Γιατί οι καταιγίδες στην Χαλκιδική ευνοούν τους παραγωγούς πράσινης ελιάς στην… Καβάλα

Η πτώση της παραγωγής στον Νομό Χαλκιδικής της τάξης του 70% συντελεί στην αύξηση της τιμής πώλησης της ελιάς από τον παραγωγό προς τους εμπόρους-Πώς λειτουργεί το «χρηματιστήριο» τιμών αυτού του μοναδικού προϊόντος

Ξεκίνησε δειλά και στον Νομό Καβάλας η συγκομιδή της πράσινης βρώσιμης Ελιάς, με την τιμή κάθε μέρα στα πόστα παραλαβής των εμπόρων να αναγράφει ανοδικές τάσεις. Ο Νομός Καβάλας «ακολουθεί» τη συγκομιδή της Χαλκιδικής η οποία αποτελεί βαρόμετρο, καθώς δείχνει κάθε χρόνο ποια θα είναι η τιμολογιακή πορεία της πράσινης ελιάς και πολλές φορές καθορίζει και την ανοδική τιμή της στην περιοχή μας.

Φέτος φαίνεται να ισχύει αυτό, καθώς η έλλειψη πράσινης ελιάς στη Χαλκιδική λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων και της χαμηλής ποιότητας λόγω προσβολής των δέντρων από ασθένειες, φέρνει μια πτώση της παραγωγής στον Νομό Χαλκιδικής της τάξης του 70% .

Αυτό συντελεί στην αύξηση της τιμής πώλησης της ελιάς από τον παραγωγό προς τους εμπόρους και σε αυτό ελπίζουν και οι παραγωγοί του Νομού Καβάλας, καθώς οι τιμές που ξεκίνησαν φέτος στη Χαλκιδική μέχρι και σήμερα κυμαίνονται ως και 1,50 ευρώ τα 110 τεμάχια ελιές, ενώ πέρσι άγγιζαν το 1 ευρώ.

Οι πιέσεις τις οποίες δέχονται οι έμποροι από τις αγορές και η μειωμένη παράγωγη, τους αναγκάζει να προσφέρουν καλύτερες τιμές, ώστε να προσεγγίσουν όσους περισσότερους παραγωγούς γίνεται, με αποτέλεσμα καθημερινά να έχουμε νέους πίνακες τιμών.

Προς το παρόν οι παραγωγοί της Καβάλας περιμένουν να τελειώσει η συγκομιδή στη Χαλκιδική, ενώ όσοι μαζεύουν παραδίδουν με ανοιχτές τιμές, καθώς τίποτα δεν μπορεί να θεωρηθεί δεδομένο.

Όλα δείχνουν, πάντως, ότι είναι μια πολύ καλή χρονιά για τους παραγωγούς πράσινης ελιάς του Νομού Καβάλας, αρκεί βέβαια τα κτήματά τους να έχουν ελιές, καθώς είναι μειωμένη και η τοπική παραγωγή, σε μικρότερο, όμως, βαθμό από τη Χαλκιδική.

Σε σχόλια πολλών παραγωγών της Καβάλας, πάντως, ακούγονται και τιμές οι οποίες αγγίζουν το 1,60 ευρώ τα 110 τεμάχια. Πλέον απομένει το πού θα «κάτσει η μπίλια» των τιμών, καθώς είναι μια καλή ευκαιρία για τους παραγωγούς ελιάς να καλύψουν τη χασούρα των περασμένων ετών, ειδάλλως τα πράγματα θα δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο γι’ αυτούς.