Συνάντηση των «μαρμαράδων» της ΑΜΘ με βουλευτές της ΝΔ

Στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα συζητήθηκε η πορεία και οι δυνατότητες του κλάδου καθώς και τα προβλήματα και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Μαρμάρου Μακεδονίας – Θράκης (ΣΕΜΜΘ), συναντήθηκε με κλιμάκιο της Νέας Δημοκρατίας το Σάββατο 8΄/9 και ώρα 13:30, στα γραφεία του συνδέσμου στην Καβάλα.

Στην συνάντηση συζητήθηκε η γενικότερη πορεία και οι δυνατότητες του κλάδου, τα προβλήματα και οι δυσκολίες των επιχειρήσεων του ΣΕΜΜΘ. Τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας εξήραν την συμβολή του κλάδου στην οικονομία, τοπικά και πανελλαδικά, και άκουσαν με ενδιαφέρον τα αιτήματα του ΣΕΜΜΘ προς την πολιτεία, τα οποία επιγραμματικά τέθηκαν ως εξής:

  1. Νομοθετικό περιβάλλον λατομείων Μαρμάρου.

Λειτουργικές αλλαγές και προσθήκες στον Νέο Λατομικό Νόμο 4512. Εκσυγχρονισμός του Κανονισμού Μεταλλευτικών κ Λατομικών Εργασιών

  1. Αναπτυξιακός Νόμος 4399

Απαλοιφή της άδικης εξαίρεσης από την επιδότηση των εξοπλισμών που αφορούν τα λατομεία μαρμάρων

  1. Προβολή, Προώθηση και Branding του Ελληνικού Μαρμάρου

Μέσα για την ενίσχυση του εξαγωγικού εμπορίου των Ελληνικών επιχειρήσεων. Δημιουργία και προώθηση από την Πολιτεία του brand name του Ελληνικού μαρμάρου

  1. Διοικητική οργάνωση και αναβάθμιση κρατικών υπηρεσιών – μείωση γραφειοκρατίας

Αναλύθηκε το ότι πολλές φορές νόμοι ερμηνεύονται και εφαρμόζονται διαφορετικά δημιουργώντας καθυστερήσεις, ενώ υποστελεχωμένες υπηρεσίες αδυνατούν να ανταποκριθούν στο ζητούμενο έργο.

  1. Πολιτική αντικειμενικότητα

Εξηγήθηκε ότι πολλές φορές εξορυκτικά έργα, αδυνατούν να αδειοδοτηθούν, δίχως να υπάρχουν απαγορευτικοί λόγοι (περιβαλλοντικά κλπ) καθώς ενίοτε η πολιτεία και οι εκπρόσωποί της δεν εξετάζουν σε βάθος το ζήτημα και προτιμούν την απόρριψη ενός έργου καθώς έχει πάντοτε μικρότερο πολιτικό κόστος,  ακόμη και αν είναι άδικη και μη συμφέρουσα για την εθνική οικονομία και ανάπτυξη.

Η συζήτηση έκλεισε ορίζοντας νέα συνάντηση στα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας όπου αντιπροσωπεία του Σ.Ε.Μ.Μ.Θ. θα παραδώσει και θα επεξηγήσει στους αρμόδιους τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας αναλυτικό υπόμνημα επι των ανωτέρω θεμάτων.

Τον ΣΕΜΜΘ στην συνάντηση αυτή εκπροσώπησαν ο αντιπρόεδρος και τα μέλη Παναγιώτης Ηλιόπουλος (ΜΑΡΜΥΚ Ηλιόπουλος ΑΕ), Γρηγόρης Μακρίδης (F.H.L. Μάρμαρα Κυριακίδης ΑΕ ), Κων/νος Παυλίδης (Μέλος), Τριαντάφυλλος Τριανταφύλλου (NORDIA AE), Παύλος Δερμιτζάκης (ΜΑΡΜΑΡΑ Δερμιτζάκη ΑΒΕΕ).

Την Νέας Δημοκρατία, εκπροσώπησαν οι: Νικόλαος Παναγιωτόπουλος (Βουλευτής Καβάλας), Σταύρος Καλαφάτης (Βουλευτής Θεσ/νίκης), Λευτέρης Αυγενάκης (Γραμματέας Νέας Δημοκρατίας & Βουλευτής Κρήτης), Μακάριος Λαζαρίδης (Υποψήφιος Βουλευτής) και άλλα στελέχη του κόμματος.

Μια ακόμη συνάντηση ιδίου περιεχομένου πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 5/0 2018 στο εργοστάσιο επεξεργασίας μαρμάρου της επιχείρησης-μέλους του Συνδέσμου «Lydia Stone-Π. Γιαννακόπουλος ΑΕ», στο οποίο ξεναγήθηκε από τον ιδιοκτήτη Παύλο Γιαννακόπουλο κλιμάκιο στελεχών της ΝΔ με επικεφαλής τον βουλευτή και αναπληρωτή Τομεάρχη Οικονομίας και Ανάπτυξης Χρίστο Δήμα.