Χρήστος Λαμπρίδης: Άμεσα η παραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων του λιμανιού και της Καβάλας

Δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Λιμένων από τη Θεσσαλονίκη με καβαλιώτικο ενδιαφέρον

Τη Θεσσαλονίκη επισκέφτηκε την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων, του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Χρήστος Λαμπρίδης, προκειμένου να παρευρεθεί στο συνέδριο που διοργανώθηκε από την Prodexpo για την αξιοποίηση και ανάπτυξη της ακίνητης περιουσίας στη Ελλάδα.

Εκεί, ο κ. Λαμπρίδης αναφέρθηκε και στην αξιοποίηση του λιμανιού της Καβάλας.

Το πρωί, ο κ. Λαμπρίδης επισκέφτηκε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Θεσσαλονίκης και συναντήθηκε με τον Λιμενάρχη, Πλοίαρχο Λ.Σ. Κλιάκα Νικόλαο, και την Υπολιμενάρχη, Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. (Τ)  Ζιάκα Αθανασία. Συζήτησαν θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία του Λιμεναρχείου και με την υποστήριξη των δραστηριοτήτων του λιμένα Θεσσαλονίκης.

Εν συνεχεία, ο Γ.Γ. συναντήθηκε με τον επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Αρχής Λιμένα Θεσσαλονίκης (ΔΑΛ/Θ) κ. Γιώργο Τοζίδη και συζήτησαν θέματα που αφορούν το λιμάνι και άπτονται των αρμοδιοτήτων της Δημόσιας Αρχής Λιμένα Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων. Ο κ. Λαμπρίδης διαβεβαίωσε τους εργαζόμενους για τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου να υποστηρίξει κάθε προσπάθεια που θα οδηγεί στη διασφάλιση των εργασιακών σχέσεων, στοιχείο που επιβεβαιώνεται και από τις σχετικές διατάξεις που θέσπισε η Κυβέρνηση στο πλαίσιο του νόμου για την κύρωση της Σύμβασης Παραχώρησης.

Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας παραβρέθηκε στο συνέδριο της Prodexpo, όπου, κατά την εισήγησή του, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Η χώρα μας συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον για επενδυτές παγκόσμιου βεληνεκούς. Η μεγάλη επένδυση του κοινοπρακτικού σχήματος «Deutsche Invest Equity Partners GmbH», «Belterra Investments Ltd» και «Terminal Link SAS» στο λιμένα της Θεσσαλονίκης αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στη πόλη και στο λιμάνι. Η παρουσία των επενδυτών, αλλά και η μεγάλη διαπραγματευτική επιτυχία της εξασφάλισης υποχρεωτικών επενδύσεων, ύψους 180 εκ. ευρώ, για την επόμενη πενταετία, αναμένεται ότι θα οδηγήσουν στη δυναμική ένταξη και του δεύτερου ελληνικού λιμένα, μετά το λιμένα του Πειραιά, στο χάρτη των μεγάλων ευρωπαϊκών λιμένων, καθώς και σε προσέλκυση εμπορευματικών ροών.»

Ο κ. Λαμπρίδης, τόνισε ιδιαίτερα ότι «για την αξιοποίηση των υπολοίπων δέκα (10) μεγάλων λιμένων που έχουν περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ (Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πάτρας και Ραφήνας), η κυβέρνηση θα ακολουθήσει την πολιτική της παραχώρησης λιμενικών δραστηριοτήτων. Η πρακτική αυτή είναι σύμφωνη με τις βέλτιστες, διεθνείς και ευρωπαϊκές πρακτικές για την προσέλκυση επενδύσεων και αποτελεί το κυρίαρχο μοντέλο στην Ευρώπη. Η παραχώρηση λιμενικών δραστηριοτήτων στους λιμένες αφορά συνδέεται με την επιτακτική ανάγκη εξεύρεσης πόρων για την ανάπτυξη των λιμανιών,  τη βελτίωση της λειτουργίας τους, την  επιδίωξη ενίσχυσης της θέσης τους και την προσέλκυση μεγαλύτερης κίνησης».