Καβάλα: Μέχρι το τέλος του 2018 ο διαγωνισμός για το λιμάνι

Προτεραιότητα του ΤΑΙΠΕΔ τα περιφερειακά λιμάνια και ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών δηλώνει ο εκτελεστικός πρόεδρος του Ταμείου Άρης Ξενόφος

Ως βασική προτεραιότητα χαρακτήρισε τις επενδύσεις ο εκτελεστικός πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Άρης Ξενόφος ο οποίος μετείχε την Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2018 στο επενδυτικό σεμινάριο το οποίο διοργάνωσε το Enterprise Greece ενόψει της επίσκεψης επιχειρηματικής αποστολής της Ρωσικής Ένωσης Βιομηχάνων στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, στην ομιλία του, όπου περιέγραψε την στρατηγική του ΤΑΙΠΕΔ, επισήμανε μεταξύ άλλων ότι η πώληση ενός περιουσιακού δεν είναι αυτοσκοπός. Η βασική προτεραιότητα είναι οι επενδύσεις οι οποίες συνοδεύουν τη δημιουργική ανάπτυξη και την αποτελεσματική διαχείριση ενός περιουσιακού στοιχείου, είναι η καινοτομία στις εφαρμογές, είναι η ανάταση της Ελλάδας ως επενδυτικός προορισμός και φυσικά είναι το κοινωνικό αποτύπωμα που αφήνει μια επένδυση καθώς αυτή ξεδιπλώνεται σε βάθος χρόνου.

«Στη βάση λοιπόν αυτού του στόχου η Ελλάδα αλλάζει και μετεξελίσσεται σε έναν φιλικότερο για τα ξένα κεφάλαια προορισμό. Αφήνοντας πίσω της την μακρά δημοσιονομική περιπέτεια και ακολουθώντας τις διεθνείς καλές πρακτικές, υλοποιώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις και τηρώντας το πλαίσιο των κανόνων και υποχρεώσεών της ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελλάδα γίνεται ένα θελκτικό σταυροδρόμι μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Βορρά και Νότου», δήλωσε ο ίδιος.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει καταρτίσει μια συνολική στρατηγική αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, μέσω της ΕΕΣΣΥΠ και των θυγατρικών της. Η αξιοποίηση μέσω παραχώρησης/πώλησης περιουσιακών στοιχείων είναι ένας από τους πυλώνες αυτής της στρατηγικής, τον οποίο υλοποιεί το ΤΑΙΠΕΔ, που ιδρύθηκε το 2011. Μέχρι σήμερα έχει αξιοποιήσει περιουσιακά στοιχεία αξίας πάνω από 8 δισ. ευρώ με το συνολικό όφελος για την εθνική οικονομία να φθάνει στα 20 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των προκαταβολών πληρωμών, των τελών παραχώρησης, των υποχρεωτικών επενδύσεων κ.λπ.

«Αντιλαμβάνεστε πόσο σημαντικό είναι το έργο του Ταμείου, όχι μόνο γιατί συντελούμε στην μείωση του χρέους της χώρας μας, αλλά γιατί βλέπουμε στην υπεραξία που καρπούμαστε το “καύσιμο” που χρειάζεται για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει το χαμένο έδαφος μετά από μια μακρά ύφεση. Το περιβάλλον αλλάζει και η ελληνική κοινωνία αντιλαμβάνεται πλέον ότι οι νέες θέσεις εργασίας και η ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας θα έρθει από τις επενδύσεις», ανέφερε ο κ. Ξενόφος.

Ο ίδιος επισήμανε ότι «στο ΤΑΙΠΕΔ έχουμε διαμορφώσει ένα πλέγμα αυστηρών και διαφανών διαγωνιστικών διαδικασιών που συνίστανται από σύνθετες εσωτερικές εγκριτικές ροές και τη σχολαστική εποπτεία από αρμόδιους φορείς στην Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ενδεικτικά να αναφέρω το Ελεγκτικό Συνέδριο, Ρυθμιστικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ελληνικό Κοινοβούλιο».

Ακόμη, έδωσε το περίγραμμα των προτεραιοτήτων του Ταμείου για το 2019 αναφορικά με τα περιουσιακά στοιχεία προς αξιοποίηση, όπως τα περιφερειακά λιμάνια, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθήνας, εμβληματικά ακίνητα και μαρίνες.

«Πρώτα στο ραντάρ το δικό μας και των επενδυτών είναι τα λιμάνια στους άξονες της Εγνατίας Οδού: ανατολικά με τα λιμάνια Αλεξανδρούπολης και Καβάλας και δυτικά με Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα. Μέχρι το τέλος του έτους σχεδιάζουμε να εκκινήσουμε τους αντίστοιχους διαγωνισμούς. Ένα από τα πιο εμβληματικά asset μας είναι το 30% του μετοχικού κεφαλαίου του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών. Εκτιμούμε ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα μπορούσε να εκκινήσει στις αρχές του 2019, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της σύμβασης παραχώρησης που έχουμε σε εξέλιξη».

Στο κομμάτι του real estate, το Ταμείο εγκαινιάζει την αξιοποίηση των ακινήτων που έχει σε ιαματικές πηγές και θα δείτε αρκετούς σχετικούς διαγωνισμούς το επόμενο διάστημα. Αν και πρόκειται για μικρά assets, εντούτοις είναι σημαντικά για την ανάπτυξη τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και αυτού του είδους τουρισμού που παγκοσμίως κερδίζει έδαφος. «Επίσης, ένα μεγάλο ακίνητο που έχουμε είναι στο Ηράκλειο Κρήτης, στις Γούρνες, για το οποίο φτιάξαμε καινούργιο σχέδιο χρήσεων ανάπτυξης», όπως σημείωσε.