ΤΑΙΠΕΔ: Το «Φίλιππος Β’» δεν πωλείται, αλλά μπαίνει σε νέα αναπτυξιακή εποχή

Στην Καβάλα βρέθηκε ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, προκειμένου να διευθετηθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες για την αξιοποίηση του λιμανιού-Τι είπε για τα διόδια και για την αξιοποίηση της ακτής Καλαμίτσας

Παρουσία των βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Εμμανουηλίδη, Κώστα Μορφίδη και Γιώργου Παπαφιλίππου, της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα, του προέδρου του ΟΛΚ Χρήστου Ηλιάδη, της αντιδημάρχου Ευαγγελίας Δρακονάκη, καθώς και εκπροσώπων των τοπικών Λιμενικών Αρχών, υψηλόβαθμα στελέχη του ΤΑΙΠΕΔ συναντήθηκαν το μεσημέρι της Τρίτης 24 Ιουλίου 2018 για να συζητήσουν για την παραχώρηση σε ιδιώτες και την αξιοποίηση του εμπορικού λιμανιού της Καβάλας «Φίλιππος Β’» (διαβάστε σχετικά εδώ).

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος, σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση, αναφέρθηκε καταρχήν στη μεγάλη φωτιά στην Αττική, η οποία άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, εκφράζοντας τη λύπη του για το γεγονός και τη συμπαράστασή του στους πληγέντες, πριν αναφερθεί στα «εν οίκω» και στο «Φίλιππος Β’», ξεκαθαρίζοντας ότι δεν πρόκειται για πώληση, αλλά για παραχώρηση σε ιδιώτη.

Ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος

«Είμαστε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από τη δουλειά η οποία έχει γίνει στο λιμάνι και νομίζω ότι κοιτώντας μπροστά, ανοίγονται μεγάλες προοπτικές και σ’ αυτήν τη βάση θα δούμε τον τρόπο με τον οποίο θα αναπτύξουμε το λιμάνι, το οποίο δεν είναι ανεξάρτητο, αλλά ένα κομμάτι της πόλης, ένας ζωντανός οργανισμός και πρέπει να συνυπάρχει δημιουργικά με την πόλη», δήλωσε ο κ. Ξενόφος, προσθέτοντας, παράλληλα, θα αξιοποιηθούν από τον δήμο Καβάλας, μετά από παραχώρηση με πρωτοβουλία της διοίκησης του ΤΑΙΠΕΔ, χώροι της χερσαίας ζώνης.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία αξιολόγησης, θα ξεκινήσει μια πιο ολοκληρωμένη μελέτη η οποία θα «δείξει» αν θα αξιοποιηθεί μέσα από την παραχώρηση όλο το λιμάνι ή κάποια τμήματά του, κάτι το ποίο εκτιμάται ότι θα γίνει γνωστό προς τα τέλη του Σεπτεμβρίου.

Τι λέει το Ταμείο για την Εγνατία Οδό και τα διόδια

Ο κ. Ξενόφος αναφέρθηκε και στο θέμα της Εγνατίας Οδού, μετά από ερώτηση των δημοσιογράφων, το οποίο δε συζητήθηκε κατά τη σύσκεψη, καθώς «πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο και σύνθετο έργο κι αντιλαμβάνομαι τη δυσκολία της κοινωνίας να αφομοιώσει αλλαγές οι οποίες γίνονται, ενώ το Ταμείο καλείται να αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο το περιουσιακό στοιχείο το οποίο έχει πάρει υπό την εποπτεία του και σε αυτήν τη βάση κινούμαστε. Υπάρχει ένας σχεδιασμός από την πλευρά του φορέα διαχείρισης, που είναι η Εγνατία Οδός ΑΕ, υπάρχουν συγκεκριμένες υπουργικές αποφάσεις που προβλέπουν κάθετους και πλευρικούς άξονες και τον αριθμό των διοδίων που θα αναπτυχθούν και πρέπει να αναπτυχθούν. Ένας δρόμος για να συντηρηθεί πρέπει να έχει έσοδα. Το ΤΑΙΠΕΔ είχε προτείνει να κινούνται ελεύθερα άνεργοι και ΑμεΑ, αλλά από την άλλη για να μπορεί ο δρόμος αυτός να έχει ποιότητα και ασφάλεια πρέπει να υπάρχουν έσοδα και πόροι».

Ο «φάκελος» της παραχώρησης της ακτής Καλαμίτσας

Σε ερώτηση για την ακτή της Καλαμίτσας κι αν τέθηκε το θέμα στη σύσκεψη, ο κ. Ξενόφος τόνισε ότι «Μου το έθιξε η κ. δήμαρχος, αλλά είναι από τα θέματα που συμφωνήσαμε να τα δούμε σχετικά σύντομα με μια επίσκεψη της ίδιας στο γραφείο μας και στην ΕΤΑΔ, για να μπορέσουμε να βρούμε μια λύση προς την κατεύθυνση που θα ήταν η αρμόζουσα. Δεν είμαστε ενήμεροι για τα όσα έγιναν σχετικά με την απομάκρυνση του εξοπλισμού καταστημάτων από την ακτή, καθώς είναι κομμάτι το οποίο εντάσσεται στη διαχείριση της ΕΤΑΔ. Με μεγάλη μας χαρά, εκεί που μπορούμε να βοηθήσουμε και να δημιουργήσουμε γέφυρες, το κάνουμε».