κεριά που θα μας βοήθησαν να χαλαρώσουμε το βράδυ».

Τι είναι αυτό που κράτησαν από την επίσκεψη στην Καβάλα

«Η φιλικότητα και η ζεστασιά των ντόπιων, η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και το τοπίο. Ειδικότερα, βρήκαμε το θέατρο στους Φιλίππους κυριολεκτικά αξέχαστο».

Ποιες ήταν οι επιλογές στην Καβάλα

«Το ερευνήσαμε πολύ προσεκτικά και είχαμε κάποιες περίπλοκες επιλογές, αλλά αποφασίσαμε να μείνουμε στο Imaret λόγω της αγάπης μας για την Ιστορία και βρήκαμε την περιήγησή μας σε αυτό το ξεχωριστό μέρος πολύ διδακτική όσον αφορά την ιστορία και ενδιαφέρουσα. Είχαμε διαλέξει μερικά μέρη για φαγητό και καφέ, όπως για παράδειγμα το καφέ Black Drop με την εντυπωσιακή αστική αισθητική, ενώ πήραμε το δείπνο μας στο Σούσουρο όπου απολαύσαμε εξαιρετικό ελληνικό φαγητό σε ιδανική αξία και με εξαιρετική εξυπηρέτηση. Ωστόσο γρήγορα διαπιστώσαμε ότι όπου και να πάμε στην Καβάλα, όπου και αν είχαμε περάσει, αντιμετωπιστήκαμε καλά και εξυπηρετηθήκαμε απολαμβάνοντας εξαιρετικό φαγητό. Στην ταβέρνα Το Αραλίκι απολαύσαμε την εξαιρετική μελιτζάνα και επιλέξαμε για γλυκό ένα πλούσιο σπιτικό κέικ πορτοκαλιού δίνοντας τις φιλοφρονήσεις μας στον σεφ. Στον Τσαλαπετεινό φάγαμε ένα εξαιρετικό και πολύ υγιεινό πρωινό, ενώ απολαμβάναμε τη θέα στη μαρίνα. Και στις δύο αυτές περιπτώσεις δεν είχαμε προδιερευνήσει την επιλογή, απλά πήγαμε εκεί και ανακαλύψαμε δύο διαμάντια, μια εξαιρετική μεταφορική περιγραφή για όλη μας τη διαμονή, πραγματικά».

Πώς περιγράφουν την Καβάλα

«Βλέπουμε και εμείς την Καβάλα ως ένα πολύ μυστικό κόσμημα, αλλά μέρος της γοητείας της είναι η μυστικότητα και η μοναδικότητά της, διατηρεί μια ισχυρή αυθεντικότητα από τις τοπικές επιρροές της και αισθάνεται ότι δεν έχει αλλοιωθεί από το τίμημα των αποτυπωμάτων της βαριάς τουριστικής βιομηχανίας. Είναι ξεκάθαρη η αυθεντική ελληνικότητα και αυτό είναι το καλύτερο».

Πώς περιγράφουν τους ανθρώπους που συνάντησαν στην Καβάλα

«Μια από τις πιο διαρκείς εντυπώσεις μας ήταν η ήρεμη, ευγενική φιλικότητα των ντόπιων, ο σεβασμός που δείχνουν. Δεν πιέζουν τους επισκέπτες με κανέναν τρόπο, είναι φιλικοί και ευτυχείς να φιλοξενήσουν επισκέπτες, χαρούμενοι να μιλάνε την τοπική Ιστορία της πόλης και είναι πάντα πρόθυμοι να χαιρετούν όλους με ζεστασιά».

Πώς θα έπειθαν τους φίλους τους να επισκεφθούν την Καβάλα

«Σίγουρα θα συστήσω την Καβάλα ως προορισμό σε φίλους, με την συναρπαστική της Ιστορία, την εξαιρετική της θέση, τους φιλικούς ντόπιους και το εξαιρετικό φαγητό. Όσον αφορά το κόστος, η Καβάλα είναι εξαιρετικά λογική σε τιμές και σε καμία περίπτωση δεν αισθανθήκαμε ότι υπήρξε οποιαδήποτε προσπάθεια να «τα αρπάξουν από τους τουρίστες» που μπορεί να δείτε σε ορισμένες άλλες πόλεις-υπήρξαν κάποιες αξιοσημείωτες ιστορίες στις ειδήσεις των τελευταίων ημερών των μεγάλων πόλεων-τουριστικών προορισμών που πραγματικά «ξεζούμιζαν» σκληρά τους τουρίστες. Η Καβάλα αντιμετωπίζει όλους τους επισκέπτες με σεβασμό και καλοσύνη. Τα καταστήματα και τα εστιατόρια προσφέρουν μια εξαιρετική αξία για τα χρήματα που ξοδεύεις και αυτός είναι ένας ακόμα σπουδαίος λόγος για να πάτε».