Η υπόθεση ΔΕΠΑ-ΒΦΛ και πάλι «στα μανταλάκια»

Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Βήματος του Κυριακής-Τα e-mails που «καίνε» υπουργούς-Η αποκαλυπτική αλληλογραφία για την υπόθεση της ΔΕΠΑ

H ηλεκτρονική αλληλογραφία του πρώην διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΠΑ, Θεόδωρου Κιτσάκου «καίει» τους συναρμόδιους υπουργούς για τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου, επιβεβαιώνοντας ότι όλοι γνώριζαν την εξέλιξη του υπέρογκου χρέους ύψους 120,6 εκατ. ευρώ της ELFE, συμφερόντων Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Επιπλέον, φανερώνει ότι υπήρχε ανοχή -αν όχι κεντρική διαχείριση της υπόθεσης- απευθείας από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Βήματος της Κυριακής, όπως αποδεικνύεται από σειρά e-mails, ο Θεόδωρος Κιτσάκος φρόντιζε να κρατά ενήμερο για τους χειρισμούς και τις πρωτοβουλίες του τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, μέσω του διευθυντή του γραφείου του, Στέλιου Αποστόλου, ο οποίος τον εκπροσωπεί σε διάφορες περιστάσεις.

Η σχέση Φλαμπουράρη με τον Αλέξη Τσίπρα δεν επιτρέπει αμφιβολίες ότι το πρωθυπουργικό περιβάλλον ήταν σε γνώση της επιχείρησης λεηλασίας της ΔΕΠΑ. Στη λίστα των προσώπων στα οποία κοινοποιούσε τα «άκρως εμπιστευτικά» e-mails του ο κ. Κιτσάκος είχε συμπεριλάβει τον συνεργάτη του Γιάννη Δραγασάκη, Δημήτρη Κοντοφάκα, συντονιστή του κυβερνητικού συμβουλίου οικονομικής πολιτικής και μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ των ΕΛΠΕ, ενός εκ των δύο μετόχων της ΔΕΠΑ με ποσοστό 35% και το ΤΑΙΠΕΔ να κατέχει το 65%.

Στη συνέντευξη Τύπου την οποία έδωσε ο Θ. Κιτσάκος ισχυρίστηκε ότι γνώριζαν τους χειρισμούς του οι Γιάννης Δραγασάκης, Αλέκος Φλαμπουράρης, Πάνος Σκουρλέτης, Γιώργος Σταθάκης, Στέργιος Πιτσιόρλας και Θεοδώρα Τζάκρη.

Τα e-mails τα οποία έχει στείλει ο πρώην διευθύνων σύμβουλος προς κυβερνητικούς παράγοντες είναι διαφωτιστικά για το πώς καταστρώθηκε το σκανδαλώδες σχέδιο της διαγραφής μέρους του χρέους της ELFE με την ανταλλαγή ακινήτων που δεν ανήκαν στην εταιρεία αλλά στο Ελληνικό Δημόσιο και επιπλέον είναι δεσμευμένα και έχουν εμπράγματα βάρη.

Στις 21 Ιανουαρίου 2017 ο Θ. Κιτσάκος στέλνει e-mail με αποδέκτες τους Αλ. Μπακούρο (σύμβουλο του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης), Δ. Κοντοφάκα, Γρ. Στεργιούλη (ΕΛΠΕ) και Αντ. Λεούση (ΤΑΙΠΕΔ). Αντικείμενο: ELFE. Ένδειξη: «Πολύ σημαντικό».

Το δεύτερο e-mail, με την ένδειξη «άκρως εμπιστευτικό», αποστέλλεται στις 24 Φεβρουαρίου 2017 από τον Θ. Κιτσάκο στον Στ. Αποστόλου, τον συνεργάτη του Αλ. Φλαμπουράρη, με θέμα: ELFE Επικαιροποίηση.

Το τρίτο «άκρως εμπιστευτικό» e-mail στέλνεται στις 28 Απριλίου 2017 στους Στ. Αποστόλου και Μιχάλη Νικολακάκη, διευθυντή του γραφείου υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος και πιο έμπιστου συνεργάτη του κ. Σταθάκη από την εποχή που ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στην αντιπολίτευση.

Δέκα ημέρες μετά το τρίτο e-mail, στις 8 Μαΐου 2017, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΔΕΠΑ, στην οποία ο Θ. Κιτσάκος ενημέρωσε για τις συζητήσεις με τον κ. Σταθάκη σχετικά με την αξιοποίηση του ακινήτου στο Καλοχώρι.

*Διαβάστε περισσότερα στο Βήμα της Κυριακής