26η KAVALAEXPO: Τα εγκαίνια, τα αιτήματα και τα καλά νέα για την Καβάλα [φωτογραφίες]

Τι ζήτησε ο επιχειρηματικός κόσμος της Καβάλας από την κυβέρνηση και τι εξήγγειλαν Νοτοπούλου-Γιαννακίδης από πλευράς πολιτείας σχετικά με αναπτυξιακά θέματα της περιοχής-Φωτογραφίες από όσους έδωσαν το «παρών»

Τα εγκαίνια της 26ης KAVALAEXPO το βράδυ της Παρασκευής 5 Οκτωβρίου 2018 (δείτε φωτογραφίες από την πρώτη μέρα της Έκθεσης εδώ) τα οποία ευλόγησε ο πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης, Παύλος Κίτσο, εκτός από ένα μεγάλο οικονομικό γεγονός για την περιοχή, αποτελούν αναπόφευκτα και ένα πολιτικό γεγονός, κάτι το οποίο αποδεικνύεται τόσο από την παρουσία δύο κυβερνητικών στελεχών, της υπουργού Μακεδονίας Θράκης, Κατερίνας Νοτοπούλου και του υφυπουργού Ανάπτυξης-υπεύθυνου για τα προγράμματα ΕΣΠΑ, Στάθη Γιαννακίδη, καθώς και πολλών πολιτικών και θεσμικών παραγόντων της περιοχής.

Αυτό στάθηκε μια καλή ευκαιρία για τον επιχειρηματικό κόσμο της Καβάλας να θέσει και φέτος θέματα τα οποία «καίνε» τον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής, δια στόματος του προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκου Δέμπα, ενώ και οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης εξήγγειλαν από το βήμα των εγκαινίων της Έκθεσης μέρος του κυβερνητικού σχεδιασμού για την Καβάλα και παρέθεσαν ορισμένα αναπτυξιακά πεπραγμένα τα οποία αφορούν την περιοχή.

Διαβάστε τι είπαν οι ομιλητές κατά την τελετή των εγκαινίων

Μάρκος Δέμπας-πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας
Η δημιουργία κατάλληλου και φιλικού επενδυτικού κλίματος είναι το μεγάλο στοίχημα, το οποίο σε συνδυασμό με όλες εκείνες τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και των επιχειρήσεων. Χρειαζόμαστε στοχευμένες μεταρρυθμίσεις με άμεση εφαρμογή αυτών, προκειμένου η σταθεροποίηση της κατάστασης που φαίνεται σε κάποιους δείκτες, να μας οδηγήσουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη.

Πρέπει με αποφασιστικότητα να παταχθεί η γραφειοκρατία, να επικεντρωθούμε επιτέλους με αποτελεσματικότητα στην πάταξη του παρεμπορίου και λαθρεμπορίου στη χώρα μας, να εκσυγχρονισθεί άμεσα η Δημόσια Διοίκηση, να αρχίσει να λειτουργεί το τραπεζικό σύστημα, να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα βελτιώνοντας το οικονομικό κλίμα, ενισχύοντας την Απασχόληση και όχι την επιδότηση της ανεργίας.

Όσον αφορά την περιοχή μας, θα αναφέρω ορισμένους προβληματισμούς: Η σύνδεση του λιμανιού της Καβάλας με τον σιδηρόδρομο και η νέα σιδηροδρομική σύνδεση Θεσσαλονίκης-Καβάλας, στο πλαίσιο της Σιδηροδρομικής Εγνατίας, η ολοκλήρωση των κάθετων αξόνων και ιδιαίτερα της Εξοχής-Δράμας-Καβάλας και της Νυμφαίας-Κομοτηνής-Εγνατίας Οδού, η σύνδεση με τον αγωγό φυσικού αερίου, η καταγραφή και αξιοποίηση εκτάσεων και ακινήτων του Δημοσίου και ο διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίησή τους

Όσον αφορά τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, παραθέτω ορισμένα αναπτυξιακά κριτήρια: επιδότηση ενεργειακού κόστους με μειωμένο τιμολόγιο στο επαγγελματικό ρεύμα, επιδότηση κόστους μεταφοράς, επιδότηση του κόστους εργασίας και της απασχόλησης.

Χρήστος Μέτιος-Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ
Η στήριξη της επιχειρηματικότητας βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα μας. Γι’ αυτόν τον σκοπό διαθέτουμε σημαντικούς πόρους από το Επιχειρησιακό μας Πρόγραμμα, ενώ χρηματοδοτούμε επιχειρηματικά σχέδια έρευνας, καινοτομίας και ανάπτυξης, ώστε οι επιχειρηματίες να συνεργαστούν με Εκπαιδευτικά Ιδρύματα για να βελτιώσουν την ποιότητα των προϊόντων τα οποία παράγουν. Στηρίζουμε, επίσης, τη νέα επιχειρηματικότητα, ενώ σχεδιάζουμε να διαθέσουμε πόρους για την παραγωγικότητα και την εξωστρέφεια μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Ταυτόχρονα, χρηματοδοτούμε το Ταμείο Επιχειρηματικότητας. Επιδίωξή μας είναι μια νέα επιχειρηματικότητα η οποία θα επενδύει στις πρώτες ύλες, στη μεταποίηση και στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της τοπικής μας οικονομίας.

Όσον αφορά την προβολή των προϊόντων, η Περιφέρεια ΑΜ-Θ διοργανώνει κάθε χρόνο σημαντικές εκθέσεις, ενώ τα προϊόντα της περιοχής μας μπορούν να προσελκύσουν ένα νέο κοινό το οποίο δίνει βάση στην ποιότητα, προϊόντα τα οποία σε συνδυασμό με το περιβάλλον, μπορούν να χτίσουν ένα δελεαστικό τουριστικό προϊόν.

Παράλληλα, η Περιφέρεια θα διοργανώσει ειδική ημερίδα εδώ στην Καβάλα για την επιχειρηματικότητα, κατά την οποία θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας για τη στήριξη των επιχειρήσεών μας.

Δήμητρα Τσανάκα-δήμαρχος Καβάλας
Κερδίσαμε, γιατί η KAVALAEXPO είναι ένα παιδί όλων των Καβαλιωτών. Κερδίσαμε το στοίχημα της συμμετοχής, της προβολής, της συνεχούς παρουσίας. Αυτονόητο είναι ο δήμος Καβάλας να είναι στο πλευρό αυτής της προσπάθειας, της οποίας πρωτεργάτες είναι οι επιχειρηματίες, οι έμποροι, οι επαγγελματίες και οι άνθρωποι παροχής υπηρεσιών. Μαζί αποκτήσαμε κουλτούρα συνεργασίας, πετύχαμε και μπορούμε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα. Η Καβάλα θέλει και μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε πολλούς τομείς, ενώ στοχεύουμε, παράλληλα, και στη βελτίωση της εικόνας των καταστημάτων της αγοράς. Δημιουργούμε, επίσης, το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας, εντάσσοντάς το στα Σχέδια Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Έχουμε ανάγκη από δράσεις οι οποίες βοηθούν στην εξωστρέφεια και σ΄αυτό συμβάλλει η KAVALAEXPO. Να δώσω, επίσης, συγχαρητήρια για τη διοργάνωση του 9ου Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής, μιας όαση ελπίδας για τη νεολαία και την Καβάλα.

Γιώργος Καββαθάς-πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ
Είμαστε εδώ για να εγκαινιάσουμε μια Έκθεση σε μια συγκυρία σχεδόν καλή. Όλοι οι δείκτες δείχνουν ότι η χώρα πάει μπροστά, όμως βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή. Χρειάζονται άμεσα διαρθρωτικά μέτρα για την οικονομία και να σταματήσει η υπερφορολόγηση της κοινωνίας και των επιχειρήσεων. Η χώρα έχει ανάγκη από τράπεζα ειδικού σκοπού η οποία θα στηρίξει τις επιχειρήσεις, κάτι που δεν μπορούν να κάνουν οι συστημικές τράπεζες, ενώ καθημερινά κλείνουν επιχειρήσεις από την έλλειψη τραπεζικού λογαριασμού. Κύριοι υπουργοί, πρέπει να γίνει κάτι και με το παρεμπόριο, από το οποίο χάνονται δισεκατομμύρια.

Παύλος Ραβάνης-πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών
Η πολιτεία πρέπει να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς και η πολιτεία, δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, αλλά η Τοπική Αυτοδιοίκηση, εμείς και οι καταναλωτές, οι οποίοι θα πρέπει να καταναλώνουν ελληνικά προϊόντα, ενώ η χώρα πρέπει να ξαναδημιουργήσει παραγωγή. Καλές δουλειές στους εκθέτες και συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της KAVALAEXPO.

Στάθης Γιαννακίδης-υφυπουργός Ανάπτυξης-υπεύθυνος για τα προγράμματα ΕΣΠΑ
Το αναπτυξιακό μέλλον της Μακεδονίας και της Θράκης και της Βόρειας Ελλάδας γενικότερα συνδέεται καθοριστικά με την ανάπτυξη της χώρας, αλλά θα έλεγα και της ευρύτερης βαλκανικής κι αυτό γιατί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας μας και ειδικότερα της Βόρειας Ελλάδας, όπως η γεωγραφική και γεωστρατηγική της θέση, οι υποδομές, το ανθρώπινο δυναμικό, μπορούν να αξιοποιηθούν και να δώσουν προστιθέμενη αξία σ’ ένα ευρύτερο πλαίσιο Βαλκανικής Συνανάπτυξης.

Στον Νομό Καβάλας, στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος για την επιχειρηματικότητα, την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία έχουν ενταχθεί 173 επιχειρηματικά σχέδια με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης 7,5 εκατ. ευρώ και συνολικό επιχορηγούμενο προϋπολογισμό 14,3 εκατ. ευρώ, σε διάφορες δράσεις. Παράλληλα, έχουν προκηρυχτεί νέες δράσεις και υπάρχουν ανοιχτές προσκλήσεις  με συνολικό προϋπολογισμό 370 εκατ. ευρώ  όπως το Ψηφιακό Βήμα και Άλμα ή τα Ανοιχτά Εμπορικά Κέντρα και άλλα. Τέλος, αναμένονται δύο νέες δράσεις που αφορούν την Εργαλειοθήκη Ανταγωνιστικότητας Μικρών Επιχειρήσεων και το Εμπόριο-Εστίαση-Ιδιωτική Εκπαίδευση. Επιπλέον στο πλαίσιο της δράσης «Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ» στον Νομό Καβάλας έχουν ενταχθεί 11 έργα με προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης που ξεπερνά τα 2 εκ. ευρώ ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη η εναέρια γραμμή μεταφοράς ρεύματος από Λαγκαδά στους Φιλίππους και το Λιμενικό Καταφύγιο στα Λιμενάρια, συνολικά 13,5 εκατ. ευρώ.

Στον Τομέα Υποδομών δίνεται προτεραιότητα στις Θαλάσσιες Μεταφορές και στην Ασφάλεια, με συνολικό προϋπολογισμό 59 εκ. ευρώ. Έχει ήδη η προμήθεια πυροσβεστικού πλοίου για την Καβάλα, ενώ στον άξονα των Αεροπορικών Μεταφορών υπάρχουν διαθέσιμα 85 εκατ. ευρώ και αναμένεται η υποβολή προτάσεων και για τον Νομό Καβάλας. Στον τομέα του περιβάλλοντος τα έργα αιχμής αφορούν την ύδρευση, τη διαχείριση λυμάτων και χώρους υγειονομικής ταφής: Και οι 4 προτάσεις Διαχείρισης Υγρών Aποβλήτων (ΛΥΜΑΤΑ) που κατατέθηκαν από την Καβάλα έχουν ενταχθεί με συνολική επιλέξιμη δαπάνη 26 εκατ. ευρώ. Άλλες τέσσερις προτάσεις έχουν υποβληθεί για τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και είναι σε φάση αξιολόγησης για την οποία αναμένουμε σύντομα αποτελέσματα. Παράλληλα, όσον αφορά την Ενεργειακή Αναβάθμιση των Δημοσίων Κτιρίων έχει υποβληθεί μία πρόταση 2,5 εκατ. ευρώ για το Γενικό Νοσοκομείο Καβάλας.

Επίσης, στο Νομό χρηματοδοτείται η δημιουργία Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων που θα εξυπηρετεί την Καβάλα και τη Δράμα αλλά και τη Θάσο, μέχρι να αποκτήσει δικό του, αλλά και για το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων της Καβάλας, ξεπεράστηκαν όλες οι δυσκολίες που υπήρχαν με τη χωροθέτηση και το έργο προχωρά, ενώ σύντομα αναμένεται και η σχετική πρόσκληση. Όσον αφορά τα  Έργα Αξιοποίησης του Δημόσιου Τουριστικού Κεφαλαίου, έχει υποβληθεί μία πρόταση 2 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά στο αμιγώς εθνικό πρόγραμμα δημοσίων Επενδύσεων, στον Νομό Καβάλας έχουν πραγματοποιηθεί έργα συνολικού προϋπολογισμού 3,8 εκατ. ευρώ. Επιγραμματικά αναφέρω την αποκατάσταση πυρόπληκτων κτιρίων στη Θάσο, τον σταθμό μεταφόρτωσης απορριμμάτων, αλλά και την αποκατάσταση και τα αντιπλημμυρικά έργα στη Χρυσούπολη πολύ πρόσφατα. Τέλος, έργα έχουν εγκριθεί για το ΤΕΙ, τη Βιβλιοθήκη Ελευθερούπολης, οδικά, αλλά και σε αθλητικούς χώρους.

Όσον αφορά το πρόγραμμα εδαφικής συνεργασίας Interreg Ελλάδα-Βουλγαρία, το υπουργείο θα χρηματοδοτήσει 16 έργα αιχμής, ύψους 10 εκατ. ευρώ με διάφορους εταίρους από την περιοχή και αντικείμενο το περιβάλλον, την υγεία, τις νέες θέσεις εργασίας, τις υποδομές και τον πολιτισμό, μεταξύ άλλων. Εξάλλου, 1 εκατ. ευρώ έχει προβλεφθεί και για το διακρατικό πρόγραμμα Balkan Med.

Δεν χρειάζεται να πω ότι οι πόρτες του Υπουργείου είναι ανοιχτές γιατί το θεωρούμε δεδομένο. Ευελπιστούμε στην ενδυνάμωση της συνεργασίας ώστε να υλοποιήσουμε περισσότερα έργα και με ακόμα πιο αποτελεσματικό τρόπο, έργα που έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες.

Κατερίνα Νοτοπούλου-υπουργός Μακεδονίας-Θράκης
Η Καβάλα, επανατοποθετείται στον χάρτη του Διεθνούς Εμπορίου. Ανακτά πια την ηγετική της φυσιογνωμία στην οικονομική δραστηριότητα, με την ορθολογική αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του λιμένα της. Καθοριστικό παράγοντα αποτελεί και η κυβερνητική επιλογή για τη διαμόρφωση του νέου νομοθετικού πλαισίου αξιοποίησης των λειτουργιών των περιφερειακών λιμένων της χώρας το οποίο σύντομα ολοκληρώνεται, προωθώντας την δυνατότητα ουσιαστικών, αναπτυξιακών παρεμβάσεων.

Μπαίνει τέλος στις ζημιογόνες για το ελληνικό Δημόσιο και την Κοινωνία, συμφωνίες παραχωρήσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων και ασφαλώς, δίχως να λησμονούμε την τουριστική δυναμική της περιοχής και στρέφουμε το ενδιαφέρον μας στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, στοχεύοντας στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειάς τους με μία σειρά Κοινοτικών Προγραμμάτων.

Στον σχεδιασμό αυτό, σημαντική είναι και η συμβολή του Αναπτυξιακού Νόμου που υλοποιεί το ΥΜΑΘ, ενώ σ’ αυτήν τη συγκυρία, το Υφυπουργείο Εσωτερικών και ειδικά ο τομέας Μακεδονίας-Θράκης, έρχεται να υπηρετήσει τον συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, για την ανάδειξη της Βόρειας Ελλάδας σε έναν δυναμικό πόλο ανάπτυξης και σε μία πύλη διεθνούς συνεργασίας, αγκαλιάζοντας πρωτοβουλίες οι οποίες συμβάλουν στην επίτευξη αυτού του στόχου.

Δείτε φωτογραφίες από τα εγκαίνια της Έκθεσης και από όσους έδωσαν το «παρών»