Παρουσία δύο υπουργών ανοίγει τις πύλες της η KAVALAEXPO 2018

Νοτοπούλου, Γιαννακίδης και Σαμαράς θα δώσουν το «παρών»-Την επιμέλεια του καλλιτεχνικού προγράμματος ανέλαβε ο Νίκος Κουρκούλης-Πλήθος δράσεων και παραγωγική «συγκατοίκηση» με το 9ο Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής

Την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 ανοίγει τις πύλες της η 26η KAVALAEXPO, η οποία φέτος συμπίπτει με τα 100 χρόνια από την σύσταση του Επιμελητηρίου Καβάλας. Το πρόγραμμα της Έκθεσης παρουσίασε την Τετάρτη, 3 Οκτωβρίου 2018 ο καβαλιώτης τραγουδιστής, Νίκος Κουρκούλης ο οποίος οργάνωσε και έστησε το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Έκθεσης με πολλή αγάπη για την πόλη του, όπως είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου, Μάρκος Δέμπας.

«Οι εκθέτες έχουν ήδη ξεπεράσει τους 140. Αυτό και μόνο δείχνει το ενδιαφέρον που έχουν δείξει και οι τοπικές επιχειρήσεις κι όχι μόνο. Υπάρχει παρουσία όλων των Επιμελητηρίων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αυτό της Λέσβου, εκθέτες από άλλες Περιφερειακές Ενότητες, εκθέτες από Βουλγαρία, Σερβία, Πολωνία και Κύπρο. Αυτό που θέλαμε να διαφοροποιήσουμε και να προσθέσουμε είναι να δώσουμε κάτι διαφορετικό, είναι να προσθέσουμε κι άλλες δράσεις για να δείξουμε μια άλλη εικόνα για την Έκθεση. Η πρώτη δράση είναι το κομμάτι της γαστρονομίας. Θα έχουμε το σαλόνι γαστρονομίας, καθώς θέλουμε να διασυνδέσουμε τις γεύσεις της τοπικής κουζίνας με τον κλάδο της αγροδιατροφής και με τις επιχειρήσεις του. Θέλουμε να δείξουμε ότι αυτό που γευόμαστε στην Καβάλα, αλλά και οι επισκέπτες μας, προέρχεται από τοπικά προϊόντα, ώστε να μπορέσουμε να προβάλλουμε και τη γαστρονομία, αλλά και την παραγωγή του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα».

Ο Νίκος Κουρκούλης αναλαμβάνει τον συντονισμό του καλλιτεχνικού προγράμματος  

Όπως είπε ο καλλιτέχνης, γεννημένος στην Καβάλα: «Την αγαπώ την Καβάλα και ενδιαφέρομαι για τα δρώμενά της. Δεχόμενος την πρόσκληση του κ. Δέμπα σκέφτηκα πως είναι μια ευκαιρία να ανοίξω ένα νέο κύκλο επαφών με όλα τα μουσικά σχήματα της πόλης, κάτι που δεν έγινε μέχρι τώρα. Μέσα στο πλαίσιο της έκθεσης σκεφτήκαμε να δώσουμε μια νότα με live εμφανίσεις με μουσικά σχήματα και σολίστες. Σ΄ αυτή μου την προσπάθεια συνομίλησα σχεδόν με όλα τα σχήματα και σκοπός μου είναι να καταγράψω τα μουσικά σχήματα για να μπορούν οι νέοι καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δουλειά τους. Υπάρχουν βέβαια προβλήματα και συναινετικά θα δημιουργήσουμε ένα πρόγραμμα που θα δείξει την αλλαγή αυτή και την καινοτομία. Μελλοντικά ίσως κάνουμε ένα φεστιβάλ με καλλιτέχνες απ΄ όλη την Περιφέρεια και ειδικά στη πόλη μας. Η  μουσική που θα ακούγεται, θα είναι προσαρμοσμένη στην εκδήλωση, χωρίς οξύτητες και ακρότητες με όλα τα είδη μουσικής, με την υπόσχεση ότι κάθε χρόνο θα γίνεται κάτι καλύτερο. Εδώ είμαι με τον τίτλο του συντονιστή και με την υπόσχεση του κ. Δέμπα πως θα δούμε μεγάλες αλλαγές, για να υπάρξει όραμα, κάτι που έχει ανάγκη η πόλη μας. Μεγάλη και η βοήθεια της ομάδας εθελοντισμού και των καλλιτεχνών που θα συμμετέχουν εθελοντικά».

Σκακιστικοί αγώνες στην Έκθεση παρουσία της Σταυρούλας Τσολακίδου

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Καβάλας, Βασίλης Θεοδωρίδης, ο οποίος είπε ότι θα γίνει μια σκακιστική επίδειξη που την στηρίζει το Επιμελητήριο. «Θα φέρω το μεγάλο διεθνές καλοκαιρινό τουρνουά που διοργανώνουμε εδώ και 27 χρόνια που φέρνει χιλιάδες κόσμου στην Καβάλα. Το Επιμελητήριο μαζί με τον δήμο και τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ θα διοργανώσουμε αυτήν την εκδήλωση στην Έκθεση με δύο σκέλη: Το Σάββατο 6 Οκτωβρίου 2018 στις 16:30 θα γίνει ένα τουρνουά μπλιτζ που σημαίνει γρήγορο και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2018 η Σταυρούλα Τσολακίδου θα είναι κοντά μας για να τιμηθεί από το Επιμελητήριο και θα δώσει έναν αγώνα που θα αντιμετωπίσει 25-30 αντιπάλους (διαβάστε λεπτομέρειες εδώ)».

Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής του ΤΕΙ ΑΜ-Θ

Στην KAVALAEXPO 2018 θα παρουσιαστεί  από τον καθηγητή του ΤΕΙ ΑΜ-Θ, Δημήτρη Πογαρίδη και τους σπουδαστές του ΤΕΙ το Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής. Όπως είπε ο κ Πογαρίδης: «Φεστιβάλ και Έκθεση είναι συνυφασμένα πράγματα και συνδέουν την επιχειρηματικότητα με το ερευνητικό και εκπαιδευτικό έργο». Παρουσιάζοντας το πρόγραμμα  δράσεων του 9ου Φεστιβάλ Bιομηχανικής Πληροφορικής, ο κ. Πογαρίδης τόνισε πως απευθύνεται σε παιδιά και γονείς, σε φοιτητές και καθηγητές και στους πολιτιστικούς χώρους. «Θα έχουμε το Σάββατο το Γλέντι των φοιτητών στο ΤΕΙ της Καβάλας με παιδιά από την περιοχή μας και είναι όλοι οι καβαλιώτες προσκεκλημένοι. Αυτό το Φεστιβάλ βέβαια δεν πέρασε απαρατήρητο, πολλοί προσπάθησαν να το αντιγράψουν, προσπάθησαν να το κρατήσουν, αλλά δεν έγινε εφικτό παρά μόνο για λίγο. Εμείς καταφέραμε να το κρατήσουμε ζωντανό, γιατί για εμάς είναι μια εθελοντική δράση απ’ όλους. Ρίξαμε, λοιπόν, το κόστος και μπορούμε και συνεχίζουμε, ελπίζοντας να το κρατήσουμε αυτό το Φεστιβάλ και την επόμενη χρονιά να γίνει πανευρωπαϊκού επιπέδου. Επίσης, θα γίνει μια ημερίδα λήξης του Φεστιβάλ στους χώρους του ΤΕΙ Καβάλας με 4 ομιλητές, καθηγητές και πολιτικούς, ενώ η εκδήλωση θα κλείσει με απολογισμό και βραβεύσεις των εκθετών, των χορηγών και των διοργανωτών».

Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα και τις δράσεις του 9ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής.

Παράλληλες εκδηλώσεις το Σαββατοκύριακο και κυβερνητική εκπροσώπηση

Τέλος, ο κ Δέμπας είπε πως τα εγκαίνια θα γίνουν την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018 στο Εκθεσιακό Κέντρο «Απόστολος Μαρδύρης» με προσκεκλημένη την υπουργό Μακεδονίας Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου, αλλά και τον υφυπουργό Ανάπτυξης-υπεύθυνο για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, Στάθη Γιαννακίδη. Το απόγευμα του Σαββάτου θα επισκεφτεί την Έκθεση ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς  και το πρωί της Κυριακής, στο ξενοδοχείο Γαλαξίας στην Καβάλα, θα μιλήσει για τις οικονομικές εξελίξεις.

Ταυτόχρονα, θα υπάρχουν παράλληλες εκδηλώσεις το πρωί της Κυριακής, όπως συναντήσεις των ελληνικών επιχειρήσεων με τις ξένες αποστολές, ημερίδα για τις εξαγωγές προς τις τρίτες χώρες  και μια ενημερωτική εκδήλωση το μεσημέρι του Σαββάτου για την αγορά της Κίνας. Φέτος η Έκθεση γίνεται υπό την αιγίδα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, του υπουργείου Τουρισμού, της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και της ΔΕΘ με την οποία συνεργάζεται η KAVALAEXPO.

Περισσότερες λεπτομέρειες για την 26η KAVALAEXPO μπορείτε να δείτε εδώ.