Γιατί ο πρεσβευτής των ΗΠΑ αναφέρθηκε στην Καβάλα και τι «καλοβλέπουν» οι Αμερικάνοι στην περιοχή

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για το λιμάνι της Καβάλας «Φίλιππος Β'» και οι «νέες ευκαιρίες» για βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη δια στόματος Τζέφρι Πάιατ-Τι είπε για το LNG στη βόρεια Ελλάδα

Ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις στην Ελλάδα έχουν εκδηλώσει αμερικανικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Καβάλας, δια στόματος του πρεσβευτή των Ηνωμένων Πολιτειών Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος επιβεβαίωσε το ενδιαφέρον της Ουάσιγκτον για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και αφήνοντας να εννοηθεί πως θα παρακολουθηθεί με προσοχή και ο διαγωνισμός για το λιμάνι της Καβάλας «Φίλιππος Β’».

Όπως αναφέρει το skai.gr, ο κ. Πάιτ, μιλώντας σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη, επισήμανε πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις έχουν σαφώς υψηλότερα στάνταρ διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης και αναζητούν παρόμοιες αρετές στους Έλληνες εταίρους τους.

Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε με νόημα πως οι μελλοντικοί διαγωνισμοί για τα λιμάνια της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας προσφέρουν «νέες ευκαιρίες» για βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη της βόρειας Ελλάδας, ενώ ειδικά για την Αλεξανδρούπολη σημείωσε πως πρόκειται για σημείο στρατηγικής σημασίας.

Ο κ. Πάιατ έκανε αναφορά και στα ενεργειακά, εκφράζοντας την ελπίδα πως η ελληνική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και σύντομα θα αρχίσει να εισάγει αμερικανικό LNG, ενώ υπογράμμισε πως η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ούσα μέρος των διαδρόμων για την εισαγωγή φυσικού αερίου από τη Μέση Ανατολή, διάδρομοι οι οποίοι συνεισφέρουν στην απεξάρτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τη ρωσική ενέργεια.

Η Αλεξανδρούπολη, άλλωστε, ενδιαφέρει την Ουάσιγκτον και στο μέτωπο της ενέργειας, όπως αναφέρει το skai.gr, λόγω των σχεδίων για την κατασκευή πλωτού τερματικού σταθμού για υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) ανοιχτά της πόλης.