Οι οικοδόμοι της Καβάλας ζητάνε να γίνουν έργα στην Καβάλα-Συνάντηση με Μαρκόπουλο

Ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας συμφώνησε με τα αιτήματα του Σωματείου Οικοδόμων, ξεκαθαρίζοντας, όμως, ότι άλλοι παράγοντες οι οποίοι ξεκινάνε από την Αθήνα και την... κατανόηση του αυτονόητου δεν αφήνουν την οικοδομική δραστηριότητα να ανασάνει

Τον Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Θόδωρο Μαρκόπουλο επισκέφθηκαν το πρωί της Τετάρτης 14 Μαρτίου 2018 μέλη του Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Καβάλας για να τον ενημερώσουν σχετικά με την απεργιακή κινητοποίηση την οποία έκαναν, με πρώτο και κύριο αίτημα την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με τους μεγαλοκατασκευαστές του κλάδου (διαβάστε εδώ για τη διαμαρτυρία και την απεργία των οικοδόμων, καθώς και για τα αιτήματά τους).

Όπως είπε εκ μέρους όλων των οικοδόμων της Καβάλας το μέλος του Σωματείου Αναγνώστης Καραμπατζάκης, γίνεται μια προσπάθεια για να κατατεθεί ένα σχέδιο για την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας το οποίο έχει σταματήσει από το 2009. «Τα μεροκάματα έχουν μπει στην κατώτερη συλλογική σύμβαση, έχουν σταματήσει να τηρούνται μια σειρά από μέτρα υγιεινής και ασφάλειας και γενικότερα με την κρίση που έχει ο κλάδος υπάρχει ζήτημα σοβαρό  με την εργοδοσία η οποία ασυδοτεί απέναντι στους οικοδόμους, καταστρατηγώντας ωράρια, ένσημα, μεροκάματα και ως εκ τούτου δεν εισπράττουν τα ταμεία και η εφορία τα αναμενόμενα όταν ίσχυε η συλλογική σύμβαση εργασίας. Όλα αυτά έχουν να κάνουν και με την υποβάθμιση των ελέγχων από την Επιθεώρηση Εργασίας ή το ΙΚΑ όπου μπορούσαμε να κάνουνε μικρά συνεργεία για να βγαίνουν σε χώρους δουλειάς. Αυτήν την στιγμή η πλειοψηφία του κλάδου μας βρίσκεται σε ανεργία, τα ατυχήματα στην εργασία μας έχουν γίνει πολύ πιο συχνά, αλλά και θανατηφόρα, όπως μέσα σε μια εβδομάδα είχαμε δύο από αυτά στην Αθήνα και είχαν να κάνουν με ελλειπή μέτρα εργασίας», είπε ο κ Καραμπατζάκης.

Ένα άλλο ζήτημα το οποίο βάζει ψηλά στην ατζέντα η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, είναι η διανομή των υπέρ αγνώστων ενσήμων, δηλαδή πρόστιμα και βεβαιωμένες οφειλές οι οποίες βγήκαν από ιδιοκτήτες προς το ταμείο του ΙΚΑ, όπως και το ζήτημα της αναθέρμανσης της οικοδομικής δραστηριότητας. «Γνωρίζουμε πως όσα μεγάλα έργα έγιναν το προηγούμενο διάστημα αφορούσαν οδικούς άξονες και τα χρυσοπλήρωσε ο λαός και συνεχίζει να τα πληρώνει με τις ιδιωτικοποιήσεις και τα διόδια και έχουν μείνει πολλά ζητήματα που θα βοηθούσαν τους εργαζόμενους του κλάδου να βρούνε μεροκάματο, αλλά θα βοηθούσαν και τις λαϊκές ανάγκες. Στην Καβάλα τέτοια έργα θα μπορούσαν να είναι τα αντιπλημμυρικά που πρέπει να γίνουν, όπως και στη Θάσο. Έχουμε το ζήτημα με τις φοιτητικές εστίες οι οποίες θέλουν αναμόρφωση ή να δημιουργηθούν περισσότερες. Επίσης, ζητάμε να ενημερωθούμε για την κατάσταση η οποία υπάρχει στην Τεχνική Υπηρεσία της ΠΕΚ από άποψη τεχνικού εξοπλισμού και αν θα μπορούσαμε να καλύψουμε κάποιες θέσεις εργασίας», ανέφερε το μέλος του Σωματείου Οικοδόμων.

Θόδωρος Μαρκόπουλος: Συμφωνώ, αλλά δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα

Από την πλευρά του ο κ. Μαρκόπουλος, αφού άκουσε προσεκτικά τα αιτήματα των οικοδόμων, είπε πως συμφωνεί με όσα του είπαν, όπως συμφωνεί και η διοίκηση της Περιφέρειας σχετικά με την αναθέρμανση της οικοδομικής δραστηριότητας. «Από την άλλη πλευρά, όμως, δεν είναι τα πράγματα τόσο απλά, γιατί για να υπάρχει οικοδομική δραστηριότητα πρέπει να υπάρχει χρηματοδότηση. Όμως έχουμε την λογική των ηλεκτρονικών κατασχέσεων υπέρ των υπερδιασφαλίσεων των δανείων που φέρνουν σε ασφυκτική κατάσταση την αγορά. Το κλίμα που  υπάρχει στην αγορά είναι ψυχοπλακωτικό. Η κατάργηση της συλλογικής σύμβασης εργασίας, εκτός από τις επιπτώσεις στους εργαζόμενους, έχει και πολύ σοβαρή επίπτωση και στα ταμεία και στα έσοδα του κράτους. Δυστυχώς, όμως, οι σοφοί που έχουν αποφοιτήσει από πανεπιστήμια και εκπροσωπούν θεσμούς σε υψηλά κλιμάκια, δείχνουν σαν να μη θέλουν να καταλάβουν το αυτονόητο. Σε ό,τι αφορά το θέμα που έχει να κάνει με την Τεχνική Υπηρεσία, αντιμετωπίζουμε πρόβλημα με τους μηχανικούς οι οποίοι έχουν μειωθεί. Οι 5 χειριστές κάνουν και άλλες πολλές και διάφορες δουλειές, με αποτέλεσμα η κατάσταση να γίνεται ακόμη πιο κρίσιμη όταν έχουμε πλημμύρες, φωτιές ή έκτακτα περιστατικά. Ένα άλλο θέμα το οποίο αντιμετωπίζουμε είναι η μετακίνηση του προσωπικού σε άλλες θέσεις από το υπουργείο, παρά την αρνητική τοποθέτηση τη δική μου και του Περιφερειάρχη», σχολίασε ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας.