Δημήτρης Δαλακάκης: Έχουμε υποψίες ότι ΚΑΙ περισσότερο νερό από όσο λέει η σύμβαση καταναλώνεται ΚΑΙ δίνεται και σε περιοχές εκτός… Καβάλας!

Στην αντεπίθεση περνάει ο δήμαρχος Δοξάτου για το νερό των πηγών Βοϊράνης, καταγγέλλοντας ότι ο δήμος Καβάλας δεν σέβεται τους όρους της σύμβασης του 1969

Δυναμικά συνεχίζει τον αγώνα του ο δήμος Δοξάτου για τη διεκδίκηση αντιτίμου για το νερό με το οποίο υδροδοτείται η Καβάλα από τις πηγές Βοϊράνης, αφού ήδη ο δήμαρχος Δημήτρης Δαλακάκης κατέφυγε στον εισαγγελέα για να λάβει τα απαραίτητα στοιχεία για τις ποσότητες νερού που καταναλώνονται από τη ΔΕΥΑΚ.

Οι ανακοινώσεις Σταθάκη μάλιστα για έργα υδροδότησης των χωριών της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων προκάλεσαν την αντίδραση του δημάρχου που ξεκαθαρίζει πως βάση της σύμβασης του 1969 η Καβάλα μπορεί να αντλεί μέχρι 14.5 δισεκατομμύρια λίτρα το χρόνο και αυτά αποκλειστικά για την υδροδότηση της πόλης όπως ξεκαθάρισε μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 24 Μαΐου 2018 στο ALPHA Radio 88.6.

Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της συνέντευξης Δαλακάκη στον δημοσιογράφο Νίκο Χαζαρίδη.

«Κάθε δημόσια υπηρεσία έχει την υποχρέωση εντός 20 ημερών να απαντήσει, η ΔΕΥΑΚ δυστυχώς δεν απάντησε»

Για το αν πριν τη δικαστική διαμάχη θα πρέπει να προηγηθεί διάλογος υποστήριξε «Σαφέστατα, ο διάλογος και η συνεργασία. Από την ημέρα την οποίαν έχω εκλεγεί δήμαρχος στο Δοξάτο και έχει εκλεγεί και η Δ. Τσανάκα, από το 2014 έχω θέσει μετ’ επιτάσεως το ζήτημα της σύμβασης του 1969 για την παροχή ύδατος από τις πηγές του Δήμου Δοξάτου, ήταν ένα ζήτημα στο οποίο αν και κάναμε διάλογο δεν έχουμε καταλήξει κάπου. Φτάσαμε στο σημείο τον περασμένο Σεπτέμβριο του 2017 να αποστείλουμε ένα έγγραφο προς την εταιρεία, την δημοτική επιχείρηση ύδρευσης Καβάλας με την οποία αιτούμασταν τα στοιχεία τα οποία αφορούν στην κατανάλωση ύδατος έτσι όπως προβλέπεται και στην χουντική σύμβαση του 1969. Κάθε δημόσια υπηρεσία έχει την υποχρέωση εντός 20 ημερών να απαντήσει, η ΔΕΥΑΚ δυστυχώς δεν απάντησε, απέφυγε όχι απλώς τον διάλογο αλλά και την παροχή στοιχείων που ήταν υποχρεωμένη να δώσει βάση της σύμβασης, περιμέναμε 8 μήνες, παρότι είχαμε το δικαίωμα άμεσα μέσα στον Σεπτέμβριο να προσφύγουμε στην δικαιοσύνη και να ζητήσουμε εντολή εισαγγελέως για να λάβουμε αυτά τα στοιχεία».

«Εμείς θέσαμε 5 ερωτήματα και η απάντηση ήταν ότι ο Δήμος Καβάλας υδροδοτείται από τις πηγές Βοϊράνης»

Για το αν δεν πήραν καθόλου στοιχεία ή λείπουν κάποια από αυτά που ζήτησε ο Δήμος Δοξάτου καθώς η απάντηση εδώ είναι ότι η ΔΕΥΑΚ ανταποκρίθηκε στο αίτημα εξήγησε «Η ΔΕΥΑΚ δεν ανταποκρίθηκε γιατί αν είχε ανταποκριθεί ο εισαγγελέας προφανώς δεν θα διέταζε την παροχή στοιχείων. Εμείς θέσαμε 5 ερωτήματα και αντί των ερωτημάτων η απάντηση η οποία λάβαμε ήταν ότι ο Δήμος Καβάλας υδροδοτείται από τις πηγές Βοιράνης σύμφωνα με μία άδεια χρήσης νερού».

«Έχουμε την υποψία ότι δεν υδροδοτείται μόνο η πόλη της Καβάλας αλλά και άλλες περιοχές»

Σχετικά με το ποια ήταν τα 5 ερωτήματα που τέθηκαν προς την ΔΕΥΑΚ αποκρίθηκε «Τα 5 αυτά στοιχεία αφορούν πολύ περιληπτικά τις καταναλώσεις ύδατος που έχει κάνει η ΔΕΥΑΚ τα τελευταία χρόνια, δηλαδή την ποσότητα ύδατος την οποίαν αντλεί από τις πηγές Βοιράνης και που παροχετεύει αυτό το νερό. Διότι να πούμε εδώ ότι σύμφωνα με τη σύμβαση της χούντας του 1969, προβλεπόταν ότι Καβάλα ετησίως θα παίρνει 14,5 δισεκατομμύρια λίτρα το χρόνο από τις πηγές ως ανώτατο όριο και ότι με αυτό θα υδροδοτεί αποκλειστικά την πόλη της Καβάλας. Εμείς έχουμε την υποψία ότι δεν υδροδοτείται μόνο η πόλη της Καβάλας αλλά και άλλες περιοχές άρα υπάρχει παράβαση του όρου της σύμβασης».

«Εμείς έχουμε βάσιμες υποψίες ότι ούτε αυτό το σέβεται η Καβάλα και ότι παίρνει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ύδατος»

Για το αν μπορεί ο Δήμος να υδροδοτήσει και τα χωριά του πρώην Δήμου Φιλίππων που είναι δίπλα στο Κεφαλάρι ο κ. Δαλακάκης ξεκαθάρισε «Η σύμβαση είναι σαφής και λέει ότι με 14 δισεκατομμύρια ανώτατο όριο λίτρων ετήσιο, θα δίνεται το νερό από τις πηγές αποκλειστικά στην πόλη της Καβάλας, δεν θα δίνεται π.χ στο Παληό ή στην Ηρακλείτσα ή να το παίρνουν από κει το νερό και να το πηγαίνουν ενδεχομένως και στο δήμο Παγγαίου. Ως προς τον δεύτερο όρο της σύμβασης που έχει να κάνει με την καθορισμένη ποσότητα, εμείς έχουμε βάσιμες υποψίες ότι ούτε αυτό το σέβεται η Καβάλα και ότι παίρνει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα ύδατος. Αυτό μας δημιουργεί προβλήματα. Αυτή την στιγμή δε θα σας πω πόσο το υπολογίζω αλλά προφανώς υπάρχουν και μετρήσεις δικές μας!».

«Δεν δεχόμαστε αυτό που έκανε ο κ. Σταθάκης που λειτουργεί χωρίς να ρωτήσει τον… ξενοδόχο»

Τέλος ο δήμαρχος πέταξε τα καρφιά του και για τον κ. Σταθάκη που ανακοίνωσε έργα υδροδότησης χωρίς να ρωτήσει τον… ξενοδόχο «Καταρχάς εμείς δεν δεχόμαστε αυτό που έκανε ο κ. Σταθάκης που χωρίς να ρωτήσει τον… ξενοδόχο λέει ότι μαζί με τον ΤΑΠ θα χρηματοδοτήσει κατασκευή αγωγού η οποία θα υδροδοτήσει με πρόσθετο νερό τις περιοχές της Καβάλας. Δεν θα πούμε όχι σε αυτό, αλλά λέμε όχι στην αυθαιρεσία. Σαφέστατα έπρεπε να απευθυνθεί και σε εμάς διότι οι πηγές ανήκουν στο Δήμο Δοξάτου».