Στο πλευρό αγροτών και κτηνοτρόφων για τις «μειονεκτικές περιοχές» ο Μέτιος

Συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου από την Καβάλα είχε ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ ο οποίος έκανε και σχετική παρέμβαση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Τους εκπροσώπους των αγροτών και των κτηνοτρόφων της Καβάλας δέχθηκε μέσα στην εβδομάδα ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή, προκειμένου να εξετάσουν το ζήτημα που προκλήθηκε ύστερα από πληροφορίες για εξαίρεση περιοχών της ΠΕ Καβάλας από τον χαρακτηρισμό τους ως «μειονεκτικών».

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Πρόεδροι του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου και του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας Σάββας Αργυράκης και Νίκος Δημόπουλος, οι οποίοι συνοδεύονταν από συναδέλφους τους, ενώ παρόντες ήταν επίσης ο πρώην Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Νίκος Ευφραιμίδης και στελέχη της Περιφέρειας.

Με βάση τα όσα ειπώθηκαν στη συνάντηση, ο κ. Μέτιος έστειλε επιστολή στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας όσες περιοχές της Περιφέρειας δεν μπορούν να ενταχθούν στην κατηγορία των «ορεινών ή των «περιοχών με φυσικούς περιορισμούς», να ενταχθούν όλες ανεξαιρέτως στην κατηγορία των περιοχών «με ειδικά μειονεκτήματα».

Για το ίδιο ζήτημα άλλωστε, οι Περιφερειάρχες της χώρας ζήτησαν, μέσω της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας, συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης. Πράγματι, το υπουργείο ανταποκρίθηκε και το πρωί της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου 2018 αντιπροσωπεία ΕΝΠΕ θα συναντηθεί με τον Υπουργό.

Ικανοποίηση αγροτών κτηνοτρόφων

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νέστου, ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Καβάλας και ο Σύνδεσμος Κτηνοτρόφων Νομού Καβάλας εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Σας ενημερώνουμε ότι μετά την επιστολή των Συλλόγων μας προς τον Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστο Μέτιο με θέμα «Απόφαση Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τον επανακαθορισμό της οριοθέτησης των μειονεκτικών περιοχών στη Περιφέρεια ΑΜ-Θ.», ο Περιφερειάρχης πήρε τη πρωτοβουλία και μας κάλεσε σε σύσκεψη στο γραφείο του. Αυτή πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου και παραβρέθηκαν σε αυτήν ο Περιφερειάρχης  κ. Χρήστος Μέτιος, ο εντεταλμένος σύμβουλος κ. Νίκος Εφραιμίδης, Διευθυντής Δ.Α.Ο.Κ. ΑΜ-Θ κ. Νίκος Κολάτσος καθώς και εκπρόσωποι των Συλλόγων μας.

Στη σύσκεψη αυτή δόθηκαν εξηγήσεις και διευκρινήσεις σχετικά με το αίτημα που είχε κατατεθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο από τους χωρικούς Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Καβάλας και Δράμας με την σύμφωνη γνώμη φορέων που σχετίζονται με το θέμα από τις δύο Π.Ε.

Έπειτα από τις ενέργειες μας ο Περιφερειάρχης υιοθέτησε τις απόψεις μας για τον  κοινό στόχο αλλά και για τη σύνταξη επιστολής από τον ίδιο προς τον Υπουργό ΥΠΑΑΤ , αλλά και για τις περαιτέρω ενέργειες του σχετικά με την ένταξη των περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας  που δεν συγκαταλέγονται στις ορεινές ,ως περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα , όπως εντάχθηκαν οι περιοχές της Θράκης.

Δυστυχώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 25-10-2018 και την λανθασμένη απόφαση του, μέχρι και την αποστολή της  επιστολής από τον Περιφερειάρχη προς το ΥΠΑΑΤ στις 20-11-2018.Ουσιαστικά η δύναμη της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου , στον αγώνα που ΟΛΟΙ δώσαμε για την ένταξη των περιοχών της Ανατολικής Μακεδονίας στις περιοχές με «Ειδικά Μειονεκτήματα» ,έμεινε ανενεργή.

Η τελική απόφαση  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μας πρόλαβε και η οριοθέτηση των μειονεκτικών περιοχών στην Ανατολική Μακεδονία δεν είναι αυτή που επιδιώξαμε από την αρχή της προσπάθειας μας. Αυτό θα κοστίσει στους αγρότες και κτηνοτρόφους της Ανατολικής Μακεδονίας που δεν συγκαταλέγονται στις Μειονεκτικές Περιοχές με την απώλεια της εξισωτικής αποζημίωσης, τη μη μοριοδότηση τους σε προγράμματα Νέων Αγροτών, Σχεδίων Βελτίωσης και άλλα επενδυτικά προγράμματα, καθώς και σε οτιδήποτε άλλο στο μέλλον θα έχει σημασία ο χαρακτηρισμός «Μειονεκτικές Περιοχές».

Θα θέλαμε τέλος να διευκρινίσουμε για να μην υπάρχει καμία σκιά ή παρεξήγηση ότι στην επιστολή που  αποστείλαμε στις  15-11-2018 προς τον Περιφερειάρχη, η αναφορά που έγινε στο όνομα της εκτελεστικής γραμματέως κυρίας Ζωής Κοσμίδου, έγινε για αναδείξουμε τη σειρά των γεγονότων. Η μεσολάβηση της κυρίας Κοσμίδου για τη συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, είχε μόνο διεκπεραιωτικό χαρακτήρα και φυσικά δεν έχουμε να της προσάψουμε δόλο. Απεναντίας μας ενημέρωνε μέσω τηλεφώνου, κατά τη διάρκεια του Περιφερειακού Συμβουλίου, χωρίς να έχει καμία υποχρέωση να το πράξει».