17η περιφερειακή συνάντηση ΣΕΤΕ στην Καβάλα: Τα συμπεράσματα για τον Τουρισμό σε αριθμούς

Ποιοι οι λόγοι για «να πανηγυρίζουμε», αλλά και πού εντοπίζονται σημάδια κόπωσης στο τουριστικό προϊόν (και) σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων από την Καβάλα

Στην ανάδειξη θεμάτων που αφορούν στην ενίσχυση του τουρισμού σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας του προϊόντος, στην ανάγκη ενίσχυσης υποδομών, αλλά και στην ανάπτυξη νέων, καινοτόμων εργαλείων προβολής προορισμών, εστίασε η 17η περιφερειακή συνάντηση εργασίας του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 4 Οκτωβρίου 2018 στην Καβάλα.

Η συνάντηση εντάσσεται στις τακτικές περιφερειακές συναντήσεις που διοργανώνει ο ΣΕΤΕ, με την ενεργή συμμετοχή του προέδρου του, Γιάννη Ρέτσου, στις οποίες συμμετέχουν τοπικές ενώσεις και φορείς, καθώς και μέλη του Συνδέσμου.

Στη συνάντηση, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, Κώστας Αντωνιάδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας, Θεόδωρος Μαρκόπουλος, η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, ο Α’ αντιπρόεδρος του ΔΣ του ΣΕΤΕ και πρόεδρος ΠΟΞ, Γρηγόρης Τάσιος, ο γενικός γραμματέας του ΔΣ του ΣΕΤΕ, Γιώργος Βερνίκος, το μέλος του ΔΣ του ΣΕΤΕ, Κωνσταντίνος Χατζηκωνσταντίνου, ο γενικός διευθυντής του ΣΕΤΕ, Γιώργος Αμβράζης, η διευθύνουσα σύμβουλος, Marketing Greece, Ιωάννα Δρέττα και ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΣΕΤΕ, Άρης Ίκκος.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ζητήματα όπως οι βραχυχρόνιες μισθώσεις σε ακίνητα που δημιουργούν στρεβλώσεις και στην τουριστική αγορά της Καβάλας, η αντιμετώπιση της εποχικότητας, καθώς και η ενίσχυση υποδομών και κυρίως του οδικού τουρισμού, μέσω της βελτίωσης των συνοριακών σταθμών της χώρας. Λόγος έγινε, επίσης, για την υπερφορολόγηση στον κλάδο, με έμφαση στους αυξημένους συντελεστές ΦΠΑ διαμονής, μεταφοράς επιβατών και εστίασης, που καθιστούν το τελικό τουριστικό προϊόν μη ανταγωνιστικό.

Σε σχέση με το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), αναδείχθηκαν οι δράσεις που αναπτύσσει με στόχο την ποιοτική αναβάθμιση του τουριστικού τομέα, μέσα από την ενίσχυση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού και η συμβολή του στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των τουριστικών επιχειρήσεων, με την παροχή της απαραίτητης πληροφόρησης και των εργαλείων για τη βελτίωση των προσφερόμενων υπηρεσιών τους.

Τα στοιχεία «μίλησαν»

Σύμφωνα με επεξεργασμένα στοιχεία από το ΙΝΣΕΤΕ, το 2017 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης πραγματοποιήθηκαν το 4,3% των αφίξεων επισκεπτών και το 2,8% των διανυκτερεύσεων σε τουριστικά καταλύματα, ενώ εισέρρευσε το 2% των ταξιδιωτικών εισπράξεων και της χώρας.

Για την περίοδο 2013-17, καταγράφηκε σε επίπεδο απασχόλησης στον τουριστικό τομέα σύνθετος ετήσιος ρυθμός μεταβολής της τάξης του +13,3%. Το 2017, οι διεθνείς αφίξεις στο αεροδρόμιο στην Καβάλα αυξήθηκαν κατά 46,6% σε σχέση με το 2016, ενώ οι αφίξεις εσωτερικού μειώθηκαν κατά 9,3%. Επίσης, ο αριθμός των επισκεπτών στα Μουσεία της περιφερειακής ενότητας της Καβάλας, αυξήθηκαν κατά 39,3% και στους αρχαιολογικούς χώρους κατά 6,6%.

Ειδικότερα για τις προοπτικές που υπάρχουν για την περαιτέρω τουριστική προώθηση της Καβάλας, αναφορά έγινε στις δυνατότητες συνεργασίας με τη Μarketing Greece, η οποία μεταξύ άλλων εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση ολοκληρωμένων προγραμμάτων ψηφιακής προώθησης. Επίσης, επισημάνθηκε ότι η Marketing Greece βρίσκεται δίπλα στους προορισμούς, δρα συμπληρωματικά με την Πολιτεία και είναι στη διάθεση επαγγελματιών και περιοχών όπως η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, για την παροχή στήριξης σε επίπεδο προβολής.

Γιάννης Ρέτσος: Το τουριστικό προϊόν είναι συνολικά επιβαρυμένο

Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Γιάννης Ρέτσος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή είναι πλέον ασφαλές να λέμε ότι η δυναμική πορεία του ελληνικού τουρισμού συνεχίζεται επιτυχώς, με πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Σήμερα όμως, βρισκόμαστε σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο, σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Δεν θα πρέπει μόνο να πανηγυρίζουμε την επιτυχία, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς θα τη διασφαλίσουμε για τα επόμενα χρόνια. Κυρίως οφείλουμε να διασφαλίσουμε την εύρυθμη λειτουργία των τοπικών κοινωνιών τουριστικών προορισμών, τη φυσιογνωμία του τόπου και την ταυτότητα του τουριστικού προϊόντος, για την καλύτερη εμπειρία των επισκεπτών.

»Είναι γεγονός ότι σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχουν αρχίσει και παρουσιάζονται έντονα σημάδια κόπωσης. Κόπωση σε επίπεδο βασικών υποδομών -οδικά δίκτυα, επέκταση λιμένων,  λειτουργία αερολιμένων για υποδοχή διεθνών πτήσεων-, αλλά και κόπωση σε επίπεδο υπηρεσιών. Ζητήματα καθημερινά όπως η αποκομιδή και διαχείριση απορριμμάτων, αλλά και τα πρόσφατα προβλήματα ηλεκτροδότησης/υδροδότησης νησιωτικών και όχι μόνο περιοχών, αποδεικνύουν ότι κάποιοι προορισμοί έχουν φθάσει στο όριο της φέρουσας ικανότητας. Παράλληλα, είναι σαφές ότι απαιτούνται νέες ιδιωτικές επενδύσεις, προκειμένου να καλύψουν τις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες από τον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών.

»Το τουριστικό προϊόν είναι συνολικά επιβαρυμένο και αυτό δεν αφορά μεμονωμένα σκέλη. Απαιτούνται συνέργειες και συνεργασίες με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς -ξεκινώντας από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την πολιτεία, φθάνοντας τους ιδιώτες– για την υλοποίηση της ενιαίας στρατηγικής, με γνώμονα την ολιστική βιώσιμη ανάπτυξη του τομέα και του τόπου και την άρτια λειτουργία των προορισμών και ο ρόλος του ΣΕΤΕ είναι να φέρει κοντά όλες τις πλευρές».