15 καινοτόμα έργα με τη «σφραγίδα» του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και την αποκλειστική υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

Παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα του «Fellowships», ενός Προγράμματος-«αντίδοτο» στο φαινόμενο του Brain Drain

Τι κοινό έχουν ένα οικιακό θερμαινόμενο σπορείο, μία μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης και ανοσοθεραπείας του καρκίνου των ωοθηκών μέσω της χρήσης ειδικών μονοκλωνικών αντισωμάτων και μία φριτέζα… πλανητικού τύπου; Και τα τρία είναι καινοτόμα προϊόντα-πατέντες που (μαζί με άλλα 12) «γεννήθηκαν» και… ενηλικιώθηκαν μέσα από το Πρόγραμμα «Fellowships» που υλοποίησε το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης με την αποκλειστική χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και τα αποτελέσματα του οποίου παρουσιάστηκαν το πρωί της Τετάρτης 17 Οκτωβρίου 2018, στο Hydrama Grand Hotel, στην πόλη της Δράμας.

Στις αρχές του 2016, η Διοίκηση του ΤΕΙ πρότεινε στο Ίδρυμα την υποστήριξη ενός καινοτόμου Προγράμματος Υποτροφιών σε νέους Έλληνες επιστήμονες που θα ήθελαν να αναπτύξουν πρωτοποριακές ιδέες οι οποίες θα μπορούσαν να «μπούνε» στην παραγωγή, ως μία «απάντηση» στο φαινόμενο του Brain Drain («διαρροή εγκεφάλων»). Οι άνθρωποι του Ιδρύματος «αγκάλιασαν» το project από την πρώτη στιγμή και, δύο χρόνια μετά, παρουσιάστηκαν τα απτά αποτελέσματα σε μια εκδήλωση-ημερίδα που τον πρώτο λόγο είχαν οι ίδιοι οι υπότροφοι-«εφευρέτες» οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να δείξουν για πρώτη φορά σε πλήρη λειτουργία τα έργα τους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του «Fellowships» ήταν 900.000 ευρώ. Μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος από το ΤΕΙ ΑΜ-Θ κατατέθηκαν 59 προτάσεις. Από αυτές αρχικά «πέρασαν» στη δεύτερη φάση επιλογής οι 26 και τελικά η αρμόδια Επιτροπή κατέληξε στις 15 οι οποίες ήταν και αυτές που επί δύο χρόνια αναπτύχθηκαν σε συνεργασία με τους Αξιολογητές και σε στενή συνεργασία με την Ομάδα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του Προγράμματος.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το πέρας του Προγράμματος, όλες οι καινοτόμες ιδέες των ερευνητών διαθέτουν Πιστοποίηση παγκοσμίου επιπέδου (κατοχύρωση πατέντας), εταιρικό λογότυπο-ταυτότητα καθώς και πλήρως λειτουργικό και αντιπροσωπευτικό ιστότοπο. Αναλυτικά:

Από όλους τους υποτρόφους ζητήθηκαν:

  • Αίτηση και Κατοχύρωση ευρεσιτεχνίας
  • Αίτηση και Κατοχύρωση Εμπορικού Σήματος
  • Αίτηση και Κατοχυρωση domain name – δημιουργία εμπορικού ιστοχώρου
  • Προτυποποίηση και Δημιουργία τελικού προϊόντος/υπηρεσίας -δημιουργία Επιχειρηματικού Σχεδίου

Σε όλους του υποτρόφους προσφέρθηκαν:

  • Νομική υποστήριξη
  • Υλικοτεχνική υποδομή
  • Λογιστική υποστήριξη των εξόδων τους
  • Καθοδήγηση για την ανάπτυξη επιχειρηματικού σχεδίου
  • Διάχυση των αποτελεσμάτων τους

Πριν την έναρξη των χαιρετισμών και των εισηγήσεων της παρουσίασης του «Fellowships», τα αποτελέσματα του έργου παρουσιάστηκαν σε ζωντανή σύνδεση από την Τηλεόραση της ΕΡΤ3.

Ο Πρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ Δημήτρης Μπαντέκας δήλωσε στον χαιρετισμό του ιδιαίτερα περήφανος για την ανάληψη και υλοποίηση του Προγράμματος από το Ίδρυμα και ευχαρίστησε θερμά όσους δούλεψαν γι’ αυτό επί δύο χρόνια όπως και το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την υποστήριξη και ενεργό συμμετοχή. «Στόχος μας ήταν και είναι να δημιουργούμε και να αναπτύσσουμε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες εδώ, στη χώρα μας και να μην έρχονται να μας τα πουλάνε από το εξωτερικό», είπε, μεταξύ άλλων.

Εκ μέρους επιχειρήσεων της Δράμας που έδωσαν το «παρών» στην παρουσίαση του «Fellowships», ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας Στέφανος Γεωργιάδης δήλωσε την αμέριστη στήριξη του φορέα στις δράσεις του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και υπογράμμισε την ανάγκη συνεργασίας του επιχειρηματικού κόσμου με τα Ανώτατα Ιδρύματα, τους ερευνητές και τη «σύνδεση» με την Καινοτομία. Επίσης, ανακοίνωσε ότι το Επιμελητήριο Δράμας ήδη σχεδιάζει και σκοπεύει να προχωρήσει στη δημιουργία μιας Θερμοκοιτίδας νέων Ιδεών-Επιχειρήσεων, «για να δοθεί η ευκαιρία στους νέους ανθρώπους να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο τους».

Ο Αντιπρύτανης του ΤΕΙ ΑΜ-Θ και Επιστημονικός Υπεύθυνος του Έργου «Fellowships» Αθανάσιος Μητρόπουλος ευχαρίστησε θερμά τον πρόεδρο και το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και όλους όσους συντέλεσαν στην επιτυχή ολοκλήρωσή του προτού προχωρήσει σε μία ανάλυση των στόχων και της μεθοδολογίας που ακολουθήθηκε. Επίσης, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι «για πρώτη φορά τα λεφτά των υποτροφιών δόθηκαν απευθείας στους ερευνητές και όχι σε κάποιο Ίδρυμα ή φορέα», μια καινοτόμος πρακτική του Προγράμματος η οποία αργότερα ακολουθήθηκε και από κρατικούς φορείς σε ανάλογες περιπτώσεις.

Ο κ. Μητρόπουλος, τέλος, εξέφρασε την ευχή μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων όπως το «Fellowships» να μπορέσουμε επιτέλους «να ανακόψουμε το Brain Drain και να το μετατρέψουμε σε Brain Gain»!

Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου της Αμβέρσας Etienne Frans Vansant ο οποίος δούλεψε στο «Fellowships» ως Εξωτερικός Αξιολογητής αναφέρθηκε με λεπτομέρεια σε όλες τις προκλήσεις που αντιμετώπισε η ομάδα υλοποίησης του Έργου από την πρώτη μέχρι την τελευταία μέρα, από τη δυσκολία στην αρχική επιλογή των υποτρόφων μέχρι τον τελικό συντονισμό και δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που μετά από δύο χρόνια, όλες οι καινοτόμες ιδέες των ερευνητών έφτασαν σε ένα πολύ ικανοποιητικό σημείο «ωρίμανσης», κάτι το οποίο από μόνο του αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για τη συνέχειά τους στην πραγματική Αγορά.

Καθ’ όλη τη διάρκεια του διετούς Προγράμματος, σύμβουλοι και αρωγοί στην προσπάθεια των ερευνητών ήταν η Ομάδα Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του «Fellowships» που αποτελούνταν από τον Γιώργο Θερίου, τον Λάζαρο Σαρηγιαννίδη και τη Βασιλική-Ζαφειρία Υψηλάντη η οποία ανέπτυξε εν συντομία τον τρόπο με τον οποίο εργάστηκε η ομάδα έτσι ώστε οι υπότροφοι να μπορέσουν να «δούνε» τις ιδέες τους ως υλοποιήσιμα επιχειρηματικά projects. Η κ. Υψηλάντη επίσης κατέθεσε εκ μέρους της Ομάδας και σειρά προτάσεων για την υλοποίηση αντίστοιχων Έργων, προτάσεις που αφορούσαν στην Έρευνα και την Ανάπτυξη, το Νομοθετικό και Κανονιστικό Πλαίσιο, την «εμπλοκή» της Κοινωνίας, αλλά και τη Χρηματοδότηση και τη Δικτύωση.

Τέλος, o Καθηγητής και Υπεύθυνος Atlas CERN Ευάγγελος Γαζής μίλησε για τις τεχνολογίες CERN που εφαρμόστηκαν σε κάποιες από τις πατέντες που αναπτύχθηκαν μέσα από το «Fellowships», ενώ τόνισε πως «η χώρα μας θα βγει από την Κρίση μόνο μέσα από την έρευνα και την καινοτομία».

Με το πέρας των εισηγήσεων, κάθε ένας από τους 15 υποτρόφους του «Fellowships» είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο του «ζωντανά» και σε λειτουργία με τα καινοτόμα projects να προσελκύουν το ενδιαφέρον των παρευρισκομένων.

Αναλυτικά, ο κατάλογος των 15 έργων του «Fellowships»

ΑΜΑΝΑΤΙΑΔΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ EduBot ΜΕΘΟΔΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΝΘΡΩΠΟΕΙΔΩΝ ΡΟΜΠΟΤ
ΑΝΤΩΝΙΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ BioSurfer ΜΕΘΟΔΟΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΒΙΟ-ΕΠΙΦΑΝΕΙΟΔΡΑΣΤΙΚΩΝ ΟΥΣΙΩΝ ΥΨΗΛΗΣ ΚΑΘΑΡΟΤΗΤΑΣ ΑΠΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟΥΣ ΜΙΚΡΟΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΔΟΜΟΥΝ ΒΑΡΕΑ ΚΛΑΣΜΑΤΑ ΑΡΓΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ
ΕΥΓΕΝΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΗΣ Cor-IS Electrical Impedance Spectroscopy device for the diagnosis of Coronary Artery Disease
ΦΑΒΒΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Agro-NB ΜΕΘΟΔΟΣ ΚΑΙ ΣΥΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΝΑΝΟΦΥΣΑΛΙΔΩΝ
ΓΑΖΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ MARTION QA ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΑΚΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ ΥΛΙΚΩΝ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΚΑΙ ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ
ΙΩΑΝΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ AgroComp ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΜΕΤΡΗΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΓΙΑ ΔΑΣΙΚΕΣ, ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΚΑΙ ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ
ΚΑΛΑΘΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ SeedBed IOT ΟΙΚΙΑΚΟ ΘΕΡΜΑΙΝΟΜΕΝΟ ΣΠΟΡΕΙΟ
ΚΑΖΑΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ DIPDS An intelligent business process management system, analyzing big data  in order to support organization’s desicions
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ FUEL UP ΔΙΕΡΓΑΣΙΑ ΕΚΛΕΚΤΙΚΗΣ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗΣ ΜΙΓΜΑΤΟΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΣΕ ΙΣΧΥΡΑ ΑΝΤΙΚΡΟΤΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ ΒΕΝΖΙΝΩΝ
ΚΥΖΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ SMART ADSORBENTS Πράσινος ενεργός άνθρακας από φλούδες πατάτας και εφαρμογή του ως ροφητικό υλικό καθαρισμού πετρελαιοκηλίδας
ΛΙΟΥΜΠΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Space Fryer ΦΡΙΤΕΖΑ ΠΛΑΝΗΤΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΛΥΓΟΥΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ROLFER/ Διάταξη εντοπισμού και διάσωσης ατόμων σε κίνδυνο
ΜΕΤΑΞΑ ΖΩΗ Nano Cement Sensor Αισθητήρες από νανοσύνθετα υλικά με βάση το τσιμέντο για συνεχή και μη καταστροφικό έλεγχο σε πραγματικό χρόνο της δομικής ακεραιότητας κατασκευών από σκυρόδεμα
ΣΗΜΕΩΝΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ MAGNOTHER ΕΝΑ ΜΑΓΝΗΤΙΚΟ ΡΕΥΣΤΟ ΝΑΝΟΣΩΜΑΤΙΔΙΩΝ ΠΥΡΗΝΑ-ΦΛΟΙΟΥ ΓΙΑ ΕΝΤΟΠΙΣΜΕΝΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΘΕΡΜΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ
ΒΑΣΙΛΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ OvcaTest ΕΓΚΑΙΡΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΕΙΔΙΚΩΝ ΜΟΝΟΚΛΩΝΙΚΩΝ ΑΝΤΙΣΩΜΑΤΩΝ