Έλενα Κουντουρά από Καβάλα: Δεν αποκλείεται να μειωθεί η φορολογία στον Τουρισμό [φωτογραφίες]

Ποια αιτήματα έθεσαν στην υπουργό Τουρισμού ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, οι δήμαρχοι Παγγαίου και Νέστου και οι ξενοδόχοι-Ποιες οι προτεραιότητες της κυβέρνησης για τον Τουρισμό σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο

Στην Καβάλα βρέθηκε την Τετάρτη 30 Μαΐου 2018 η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, πραγματοποιώντας επαφές με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και με παραγωγικούς φορείς.

Αρχικά η κ. Κουντουρά συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα στο δημαρχείο, ενώ στη συνέχεια παρέστη σε ευρεία σύσκεψη στο Επιμελητήριο της Καβάλας, μετά από πρόσκληση του προέδρου του Μάρκου Δέμπα.

Τα αιτήματα των επαγγελματιών

Αρχικά ο κ. Δέμπας παρουσίασε εν τάχει στην υπουργό τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, εστιάζοντας στον Τουρισμό, ο οποίος αποτελεί και την αιχμή της τοπικής οικονομίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα καταλύματα στον Νομό Καβάλας αυξάνονται κατά 250 κάθε χρόνο, ενώ αναφέρθηκε και στα τοπικά προϊόντα. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, όμως, κατέθεσε στην κ. Κουντουρά και τα αιτήματα των επαγγελματιών του Τουρισμού, ξεχωρίζοντας το θέμα της ελλιπούς στήριξης-χρηματοδότησης από το κράτος, την υπερφορολόγηση, τη γραφειοκρατία και τη μικρή τουριστική περίοδο.

Από την πλευρά της η κ. Κουντουρά τόνισε ότι η κυβέρνηση, παρά τι δυσκολίες, κατάφερε να χτίσει μια στοχευμένη περιφερειακή και εθνική τουριστική πολιτική, με τα αποτελέσματά της να αποδεικνύονται μέσα από τη ραγδαία αύξηση του τουριστικού ρεύματος, λέγοντας ότι «τίποτα δεν γίνεται τυχαία».

Η υπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση στοχεύει μακροπρόθεσμα κι εκεί βασίζεται και η τουριστική της πολιτική, με μια από τις προτεραιότητες να είναι και η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, προσθέτοντας ότι βάσει των εθνικών οικονομικών δεικτών, υπάρχει περιθώριο να δοθεί μια φορολογική «ανάσα» στον Τουριστικό τομέα, ενώ ζήτησε τη σύμπραξη όλων των φορέων για να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο Τουρισμός.

Τα αιτήματα των δημάρχων και των ξενοδόχων

Πριν δοθεί ο λόγος στους παρευρισκόμενους, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης, αναφέρθηκε εν τάχει στις πρωτοβουλίες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ στο κομμάτι της τουριστικής προβολής, ενώ επισήμανε και την καλή συνεργασία την οποία έχει η διοίκηση της Περιφέρειας με την υπουργό.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης, έθεσε στην κ. Κουντουρά το θέμα του Γεωθερμικού Πεδίου Ακροποτάμου, ζητώντας τη στήριξη του υπουργείου για την αξιοποίηση του Πεδίου, ενώ ζήτησε να κλείσει και το θέμα της Αλάνας της Νέας Ηρακλίτσας. Παράλληλα, τόνισε ότι οι 6 γαλάζιες σημαίες κοστίζουν στον δήμο Παγγαίου 25.000 ευρώ η μία (ναυαγοσώστες, εξοπλισμός, καθαρισμός, υποδομές κτλ), κάτι το οποίο δεν αντέχει οικονομικά ο δήμος.

Ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος έκανε λόγο για τον «πιο αδικημένο δήμο, για τον οποίο παλεύουμε μόνοι μας», αναφερόμενος κι αυτός με τη σειρά του στο θέμα του κόστους της τοποθέτησης ναυαγοσωστών, μετά και τη νέα εγκύκλιο η οποία επιβάλλει την πρόσληψή τους από τους δήμους, ενώ αναφέρθηκε και στην ανάγκη άρσης της αναδάσωσης στην περιοχή του Δημοτικού camping. Όσον αφορά το θέμα των αναψυκτηρίων και την ΕΤΑΔ, ο κ. Τσομπανόπουλος τόνισε ότι υπάρχει κίνδυνος να κλείσουν, αυξάνοντας την ανεργία και μειώνοντας τα έσοδα στον δήμο. «Δεν ανέχομαι σε ένα δικό μου κτίσμα να έχω δερβέναγες», σχολίασε ο κ. Τσομπανόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στην επιβάρυνση της ασφάλτου των δρόμων της Κεραμωτής λόγω των φορτηγών τα οποία μεταβαίνουν στη Θάσο.

Σύντομη παρέμβαση έκανε και ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης, παραδεχόμενος ότι οι επαγγελματίες του Τουρισμού δεν έχουν τη δέουσα στήριξη, ενώ στα εν οίκω, αναφέρθηκε στο θέμα της αξιοποίησης του Πηλοθεραπευτηρίου των Κρηνίδων και στην ανάγκη αξιοποίησής του.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος των ξενοδόχων της Καβάλας Αντώνης Μιτζάλης, αναφέρθηκε στο θέμα των ακριβών αεροπορικών εισιτηρίων από το αεροδρόμιο «Μέγας Αλέξανδρος» για την Αθήνα, καθώς και στα λίγα δρομολόγια, ένα θέμα το οποίο επηρεάζει άμεσα τον Τουρισμό, ενώ ο πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης, μιλώντας με συμβολισμούς, σχολίασε ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να πουλάμε “χύμα” το τουριστικό μας προϊόν, αλλά να το “πακετάρουμε” και να το προσφέρουμε συντεταγμένα και εξειδικευμένα, με ένα ωραίο περιτύλιγμα».