Ενημέρωση στην Καβάλα από ειδικό σύμβουλο του Υπουργείου Εργασίας για τη ρύθμιση των δανείων του τ. ΟΕΚ

Η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας «φέρνει» στην πόλη μας τον Μάριο Μουζάλα για να μιλήσει για τη νέα ρύθμιση και ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας κάνει λόγο για «τη μεγαλύτερη Στεγαστική Πολιτική Παρέμβαση που έγινε έως σήμερα στη χώρα»

Με φόντο την πρόσφατη απόφαση της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου για τη ρύθμιση δανείων από κεφάλαια του τ. ΟΕΚ, η Ένωση Καταναλωτών Καβάλας διοργανώνει τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, στις 19:30, στην αίθουσα «Φίλιππος» του ξενοδοχείου Airotel Galaxy στην Καβάλα, ενημερωτική εκδήλωση με βασικό ομιλητή τον ειδικό σύμβουλο της Γενικής Γραμματεία του Υπουργείου Εργασίας Μάριο Μουζάλα.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας θεωρεί «ιδιαίτερα σημαντική» την εκδήλωση αυτή, κάνει λόγο για μια απόφαση Αχτσιόγλου που επιλύει θέματα ετών και, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

Ορισμένα ενδεικτικά χαρακτηριστικά στοιχεία της αδυναμίας πληρωμής και της συνεχούς όξυνσης του προβλήματος, είναι:

  • Το 73% των δανειοληπτών είναι μη ενήμεροι (ληξιπρόθεσμες οφειλές )
  • Το σύνολο του χρέους ξεπερνά το 1.5 δις €
  • Οι επιβληθέντες Τόκοι Υπερημερίας ξεπερνούν το 50% των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αγγίζουν τα 250 εκ €
  • Ο ΟΑΕΔ ,την περίοδο 2016 -2017 εισέπραξε 54 εκ € ενώ την ίδια περίοδο δημιουργήθηκαν νέα χρέη ύψους 46 εκ €

Η εφαρμογή των μέτρων της Υ.Α απαλλάσσει  περ. 47χιλ δανειολήπτες από κάθε δανειακή υποχρέωση ενώ όσοι παραμένουν θα δουν τις μηνιαίες τους δόσεις να μειώνονται  κατά 50% έως και 70%.

Η Υ.Α επαναπροσδιορίζει το ύψος του δανείου και ορίζει νέους ,ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Η Υ.Α αφορά αποκλειστικά δάνεια από κεφάλαια του τ. ΟΕΚ και έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων Υ.Α που αφορούν τις εργατικές κατοικίες στους οικισμούς του τ. ΟΕΚ

Το σύνολο των μέτρων που έως σήμερα έχουν παρθεί εξασφαλίζουν συνολικά σε 120 χιλ. οικογένειες την απόκτηση της κατοικίας τους με όρους αξιοπρέπειας και ανάλογους της οικονομικής και οικογενειακής τους κατάστασης. Από την άποψη αυτή οι Υ.Α αποτελούν την μεγαλύτερη Στεγαστική Πολιτική Παρέμβαση που έγινε έως σήμερα στην χώρα.

Σήμερα το Υπουργείο Εργασίας και ο ΟΑΕΔ συλλέγουν από τις Τράπεζες (ο τ. ΟΕΚ δεν παρέδωσε αρχεία στον ΟΑΕΔ) και επεξεργάζονται στοιχεία για τα Τραπεζικά Δάνεια με Επιδότηση Επιτοκίου, διερευνώντας την δυνατότητα λήψης μέτρων ανακούφισης και αυτής της ομάδας δανειοληπτών (ξεπερνούν τις 60 χιλ)

Τα παραπάνω μέτρα δεν αποτελούν αποσπασματικά μέτρα αλλά εντάσσονται σε ένα Στρατηγικό Σχεδιασμό του Υπουργείου και της Κυβέρνησης.