Δελεαστικές οι τιμές των καταλυμάτων σε Καβάλα και Θάσο σύμφωνα με το booking.com

Κερδίζει η Καβάλα τη μάχη των τιμών στην ΑΜ-Θ, αρκετά ανταγωνιστική σε σχέση με άλλους ανερχόμενους παραθαλάσσιους τουριστικούς προορισμούς-Αναλυτικές συγκρίσεις με τιμές στα ξενοδοχεία 3 και 5 αστέρων

Αρκετά ανταγωνιστική στις τιμές των ξενοδοχείων της εμφανίζεται η Καβάλα και η Θάσος, έχοντας τον χαμηλότερο μέσο όρο τιμών στα καταλύματά της σε όλη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Υπάρχουν ωστόσο περιθώρια βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της σε σχέση με άλλους ανερχόμενους προορισμούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, ενώ εντύπωση προκαλεί η προσφορά καταλυμάτων με αρκετά χαμηλές τιμές σε δημοφιλή νησιά της χώρας μας όπως η Κρήτη και η Ρόδος. Αυτό προέκυψε από έρευνα την οποία έκανε η εφημερίδα Νέα Εγνατία με τη βοήθεια της πλατφόρμας booking.com, καταγράφοντας τον διαθέσιμο μέσο όρο τιμών για ξενοδοχεία 3 και 5 αστέρων σε δεκάδες τουριστικούς προορισμούς της χώρας, αλλά και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα.

Νικήτρια η Καβάλα στη μάχη της ΑΜ-Θ

Αρχικά στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τις καλύτερες τιμές κατά μέσο όρο φαίνεται να προσφέρει η Καβάλα, καθώς οι τιμές κινούνται στα 47 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 3 αστέρια, ακολουθεί η Ξάνθη με 52 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 3 αστέρια, η Κομοτηνή με 54 ευρώ κατά μέσο όρο και τελευταία και ακριβότερη εμφανίζεται η Αλεξανδρούπολη με 55 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 3 αστέρια. Αντίστοιχα, στα ξενοδοχεία 5 αστέρων, φθηνότερη εμφανίζεται η Ξάνθη με 92 ευρώ κατά μέσο όρο, ακολουθεί η Αλεξανδρούπολη με 98 ευρώ κατά μέσο όρο και τέλος η Καβάλα με 192 ευρώ κατά μέσο όρο. Για το νησί της Θάσου η μηχανή αναζήτησης προσφέρει στοιχεία τιμών κατά μέσο όρο μόνο για ξενοδοχεία 3 αστέρων, με πολύ χαμηλά τις τιμές που φτάνουν τα 48 ευρώ.

Ακριβότερη η Θεσσαλονίκη από την Αθήνα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν όμως και οι τιμές στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας που τα τελευταία χρόνια, ναι μεν κατακλύζονται από εκατομμύρια τουρίστες, αλλά από την άλλη, οι τιμές που θέτουν οι ξενοδόχοι για τα καταλύματα τους «πιέζονται» αφόρητα από τα δωμάτια και τις οικίες βραχείας μίσθωσης τύπου AirBnB. Σύμφωνα με την πλατφόρμα booking, στην Αθήνα οι τιμές κινούνται στα 60 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 3 αστέρια, ενώ φτάνουν στα 129 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 5 αστέρια. Την ίδια ώρα στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχα βρίσκεις να μείνεις με 65 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 3 αστέρια και 119 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 5 αστέρια.

Οι τιμές στους εν δυνάμει ανταγωνιστές της Καβάλας

Στο τρίτο μέρος της έρευνας επιχειρείται η εξέταση των τιμών των ξενοδοχείων 3 και 5 αστέρων σε παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας και διαθέτουν πλήθος παραλιών και άρα αυξημένη τουριστική κίνηση τα τελευταία χρόνια. Αυτοί οι προορισμοί θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «ανταγωνιστικοί» προς την Καβάλα. Για παράδειγμα, στον Νομό Μαγνησίας, με τον Βόλο και το Πήλιο να «τραβάνε» χιλιάδες ξένους και Έλληνες τουρίστες, οι τιμές κυμαίνονται στα 73 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 3 αστέρια και στα 109 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 5 αστέρια.

Πολύ ανταγωνιστική στην ευρύτερη περιοχή είναι και η Εύβοια, όπου βρίσκεις να μείνεις με 53 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 3 αστέρια και 99 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 5 αστέρια.

Εκατοντάδες χιλιάδες ωστόσο τρελαίνονται για τη Χαλκιδική, η οποία διαθέτει πιστούς οπαδούς εντός και εκτός της χώρας. Εκεί λοιπόν μπορεί κανείς να μείνει με 57 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 3 αστέρια, αλλά με 504 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 5 αστέρια! Στον Νομό Πρέβεζας με τη μαγευτική Πάργα, οι τιμές κυμαίνονται στα 56 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 3 αστέρια.

Κατεβαίνοντας στην Πελοπόννησο βρίσκουμε την Καλαμάτα με καταλύματα που κινούνται στα 60 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 3 αστέρια και μόλις 82 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 5 αστέρια, ενώ δίπλα στον Νομό Λακωνίας οι τιμές φτάνουν τα 52 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 3 αστέρια.

Τα φθηνά, αλλά δημοφιλή νησιά

Στο τελευταίο μέρος της έρευνας, συγκρίνονται οι τιμές σε 3 από τα πιο δημοφιλή και μεγάλα νησιά της χώρας μας, τη Ρόδο, την Κρήτη και την Κέρκυρα. Οι χαμηλότερες τιμές σχεδόν από ολόκληρη την έρευνα απαντώνται στη Ρόδο, όπου μένεις με 40 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 3 αστέρια και με 83 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 5 αστέρια!

Η Κέρκυρα είναι κάπως ακριβότερη, αλλά επίσης αρκετά ανταγωνιστική, αφού βρίσκεις κατάλυμα με 53 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 3 αστέρια και 109 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 5 αστέρια.

Τέλος, για την Κρήτη εξετάστηκαν 2 Νομοί, των Χανίων και του Ηρακλείου. Στα Χανιά οι τιμές κινούνται στα 54 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 3 αστέρια και 111 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 5 αστέρια, ενώ στο Ηράκλειο βρίσκεις να μείνεις με 44 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 3 αστέρια και μόλις 72 ευρώ κατά μέσο όρο σε ξενοδοχεία με 5 αστέρια. Να σημειωθεί πως για όσους προκαλούν εντύπωση οι χαμηλές τιμές σε δημοφιλή νησιά, θα πρέπει να υπολογίσουν ότι μιλάμε για τουριστικούς προορισμούς δεκαετιών οι οποίοι έχουν υπερπληθώρα καταλυμάτων, πιέζοντας προς τα κάτω τις τιμές κατά μέσο όρο, χάριν της ανταγωνιστικότητας.