«Πετάει» το αεροδρόμιο της Καβάλας στις διεθνείς πτήσεις και μαζί του και ο Τουρισμός

Εντυπωσιακή η αύξηση της επιβατικής κίνησης στο «Μέγας Αλέξανδρος»-Αύξηση τουριστών από Νυμφαία και από Κήπους, σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία παρουσιάζει ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Κώστας Αντωνιάδης

Στην τουριστική κίνηση η οποία παρουσιάστηκε από την αρχή της χρονιάς στο αεροδρόμιο της Καβάλας «Μέγας Αλέξανδρος», στα λιμάνια της Περιφέρειας και οδικώς αναφέρθηκε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ Κώστας Αντωνιάδης, ο οποίος έδωσε αναλυτικά τα στοιχεία στον «αέρα» του ALPHA Radio 88,6.

Για το «Μέγας Αλέξανδρος» ανέφερε ότι για τον Ιούνιο του 2018 παρατηρήθηκε αύξηση 10% σε σχέση με πέρυσι στις διεθνείς πτήσεις. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό ποσοστό, αν αναλογιστούμε πως η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη τουριστική χρονιά. Αυτό ισοδυναμεί με 5.000 περισσότερους επιβάτες και δείχνει τη δυναμική που έχει το αεροδρόμιό μας. Το δεύτερο σημείο που έχουμε από τις οδικές αφίξεις σε μια έρευνα που έγινε από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας, είχαμε το 2017 8.500.000 τουρίστες, ποσοστό το οποίο αντιπροσωπεύει το 34% του τουρισμού όλης της χώρας.

»Από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας που συνδέει Σερβία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουκρανία, έχουμε αύξηση το πρώτο τετράμηνο αύξηση 18%, πράγμα που αποδεικνύει πως αυτές οι χώρες έχουν πρώτη επιλογή την ΑΜ-Θ. Είναι στοιχεία που δείχνουν τη δυναμική της Περιφέρειάς μας. Από τους Κήπους δεν έχουμε μείωση, όπως ακούγεται, γιατί το τελευταίο εξάμηνο έχουμε αύξηση 1,47% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Υπήρξε απλά μια μείωση φέτος τον Μάιο, όπου όμως σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, μετά τις εκλογές στην Τουρκία, έχουμε μια αύξηση των Τούρκων επισκεπτών αρκετά καλή. Είχαμε δυο αρνητικούς παράγοντες, o ένας είναι η υποτίμηση της Τουρκικής λίρας, επομένως είναι δύσκολο για τους Τούρκους να έρθουν για διακοπές. Ο δεύτερος ήταν η ένταση που υπήρξε στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας από τη φυλάκιση των δύο Ελλήνων αξιωματικών. Από τις 25 Ιουνίου όμως και μετά έχουμε αύξηση της ροής των Τούρκων επισκεπτών», υπογράμμισε ο κ. Αντωνιάδης.

Εντυπωσιακή και η πληρότητα στα ξενοδοχεία

Όσον αφορά την πληρότητα των καταλυμάτων της Καβάλας, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού είπε: «Υπάρχει πληρότητα στα ξενοδοχεία της Καβάλας που ξεπερνάει το 90% κι αυτό σημαίνει πως αυτή θα είναι η καλύτερη τουριστική χρονιά όλων των εποχών, αφού εκτιμάται πως θα έχουμε στη χώρα 32 εκ. τουρίστες. Σήμερα τα μηνύματα είναι θετικά για την περιοχή μας. Θα σχεδιάσουμε πολλά για το 2019 και ήδη έχουμε ξεκινήσει, κάτι που το κάνουμε εδώ και 10 χρόνια τώρα, σχεδιάζοντας μαζί με τους δημάρχους των περιοχών της ΑΜ-Θ την τουριστική προβολή της Περιφέρειας με συναντήσεις και με τον φορέα τουριστικής διαχείρισης».

Περί της ύφεσης στον Τουρισμό Κρουαζιέρας

Όσον αφορά τον Τουρισμό Κρουαζιέρας, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜ-Θ τόνισε: «Είναι ένα θέμα πολύ μεγάλο, το οποίο δεν αφορά μόνο την Καβάλα. Το λιμάνι μας όμως έχει τεράστιες προοπτικές τουριστικής ανάπτυξης μέσω της Βαλκανικής ενδοχώρας και θα μπορούσε να είναι πόλος προσέλκυσης μεγάλου βαλαντίου τουριστών από τις χώρες της. Από τη Ρωσία ωστόσο δε θα μπορούσαν να έρχονται γιοτ και να ελλιμενίζονται στο λιμάνι της Καβάλας».