Ενός σταθμού διοδίων… μύριοι έπονται: Ετοιμάζονται 11 πλευρικοί σταθμοί στον Νομό Καβάλας

Σύμφωνα με δημοσίευμα κεντρικού ΜΜΕ, η λειτουργία των σταθμών δε θα καθυστερήσει, καθώς υπάρχει ήδη ανάδοχος για την κατασκευή τους-Τι ισχύει τελικά με τα «ελευθέρας» για τα διόδια στους κατοίκους των περιοχών περί την Εγνατία

Δεν καταλάγιασε ακόμα ο απόηχος του συλλαλητηρίου ενάντια στα νέα μετωπικά διόδια στην Εγνατία Οδό στο ύψος της Άσπρης Άμμου (δείτε φωτογραφίες εδώ) και ήδη ετοιμάζονται ακόμα 11 πλευρικοί σταθμοί διοδίων στον Νομό Καβάλας.

Όπως αναφέρει η kathimerini.gr, ανοίγει ο δρόμος για τη δημιουργία 22 νέων πλευρικών σταθμών διοδίων και ενός μετωπικού στην Εγνατία Οδό. Το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε την απαραίτητη αδειοδότηση και μετά την ολοκλήρωση των τεχνικών μελετών θα ακολουθήσει η κατασκευή τους από εργολάβο. Επίσης, ακόμα τέσσερις μετωπικοί σταθμοί βρίσκονται υπό κατασκευή, στο πλαίσιο παραχώρησης της διαχείρισης του οδικού άξονα σε ιδιώτες. Οι αποφάσεις οι οποίες ελήφθησαν τη Δευτέρα 14 Μαΐου 2018 αφορούν κυρίως το ανατολικό τμήμα της Εγνατίας, από τον Νομό Καβάλας έως τον Έβρο.

Πιο συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή:

  • 6 πλευρικών σταθμών σε τρεις κόμβους του τμήματος Στρυμόνα-Νέας Περάμου (Γαληψού-Ορφανού, Μουσθένης και Ελευθερούπολης)
  • 5 πλευρικών σταθμών σε δύο κόμβους της παράκαμψης Καβάλας (Αγίου Ανδρέα και Άσπρων Χωμάτων)
  • 4 πλευρικών σταθμών σε κόμβο του τμήματος Βανιάνου-Ιάσμου (Βαφαίικων)
  • 2 πλευρικών σταθμών σε κόμβο του τμήματος Ιάσμου-Κομοτηνής (Ιάσμου)
  • 4 πλευρικών σταθμών σε δύο κόμβους του τμήματος Κομοτηνής-Μέστης (ΒΙΠΕ Κομοτηνής, Μέστης)
  • 1 πλευρικού σταθμού στην Παναγιά Τρικάλων
  • 1 μετωπικού σταθμού στο Αρδάνιο

Η λειτουργία των σταθμών δε θα καθυστερήσει, καθώς υπάρχει ήδη ανάδοχος για την κατασκευή τους. Αιτία, η ένταξή τους σε δύο μεγάλες εργολαβίες συντήρησης του οδικού άξονα, τις οποίες ανέλαβε προ μηνών η τεχνική εταιρεία «Άκτωρ». Παράλληλα, βρίσκονται υπό κατασκευή οι μετωπικοί σταθμοί διοδίων στη Σιάτιστα, στο Στρυμονικό, στην Καβάλα, στην Ασπροβάλτα και στη Θεσσαλονίκη και εκτιμάται ότι θα παραδοθούν από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2018. Από αυτούς οι δύο τελευταίοι κατασκευάζονται με χωριστές εργολαβίες, η ανάθεση των οποίων καθυστέρησε λόγω αποχής των εργαζομένων της Εγνατίας Οδού.

Διαφορά οπτικής

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, υπόθεση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς δείχνει τη διαφορά οπτικής η οποία υπάρχει σε διαφορετικά «στρατόπεδα» στην κυβέρνηση. Από τη μια πλευρά το ΤΑΙΠΕΔ (στο οποίο έχει περιέλθει η Εγνατία Οδός) προωθεί την κατασκευή συμβατικών σταθμών διοδίων και ταυτόχρονα του υπουργείο Υποδομών εξαγγέλλει ότι… θα τους καταργήσει το 2019, μέσω της υποκατάστασής τους από ηλεκτρονικά διόδια (που θα χρεώνουν τον οδηγό ανάλογα με τα χιλιόμετρα που έχει διανύσει).

Ο εν εξελίξει διαγωνισμός για τα ηλεκτρονικά διόδια δεν εμπόδισε την Εγνατία να αναθέσει την κατασκευή των δεκάδων σταθμών, λειτούργησε όμως ως «ανάχωμα» (όπως πιθανότατα ήλπιζε το υπουργείο Υποδομών) στην πρόοδο του διαγωνισμού για την ανάθεση της διαχείρισης του οδικού άξονα σε ιδιώτη, καθώς οι συμμετέχουσες εταιρείες έχουν ζητήσει εκτενή ενημέρωση σχετικά.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι τον προηγούμενο Νοέμβριο το υπουργείο ανακοίνωσε ότι θα μοιράσει «ελευθέρας» για τα διόδια στους κατοίκους των περιοχών περί την Εγνατία, έσπευσε όμως ύστερα από λίγο καιρό να «διευκρινίσει» ότι η παροχή αφορά μόνο την περίοδο μέχρι την παραχώρηση του οδικού άξονα.