Μάνος Γερακίνης: Καβαλιώτικη «υπογραφή» σε αρώματα διεθνούς φήμης με πελάτες τη Μαντόνα, τη Μπιγιονσέ και τον Μικ Τζάγκερ!

Ήταν στέλεχος στα Harrods, δούλεψε με τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μόδας κι επέστρεψε το 2012 στην Ελλάδα για να δημιουργήσει το δικό του brand στον κόσμο της μόδας και των αρωμάτων-Μια ιστορία που μοιάζει με παραμύθι

Κατέκτησε τα Harrods στο Λονδίνο έχοντας VIP πελάτες όπως τη Μαντόνα, την Κάιλι Μινόγκ και τη Βικτώρια Μπέκαμ. Είναι ένας άνθρωπος μορφωμένος, καλλιεργημένος, ευγενικός και εργατικός, με φίλους και συνεργάτες να μιλάνε με κολακευτικά λόγια γι’ αυτόν και τη δουλειά του και το πιο… σημαντικό; Είναι από την Καβάλα.

Ο λόγος για τον Μάνο Γερακίνη ο οποίος γεννήθηκε στην Καβάλα. Σπούδασε Διεθνείς Σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και Διαχείριση Ρίσκου στο Πανεπιστήμιο City του Λονδίνου. Επί 10 χρόνια εργαζόταν ως στέλεχος στο διάσημο πολυκατάστημα Harrods στο Λονδίνο με VIP πελάτες (βλέπε Μαντόνα, Κάιλι Μινόγκ, Βικτώρια Μπέκαμ, Μπιγιόνσε, Κιμ Καρντάσιαν, Μικ Τζάγκερ κ.α.). Το 2010 βραβεύτηκε για τις επιδόσεις του τμήματος “Luxury” από τον ίδιο τον Al Fayed, στον οποίον ανήκε το Harrods. Ακολούθησε μία επιτυχημένη πορεία με συνεργασίες με τα μεγαλύτερα ονόματα της διεθνούς μόδας (Gucci κ.α.) και αφού πήρε “Master” στην… πολυτέλεια επέστρεψε το 2012 στην Ελλάδα για να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, να δημιουργήσει το δικό του brand στον κόσμο της μόδας και των αρωμάτων.

Σήμερα παρουσιάζει μία μοναδική σειρά αρωμάτων με τη δική του ξεχωριστή υπογραφή, τα “Manos Gerakinis Parfums”, τα οποία έχουν κατακτήσει τον κόσμο. Αρώματα που, όπως λέει και ο ίδιος, δημιουργούνται με γνώμονα την προσωπικότητα αυτών που τα φορούν και διακρίνονται για την υψηλή ποιότητά τους, αλλά και τη μακρά διάρκειά τους.

Να σημειωθεί ότι τα αρώματα Manos Gerakinis Parfums διατίθενται σε επιλεγμένα σημεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, όπως στη Φινλανδία, στη Ρωσία και στη Σαουδική Αραβία, καθώς και ηλεκτρονικά στο www.ManosGerakinisParfums.com

Ο Μάνος Γερακίνης αφηγείται στο MadeinGreece.news την συναρπαστική ιστορία του!

Ποιο είναι το story γύρω από τη δημιουργία των αρωμάτων “Manos Gerakinis”;
Στον κόσμο των αρωμάτων μυήθηκα σε πολύ μικρή ηλικία, χωρίς να το καταλάβω. Όταν ταξιδεύαμε με τους δικούς μου, άρχισα να συλλέγω αρώματα και αιθέραια έλαια με σκοπό να μου θυμίζουν τις περιπέτειές μου. Όσοι με ξέρουν καλά, θυμούνται πως ήταν πάντοτε επιθυμία μου να φτιάξω ένα μοναδικό άρωμα για εμένα, το οποίο θα αποτελούσε την υπογραφή μου και θα είχε μακρά διάρκεια και έντονο αντίκτυπο στους γύρω μου. Αυτό συνέβη το 2013, όταν αποφάσισα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου και μετά από εννέα μήνες προσπάθειας, γεννήθηκε το πρώτο μου άρωμα το “Sillage Royal”. Το ίδιο καλοκαίρι αποφάσισα να το εμπορευτώ και ταυτόχρονα ξεκίνησα να φτιάχνω ένα νέο άρωμα με μοναδικό σκοπό να φυλάξω αυτό μόνο για μένα. Χωρίς λοιπόν να το καταλάβω δημιουργήθηκε το Brand, Manos Gerakinis Parfums.

Η συλλογή των αρωμάτων σας αποτελείται από τρεις διαφορετικές σειρές. Μιλήστε μας γι’ αυτές και για τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που έχουν τα αρώματα κάθε σειράς…
Η συλλογή αρωμάτων Manos Gerakinis αποτελείται από τρεις σειρές καθεμιά από τις οποίες επιτελεί ένα διαφορετικό σκοπό. Η σειρά “Sillage” αποτελείται από τρία αρώματα και είναι ιδανική για όσους θέλουν να έχουν δυναμική παρουσία σ ’ένα χώρο. Η λέξη “Sillage” στα γαλλικά περιγράφει αυτό το απροσδιόριστο ίχνος, το ρεύμα αέρα που αφήνει κάποιος στο πέρασμά του. Το “Sillage Royal” είναι το πρώτο άρωμα που δημιουργήθηκε και είναι ιδιαίτερα έντονο και μυστηριώδες. Το “Sillage Suave” είναι ένα άρωμα με βάση από Oud που μπορεί να φορεθεί άνετα καθόλη τη διάρκεια της ημέρας. Το “Sillage Galant” είναι ένα έντονα ξυλώδες άρωμα πσροορισμένο να σαγηνεύσει όσους το μυρίσουν. Η σειρά “Parfums de Jour” αποτελείται από τρία αρώματα και είναι σχεδιασμένη για όσους θέλουν ένα άρωμα για όλο το χρόνο και για όλες τις ώρες. Το “Immortelle” είναι ένας ύμνος της ελληνικής φύσης, ενώ το “Pivoine” είναι για εκείνους που αγαπούν τα ήπια flower scents και το “Rose Poetique” είναι ένα ασυνήθιστο άρωμα με τριαντάφυλλο. Η σειρά “Haute Parfums” αποτελείται από δύο αρώματα και είναι για τους πιο απαιτητικούς λάτρεις της σύγχρονης πολυτέλειας. Τα πιο ιδιαίτερα συστατικά συνδυάζονται με στόχο να δημιουργήσουν όχι απλώς ένα άρωμα αλλά μια αισθησιακή αύρα που συνοδεύει κάθε βήμα αυτού που τα φορά. To “Quintessence” είναι ένα άρωμα κοσμοπολίτικο και φίνο που περιέχει καθαρό ασήμι. Το δεύτερο άρωμα της συλλογής θα περιέχει χρυσό 22 καρατίων και θα είναι διαθέσιμο στο τέλος του 2018.

Σε ποιους απευθύνονται;
Τα αρώματά μας απευθύνονται στους άντρες και στις γυναίκες που θέλουν να γίνουν ο πόλος έλξης όσων βρίσκονται γύρω τους. Η ιδιαιτερότητα τους είναι ότι δημιουργούνται όχι με γνώμονα το φύλο, αλλά την προσωπικότητα εκείνου που τα φορά. Γι’ αυτό το λόγο η ποιότητα και η διάρκεια αποτελούν σημαντικά αναγνωριστικά τους στοιχεία.

Πώς δημιουργούνται τα αρώματά σας; Τι υλικά χρησιμοποιείτε;
Για να είμαστε ακριβείς, εγώ είμαι o Perfume Editor της σειράς αρωμάτων μου. Είμαι εκείνος που έχει την αρχική έμπνευση και εποπτεύει και αποφασίζει για όλα τα στάδια μέχρι την ολοκλήρωση του τελικού προϊόντος. Ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας μας στηρίζεται στους εξειδικευμένους ανθρώπους που με πλαισιώνουν. Επιλέγουμε τις καλύτερες σε ποιότητα πρώτες ύλες και τα αρώματα περιέχουν κάποια από τα πιο σπάνια και ακριβά συστατικά της αρωματοποιίας. Δημιουργούνται σε συνεργασία με αρωματοποιούς -ανάμεσα τους και Έλληνες- στη Γαλλία και είναι όλα εγκεκριμένα και πιστοποιημένα από τους ευρωπαϊκούς φορείς, που συγκαταλέγονται ανάμεσα στους πιο αυστηρούς στον κόσμο.

Ποια είναι τα στοιχεία που σας δίνουν έμπνευση για το τελικό αποτέλεσμα κάθε σειράς;
Τα πάντα γύρω μας μπορούν να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης. Ένας περίπατος , ένα βιβλίο, ένα ταξίδι, ένα καλοκαιρινό βράδυ σε ένα ελληνικό νησί έως και ένας κήπος γεμάτος λουλούδια έχουν όλα αποτελέσει πηγή έμπνευσης για υπάρχουσες δημιουργίες μου. Το άρωμα που αποτελεί δέηση στην Ελλάδα, είναι το Immortelle, βασισμένο στον ελληνικό αμάραντο και στην ιστορία του που συνδέεται με την αρχαία Ελλάδα και την ομορφιά της ωραίας Ελένης.

Ποια ήταν η καλύτερη και ποιες ήταν οι πιο δύσκολες στιγμές της επιχειρηματικής σας δράσης;
Πολύ σωστά χρησιμοποιείται πληθυντικό αριθμό στις «δύσκολες στιγμές» ειδικά στη περίπτωση της βιομηχανίας της ομορφιάς. Οι εγκρίσεις και οι πιστοποιήσεις των προϊόντων είναι δύσκολες και χρονοβόρες διαδικασίες, πόσο μάλλον στις εξαγωγές, μιας και κάθε χώρα έχει επιπλέον τις δικές τις ειδικές απαιτήσεις. Ο ανταγωνισμός είναι επίσης αρκετά μεγάλος, ενώ οι προϋπολογισμοί των πολυεθνικών εταιρειών για προώθηση ξεπερνούν κάθε φαντασία. Θεωρώ πως η καλύτερη στιγμή που έχουμε ζήσει (χρησιμοποιώ πρώτο πληθυντικό γιατί πρόκειται για ομαδική προσπάθεια) ήταν η πρώτη εξαγωγή που κάναμε στη Ρωσία και η εξάπλωση του προϊόντος στις ξένες αγορές (Φινλανδία, Ρωσία, Σαουδική Αραβία). Ήταν συνάμα δικαίωση και επιβράβευση.

Πόσο ελληνικό είναι το δημιούργημά σας;
Το Manos Gerakinis Parfums είναι ελληνικό και σκοπός μας είναι να αποτελέσουμε τη νούμερο 1 εταιρεία πολυτελών niche αρωμάτων με καταγωγή από την Ελλάδα. Αποφάσισα για αυτό να χρησιμοποιήσω το όνομά μου στο brand, αν και δεν είναι πάντα εύκολο να το προφέρουν οι ξένοι, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του αγοραστικού μας κοινού. Επίσης το λογότυπό μας αποτελείται από ένα E και ένα G (τα αρχικά του βαφτιστικού μου ονόματος), που μοιάζει με το ελληνικό Δελφικό Έψιλον και για το οποίο είμαστε περήφανοι. Το Brand μυρίζει Ελλάδα, ακριβώς όπως είναι: ένα σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, που ισορροπεί πολιτισμούς και αρώματα. Έτσι ακριβώς και η έμπνευσή μου προέρχεται από διαφορετικά μέρη του κόσμου όλα μέσα από το πρίσμα της δικής μου Ιθάκης, της Ελλάδας μας.

Έχετε σπουδάσει οικονομικά, όμως τελικά σας κέρδισε ο χώρος της μόδας και σήμερα τα αρώματα. Πως έγινε αυτή η μετάβαση από τον κλάδο των οικονομικών σε πιο δημιουργικούς και καλλιτεχνικούς τομείς;
Έχω έμφυτο ταλέντο για τις τέχνες, το οποίο εμφανίστηκε σε πολύ νεαρή ηλικία και γι’ αυτό το καλλιέργησα, μαθαίνοντας ζωγραφική για πολλά χρόνια όταν ήμουν ακόμη μαθητής. Έπειτα αποφάσισα να σπουδάσω οικονομικά μιας και φαινόταν να αποτελεί επένδυση για το μέλλον. Στην προσπάθειά μου όμως να στηρίξω τις μεταπτυχιακές μου σπουδές στο Λονδίνο, ξεκίνησα να εργάζομαι στη μόδα. Για περίπου δέκα χρόνια ήμουν στη διοίκηση των βρετανικών πολυκαταστημάτων Harrods και αποφάσισα να επιστρέψω για να στηρίξω τη χώρα μου. Σε αυτό το διάστημα συνεργάστηκα με τα μεγαλύτερα ονόματα της παγκόσμιας μόδας και απέκτησα μια μοναδική εξειδίκευση στην πολυτέλεια. Πιστεύω βέβαια πως τίποτε δεν είναι τυχαίο στη ζωή. Μόνο όταν η αρωματοποιία μπήκε στη ζωή μου, ενεργοποιήθηκαν οι ακαδημαϊκές μου γνώσεις και μόνο τότε αποφάσισα να επιχειρήσω με το αντικείμενο που αγαπώ πραγματικά.

Πόσο θεωρείτε ότι η κρίση έχει επηρεάσει τη σχέση μας με τη μόδα και γενικότερα το styling;
Η κρίση δεν συνδέεται με τη μόδα και το style αν και τα έχει επηρεάσει. Η ίδια η μόδα, σε περιόδους οικονομικής ύφεσης, απαντάει με ένα πιο λιτό και απέρριτο στυλ. Υπάρχει επίσης, η λανθασμένη αντίληψη ότι το ακριβό ντύσιμο είναι πιο κομψό, όμως υπάρχουν πλέον επιλογές αρκετά οικονομικές και μοντέρνες, που θα μπορούσαν να αποτελέσουν αξιόλογες εναλλακτικές. Η αλήθεια είναι όμως, πως για να εκφραστεί η έμπνευση ενός δημιουργού στο μέγιστο δυνατό βαθμό, η επάρκεια πόρων αποτελεί δυνατό σύμμαχο.

Ποια είναι τα όνειρά σας για το μέλλον και ποια είναι και τα επόμενα σχέδιά σας;
Είμαι αρκετά φιλόδοξος και εργάζομαι αρκετά σκληρά για να δω τα όνειρά μου να πραγματοποιούνται. Θα ήθελα λοιπόν να δω το brand να ταξιδεύει ακόμη πιο δυναμικά στο εξωτερικό και να αποκτήσει διεθνή αναγνωρισιμότητα. Θα ήθελα επίσης να φτιάξουμε το πρώτο κατάστημα Manos Gerakinis Parfums, στο οποίο να δημιουργούμε μια μοναδική εμπειρία για τον τελικό καταναλωτή όπου θα τον εισάγουμε στη μαγεία της αρωματοποιίας.