Θόδωρος Μαρκόπουλος: Πρώτο μας μέλημα η βοήθεια προς τους αμπελουργούς οι οποίοι επλήγησαν από το χαλάζι

2.000 στρέμματα σταφυλιών κατέστρεψε η κακοκαιρία στην Κάρυανη-Προβληματισμένος Αντιπεριφερειάρχης Καβάλα για το ποιος θα «πληρώσει το μάρμαρο» αν διαπιστωθεί διασπάθιση δημόσιου χρήματος από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ

Συνέντευξη Τύπου για τα θέματα τα οποία απασχολούν την τοπική επικαιρότητα παραχώρησε το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Ιουνίου 2018 ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος.

Εστίασε το ενδιαφέρον του σε 5 σημαντικά ζητήματα τα οποία απασχολούν την Καβάλα και είναι η καλλιέργεια διαφόρων ποικιλιών σταφυλιών από τους αμπελουργούς του Ορφανού, η παρατεταμένη αστάθεια των καιρικών συνθηκών και πως μπορεί να βοηθήσει τους πολίτες να η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, τα διόδια, η έλευση των Πετζετέλ και η δακοκτονία στη Θάσο.

Διαβάστε τι είπε για τα παραπάνω θέματα ο κ. Μαρκόπουλος.

Τι γίνεται με τις καταστροφές στα σταφύλια από το χαλάζι

«Ενώ ετοιμαζόμουν να καλέσω τους αμπελουργούς του τέως δήμου Ορφανού για να συζητήσουμε για τις διάφορες ποικιλίες επιτραπέζιων σταφυλιών που εγκαθίστανται στον Νομό μας και την σύμβαση που έχουν, για να πληρώνουν στους ιδιοκτήτες των ποικιλιών, προκειμένου να παράγουν τα σταφύλια των εξαγωγών, μας πρόλαβε μια ισχυρή χαλαζόπτωση που είχε ως επίκεντρο την Κάρυανη.

»Χθες το πρωί μια επιτροπή από γεωπόνους της ΠΕΚ επισκέφθηκε την περιοχή μαζί με κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με σκοπό να δούμε το εύρος των ζημιών. Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για 2.000 στρέμματα που έχουν υποστεί ζημιές σε αμπέλια και σε βρώσιμες ελιές. Δεν μιλάμε μόνο για οικονομική ζημιά, αλλά και ποιοτική με δυσφήμιση που υφίσταται ένας αμπελώνας. Οι ζημιές σε όλη τους την έκταση εμφανίζονται 3 μέρες μετά τη χαλαζόπτωση οπότε μπορεί να υπάρξουν ζημιές που δεν αποκαλύφθηκαν. Θα συγκαλέσουμε μια συνάντηση εργασίας με τον ΕΛΓΑ για να δούμε ποια θα είναι η πορεία των εκτιμήσεων και των αποζημιώσεων αυτών των ανθρώπων, δεδομένου ότι η καλλιέργεια του αμπελιού είναι ακριβή. Την εποχή που η ρευστότητα στην αμπελουργία είναι πολύ περιορισμένη πρέπει να μπορέσουμε να βρούμε μια έγκαιρη λύση».

Πολιτική Προστασία στις ασταθείς καιρικές συνθήκες

«Από τα στοιχεία που τηρεί το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της ΠΕΚ, υπάρχει μια παρατεταμένη αστάθεια στην ατμόσφαιρα που μπορεί να οφείλεται στη διαφορά θερμοκρασίας και προκαλεί και χαλάζι. Να σημειώσουμε πως είμαστε αποκλεισμένοι από αέρος στην αντιχαλαζική προστασία, όπως και πολύ εύκολα μπορεί να δημιουργηθούν καταιγίδες και κεραυνοί. Απευθύνουμε έκκληση στους συμπολίτες μας που βρίσκονται στην ύπαιθρο να προσέχουν τον εαυτό τους σε περίπτωση καταιγίδας η οποία μπορεί να γεννήσει κεραυνούς».

21 Ιουνίου έρχονται τα Πετζετέλ

«Από την πλευρά της οργάνωσης της πυρόσβεσης ενημερώνω ότι στις 21 Ιουνίου, περιμένουμε την άφιξη των Πετζετέλ. Είναι ιδιαίτερα σημαντικά εργαλεία για τα οποία όμως την εντολή για να σηκωθούν την δίνουμε από τη Καβάλα και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό. Βέβαια η κατάργηση του αεροπορικού αποσπάσματος στην Χρυσούπολη μάς δημιουργεί ένα μεγάλο πρόβλημα στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αφού δεν μπορεί να λειτουργήσει η ΜΑΕΔΥ αυτοδύναμα χωρίς να υπάρχει το αεροπορικό απόσπασμα. Επιβεβαιώθηκε, δε, πλήρως το γεγονός πως ο διοικητής της Πολεμικής Αεροπορίας μετατίθεται χωρίς να αντικαθίσταται από κανέναν και θα παραδώσει στον εδώ εκτελούντα χρέη προϊσταμένου της μοίρας των Patriot».

Ξαφνική ανακοίνωση για κοινοπραξία η οποία αναλαμβάνει τη μελέτη των νερών της πεδιάδας και των Τεναγών

«Η Διεύθυνση Τεχνικών έργων χωρίς να υπάρξει καμία επίσημη ενημέρωση από κανέναν υπουργό, ότι η μελέτη που ξεκινήσαμε το 2015 τον Φεβρουάριο, μετά από μια επιστολή που είχα κάνει για τις πλημμύρες στα Τενάγη τότε. Εκείνη τη στιγμή είχε τεθεί το θέμα να γίνει μια μελέτη προϋπολογισμού ενός εκατομμυρίου ευρώ, για τη συνολική διαχείριση των νερών στην Νότια Δράμα. Πέρασαν όμως χρόνια, ενοχλήσαμε το Υπουργείο για την μελέτη αυτή, όμως τώρα το ανακαλύπτουμε στο διαδίκτυο ότι στις 14 Μαρτίου φέτος, χωρίς καμία ενημέρωση, βγήκε αυτός  που θα αναλάβει την μελέτη από μια κοινοπραξία. Τώρα το ψάχνουμε το περίεργο αυτό ζήτημα χωρίς να μας ενημερώσει κανείς, ενώ εμείς ξεκινήσαμε τη διαδικασία για να γίνει αυτή η μελέτη. Ας ευχηθούμε να μην υπάρξουν ενστάσεις και προσφυγές, ώστε να μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η μελέτη για την διαχείριση των νερών των Τεναγών και της πεδιάδας για να οργανώσουμε καλύτερα τη διαχείριση αυτή».

Ποιος θα «πληρώσει το μάρμαρο» αν διαπιστωθεί διασπάθιση δημόσιου χρήματος από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ για τα διόδια αν μετακινηθούν από την αρχική θέση;

«Βγήκε μια απόφαση από το Ειρηνοδικείο Καβάλας για τα διόδια η οποία δημιουργεί έναν περιορισμό στην συνέχιση των εργασιών επί τόπου. Εκείνο που υποψιαζόμαστε από την ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟ, είναι πως με κάποια τεχνάσματα προσπαθούν να εντάξουν τον οικίσκο που θα στέγαζε κάποιες λειτουργίες που εξυπηρετούν τα διόδια σε άλλο σημείο, προκειμένου να μπορέσει να το χωρέσει μέσα στην ζώνη απαλλοτρίωσης. Επ’ αυτού του θέματος δε μας καλύπτει η απόφαση του Ειρηνοδικείου. Τονίζω, όμως, πως η εταιρία έκανε μια απαλλοτρίωση προκειμένου να κατασκευάσει έναν δρόμο. Ο δρόμος αυτός ολοκληρώθηκε σύμφωνα με τις προδιαγραφές που είχε. Αυτή την στιγμή έχουμε τον δρόμο και μία ευρύτερη ζώνη απαλλοτρίωσης. Εξαιρουμένου του δρόμου που είναι το οδόστρωμα και όποιες άλλες κατασκευές υπάρχουν, το υπόλοιπο μέσα στη ζώνη της απαλλοτρίωσης διατηρεί τον δασικό του χαρακτήρα και απαιτεί άδεια παρέμβασης και περιβαλλοντικούς όρους.

»Είναι σαφές και το πρόσεξα, ότι το Σύνταγμα ξεχωρίζει πως είναι άλλη υπόθεση ο δασικός ή μη δασικός χαρακτήρας, άλλη υπόθεση η ιδιοκτησία της έκτασης που μπορεί να είναι του δημοσίου ή της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ ή της ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ. Εξακολουθεί να απαιτείται άδεια παρέμβασης και άλλες παρεμβάσεις, που λένε πως αν δεν εξυπηρετείται η δασική νομοθεσία θα ζητήσω και πάλι από το Δασαρχείο να εξετάσουν το θέμα. Ανακύπτουν, όμως και άλλα δύο ζητήματα. Είναι το ζήτημα της ασφάλειας. Θα συγκροτηθεί μια επιτροπή που με την συνδρομή της ΠΕΚ ή άλλου φορέα, θα δει το θέμα στις λεπτομέρειές του.

»Το δεύτερο ζήτημα που ανακύπτει, δεν απαιτεί καμία επιστημονική τεκμηρίωση. Πριν ξεκινήσει η εταιρία να εγκαταστήσει κάποια διόδια, έχει κάνει κάποιες δαπάνες. Δεδομένου ότι η ΕΓΝΑΤΙΑ ΑΕ είναι μια εταιρία του δημόσιου τομέα, αν τα έξοδα αυτά πάνε στράφι και μετακινηθεί σε άλλη θέση, οφείλει να μας πει ποιο είναι το ποσό των χρημάτων που διέθεσε χωρίς αποτέλεσμα. Αυτά τα ποσά πρέπει να καταλογιστούν και σε προσωπική βάση στα μέλη της διοίκησης και της υπηρεσίας της εταιρίας, διότι αποτελούν περίπτωση διασπάθισης για λάθος. Είναι περίπτωση χρημάτων που σπαταλήθηκαν χωρίς αποτέλεσμα από το δημόσιο και είναι χρήματα για τα οποία πρέπει να υπάρξει πλήρης διερεύνηση ευθυνών και για το ποιος έχει την ευθύνη ώστε “να πληρώσει το μάρμαρο”».

Αργεί η δακοκτονία στη Θάσο λόγω γραφειοκρατίας

«Έχει δημιουργηθεί ένα μείζον θέμα με τη δακοκτονία στη Θάσο. Είναι μια μονοκαλλιέργεια που δημιουργεί διαφορετικές συνθήκες στην ανάπτυξη του εντόμου και πολλές χρονιές έχει οδηγήσει στον μηδενισμό της παραγωγής. Για τον λόγο αυτό η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας  πηγαίνει από νωρίς, ώστε με τις ανάλογες ενέργειες να καταπολεμηθεί το έντομο. Αυτό μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: ο πρώτος είναι να γίνει με την πρόσληψη εργατών και γεωπόνων σε ένα πλαίσιο αυτεπιστασίας και το δεύτερο είναι η ανάθεση σε έναν εργολάβο να κάνει ψεκασμούς για τον δάκο. Το θέμα μας είναι ότι την Παρασκευή, μας ήρθε το έγγραφο από το ΥΠΑΝ που μας δίνει τη φετινή κατανομή προσωπικού. Όμως μέχρι το ζήτημα να πάει στον ΑΣΕΠ σε ό,τι αφορά τους γεωπόνους δε μας αφήνει να προλάβουμε τη δακοκτονία σε μια χρονιά που είναι πρώιμη και μας δημιουργεί προβλήματα.

»Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι δε μας έχουν στείλει τα απαραίτητα χρήματα για να γίνει η δακοκτονία, με αποτέλεσμα να έχουμε στον προϋπολογισμό της ΠΕΚ γύρω στις 80.000 ευρώ, ενώ η δακοκτονία απαιτεί περίπου τα διπλάσια χρήματα. Εμείς έχουμε σκοπό να παρακολουθούμε το έντομο στη Θάσο και θα έχουμε εκτίμηση για την πορεία του και την επικινδυνότητα τις επόμενες μέρες. Από ‘κει και μετά όταν προσδιοριστεί ο μη εφικτός ψεκασμός ή θα πρέπει οι συνεταιρισμοί να αναλάβουν μόνοι τους κάποιες παρεμβάσεις ή μεμονωμένα οι παραγωγοί να ψεκάσουν το έντομο του δάκου».