Η αγορά της Καβάλας αντιδράει στις κατασχέσεις [φωτογραφίες]

Παράσταση διαμαρτυρίας το πρωί της Πέμπτης (25/10) στα γραφεία του ΚΕΑΟ και προειδοποίηση για κλιμάκωση των αντιδράσεων

Με την συμμετοχή εκπροσώπων επαγγελματικών σωματείων πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Καβάλας σύσκεψη κατά την οποία αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 25/10 στις 8.00 το πρωί στα γραφεία του ΚΕΑΟ που στεγάζονται στο ΙΚΑ Καβάλας προτείνοντας τα αιτήματα:

– Κατάργηση του νόμου που επιβάλλει φορολογία από το πρώτο ευρώ. Άμεση επαναφορά του αφορολόγητου ορίου για όσους έχουν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα στις 12.000 € με προσαύξηση 3.000 € για κάθε προστατευόμενο μέλος.

– Καμιά κατάσχεση 1ης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και εξοπλισμού για εισοδήματα έως 12.000 €.

– Απαγόρευση κατασχέσεων και πλειστηριασμών 1ης κατοικίας  για χρέη αυτασφάλισης (πρώην ΟΑΕΕ). Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων για χρέη στο Ταμείο.

– Διαγραφή τμήματος των χρεών προς τις τράπεζες. Διαγραφή τόκων και προσαυξήσεων. «Κούρεμα» 30% του κεφαλαίου  και 50% για όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους.

– Ακατάσχετος λογαριασμός για όλους τους επαγγελματίες με εισόδημα έως 12.000 €.

Πριν επιδώσουν το ψήφισμα τους στο ΚΕΑΟ τα αιτήματα τους οι εκπρόσωποι των επαγγελματικών τάξεων μίλησαν στο τοπικά ΜΜΕ επισημαίνοντας ότι οι αντιδράσουν θα συνεχιστούν και θα κλιμακωθούν.

Βασίλης Λεμονίδης:

«Θα υπάρξει κλιμάκωση των αντιδράσεων και θα περάσουμε σε πιο δυναμικές διεκδικήσεις»

Ο πρόεδρος του Εμπορικού συλλόγους της Καβάλας δήλωσε ότι: «Σήμερα το πρωί μετά από απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και μετά συνεννόησης της Ομοσπονδίας και όλα τα Σωματεία είμαστε δώ για να διαμαρτυρηθούμε για μια νέα τροπολογία που θα είναι λαιμητόμος στους μικροεπιχειρηματίες και συναδέλφους σε όλα τα καθημερινά προβλήματα που έχουμε όπως είναι τα φορολογικά ,τους έμμεσους και άμεσους φόρους. Τώρα έρχεται μια τροπολογία με την οποία γίνονται κατασχέσεις για πολύ μικρότερα ποσά που σημαίνει ότι καμία επιχείρηση δεν θα μπορέσει να επιζήσει. Υποχρέωσή μας είναι να βρισκόμαστε δίπλα στους επαγγελματίες. Η σημερινή πρώτη διαμαρτυρία θα έχει κλιμάκωση και στην συνέχεια θα περάσουμε σε πιο δυναμικές διεκδικήσεις».

Θόδωρος Κοντογεωργίου:

«Υπάρχουν τουλάχιστον 500 κατασχέσεις λογαριασμών καθημερινά πανελλαδικά»

Από τη μεριά του το μέλος του ΔΣ του εμπορικού συλλόγου επισήμανε ότι «η φορολογική πολιτική όλων των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα έχει ξεζουμίσει τους επαγγελματίες βιοτέχνες εμπόρους και αυτοκινητιστές και οδήγησε σε τεράστια χρέη, που γίνονται απαιτητά μέσω του ΚΕΑΟ κα της είσπραξης ανεξόφλητων οφειλών, από 500 ευρώ και πάνω. Με την τροπολογία της κυβέρνησης θα έχουν πρόσβαση στα φορολογικά μας στοιχεία και οι τράπεζες . Καταλαβαίνεται ότι όταν υπάρχει το στοιχείο που μας λέει ότι το 68% των κόκκινων επαγγελματικών δανείων αφορά μικρές επιχειρήσεις, οι περισσότεροι συνάδελφοι ,οι μικρές επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Είμαστε σήμερα εδώ για να διαδηλώσουμε ενάντια στα φορολογικά μέτρα που πάρθηκαν μέχρι σήμερα και διεκδικούμενα επανέλθει το αφορολόγητο στα 12000 ευρώ , προσαυξημένο κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί . Επίσης διαδηλώνουμε ενάντια στους πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Υπάρχουν τουλάχιστον 500 κατασχέσεις λογαριασμών καθημερινά πανελλαδικά και αυτό εντείνεται, τα χρέη πολλαπλασιάζονται και καταλαβαίνεται ότι δεν μας μένει τίποτα άλλο από το να διεκδικήσουμε και αυτή είναι σήμερα μια από τις μορφές αγώνα που επιλέξαμε και αξιοποιούμε. Θα συνεχίσουμε στον ίδιο δρόμο γιατί δεν μας μένει άλλη λύση».

Γιάννης Παναγιωτίδης:

«Δεν ζητάμε να χαριστούν τα χρέη, αλλά να ρυθμιστούν οι οφειλές»

Τέλος ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Καβάλας και αντιπρόεδρος  του Επιμελητηρίου επισήμανε ότι: «Γίνεται μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τα χρέη των επιχειρήσεων προς το ΚΕΑΕΟ και συγκεκριμένα για τη πρακτική που εφαρμόζεται μετά το καλοκαίρι, με το κλείδωμα των λογαριασμών των επαγγελματιών. Στην ουσία κόβοντας την ρευστότητα από τις επιχειρήσεις δημιουργούν έναν ασφυκτικό κλοιό και οδηγούν σε κλείσιμο μια επιχείρηση που κόβεται η ρευστότητά της. Διαμαρτυρόμαστε έντονα και ζητούμε από την κυβέρνηση να αλλάξει το μέτρο των κατασχέσεων, για τα ποσά που είναι κάτω των 5000, διεκδικούμε το  να τεθεί σε άμεση εφαρμογή η υποσχόμενη ρύθμιση των 120 δόσεων για να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις. Δεν ζητάμε να χαριστούν τα χρέη, αλλά σ’ αυτή την δύσκολη δεκαετή περίοδο που ακόμη δεν βγήκαμε από την κρίση στην ελεύθερη αγορά, να μπορέσουν να ρυθμίσουν τις οφειλές έτσι που να είναι βιώσιμη η επιχείρησή μας και να ατενίζουμε καλύτερα το μέλλον αύριο. Αν δεν περάσουμε σε μέτρα ανακούφισης, πολύ σύντομα θα βρεθούμε και πάλι στη θέση που ξεκινούσε η κρίση».