Θάσος: Ο Τουρισμός «αποψιλώνει» την αγροτική παραγωγή;

Ένα ενδιαφέρον άρθρο στο ypaithros.gr περιγράφει το πώς οι ανάγκες της αγοράς και η στροφή της τοπικής οικονομίας στη φρενήρη τουριστική ανάπτυξη «κλέβουν» χέρια από τα χωράφια, τις ελιές και τα μελίσσια

Ο Τουρισμός καλπάζει στη Θάσο σε τέτοιο βαθμό, ώστε να καθορίζει πέρα από τον οικονομικό «πολιτισμό» του νησιού, ακόμα και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, αλλάζοντας άρδην τη ρότα του, με τις συνέπειες να απειλούν -μακροπρόθεσμα- τον πρωτογενή τομέα, στον οποίο ανέκαθεν το νησί ήταν πρωτοπόρο και ανέπτυξεσε μεγάλο βαθμό, μέσα από αυτόν και τα έσοδα τα οποία επέφερε και τις τουριστικές του υποδομές.

Η Μαρία Αμπατζή γράφει στο ypaithros.gr γι’ αυτό το φαινόμενο και για το πώς ο Τουρισμός «κλέβει» εργατικά χέρια από τα χωράφια και τα μελίσσια, αναδεικνύοντας μια διαφορετική και προς το παρόν αθέατη -λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης- και μακροπρόθεσμη αρνητική συνέπεια στον πρωτογενή τομέα την οποία ουσιαστικά επιβάλλει η αγορά.

Αναλυτικά το άρθρο για τη «μάχη» Τουρισμού-αγροτικού τομέα στη Θάσο

Με εισαγόμενους εργάτες γης, που σπανίζουν στην περιοχή, καθώς ακόμα και εκείνοι προτιμούν να δουλέψουν στον τομέα του τουρισμού, η Θάσος παλεύει να κρατήσει δραστηριότητες του πρωτογενούς τομέα που την κατέστησαν διάσημη σε μεταποιημένα προϊόντα, όπως η ελιά, το λάδι και το μέλι.

Όχι μόνο τα οικόπεδα και τα σπίτια, αλλά και ο πρωτογενής τομέας αλλάζει χέρια σταδιακά στο νησί, καθώς οι ντόπιοι στρέφονται στον τουρισμό, εγκαταλείποντας την αγροτοκτηνοτροφική οικογενειακή παράδοση. Η τουριστική δραστηριότητα δημιουργεί θέσεις εργασίας όχι μόνο για τους ντόπιους, αλλά και για πολλούς ανέργους από κάθε περιοχή της χώρας.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Μαριών Θάσου, Θανάσης Κοπανούδης, μεταφέρει την αγωνία του, αναγνωρίζοντας ότι «ο πρωτογενής τομέας έχει πολλά βάσανα».

Γεννημένος στην παραγωγή, δεν καταθέτει τα όπλα αλλά, δυστυχώς, λείπουν τα χέρια που θα μαζέψουν τη νόστιμη θασίτικη ελιά ή θα ασχοληθούν με τα μελίσσια, παρότι είναι από τις ελάχιστες περιοχές για παραγωγή πευκόμελου. «Εάν δεν ήταν τα ξένα χέρια, το προϊόν θα είχε εγκαταλειφθεί», σημειώνει.

Στο Ραχώνι βλέπει όλο και περισσότερους να στρέφονται στον τουρισμό, αλλά τα παιδιά του παραμένουν στην ελαιοκαλλιέργεια και την μελισσοκομία, γεγονός που τον προβληματίζει, γιατί αναγνωρίζει ότι δουλεύουν πολύ, αλλά τα οφέλη είναι λίγα και το ρίσκο, λόγω των καιρικών συνθηκών, υψηλό.