Επιτυχημένη η 44η Γενική Συνέλευση του ΕΟΑΕΝ στη Καβάλα

Οι εκπρόσωποι των 19 νησιωτικών Επιμελητηρίων της χώρας συζήτησαν τα προβλήματα και πρότειναν λύσεις προς τον αναπληρωτή υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριο Σαντορινιό

Mε ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε στο Επιμελητήριο Καβάλας η 44η Γενική Συνέλευση του Επιμελητηριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Ελληνικών Νησιών- ΕΟΑΕΝ με την παρουσία εκπροσώπων των 19 νησιωτικών Επιμελητηρίων από όλη την Ελλάδα. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, καλωσόρισε τους συνέδρους που τίμησαν την γενική συνέλευση με την παρουσία τους. Αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα προβλήματα και τα χαρακτηριστικά των νησιών μας και έθεσε προτάσεις για την άρση από την απομόνωση με σκοπό την επίτευξη της ελκυστικότητας και της ανταγωνιστικότητάς τους.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυνε ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στέφανος, ο Σωτήρης Σκιαδαρέσης πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης τουρισμού ΑΜΘ Κωνσταντίνος Αντωνιάδης εκπρόσωπος του περιφερειάρχη ΑΜΘ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Δημήτριος Εμμανουηλίδης και Κωνσταντίνος Μορφίδης, η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και ο Παναγιώτης Αγγελίδης Β’ Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας και εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου στον ΕΟΑΕΝ.

Την γενική συνέλευση τίμησε με την παρουσία του ο Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Νεκτάριος Σαντορινιός ο οποίος ανέλυσε το Μεταφορικό Ισοδύναμο ως παράγοντα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των νησιωτικών επιχειρήσεων και επεσήμανε τον ρόλο των Επιμελητηρίων ως αρωγοί σε αυτή τη προσπάθεια. Μετά από μια αναφορά στα πεπραγμένα και στις επιχειρήσεις που έλαβαν μέρος για το 2018, ο υπουργός ανακοίνωσε την έναρξη του προγράμματος από 1 Ιανουαρίου 2019 για όλα τα νησιά της Ελλάδας με την ένταξη και του νησιού της Θάσου. Οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων του έθεσαν διευκρινιστικές ερωτήσεις επί του θέματος όπως για την εφαρμογή του προγράμματος στα εμπορεύματα, την ένταξη του νησιού της Κρήτης στο μεταφορικό ισοδύναμο και την επαναφορά του χαμηλού ΦΠΑ σε όλα τα νησιά. Σημαντική ήταν η τοποθέτηση του προέδρου του Επιμελητηρίου της Δράμας και εκπροσώπου της ΚΕΕΕ κ. Στέφανου Γεωργιάδη σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος στα μεταλλουργικά προϊόντα και το μάρμαρο με τον υπουργό από και προς τα νησιά μας.

Στα θέματα που συζητήθηκαν μεταξύ άλλων ήταν επίσης η κυκλική οικονομία και η νησιωτικότητα που αναλύθηκε από τον Βασίλη Λιόγκα και τα οφέλη και τις αναπτυξιακές προοπτικές από την ίδρυση και λειτουργία των υδατοδρομίων από τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας Γιώργο Παπαφιλίππου.

Ο Χριστόδουλος Τοψίδης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Επιμελητηρίων ΑΜΘ, στην εισήγησή του αναφέρθηκε στο παρεμπόριο και το λαθρεμπόριο στην Ελλάδα, τις επιπτώσεις του στην οικονομία καθώς και στους αποτελεσματικούς τρόπους αντιμετώπισης.

Στις τοποθετήσεις τους ο πρόεδρος του ΕΟΑΕΝ Σωτήρης Σκιαδαρέσης, ο Πάρις Παρασχούδης, πρόεδρος των ξενοδόχων Θάσου και ο Ιωάννης Μαρκιανός, Πρόεδρος των ενοικιαζόμενων δωματίων ΑΜΘ μίλησαν σχετικά με τον τουρισμό, τις προοπτικές ανάπτυξης, τα προβλήματα και τις προτεινόμενες λύσεις.

Τέλος συζητήθηκαν από τους συνέδρους προτάσεις σχετικά με θέματα όπως το σχολείο εκπαίδευση επαγγελματιών, το πρότυπο Πιστοποίησης για την Αειφόρο Διαχείριση & Ανάπτυξη των Παραλιών της Μεσογείου Costa Nostrum-Sustainable Beaches και το cold ironing ως διαδικασία παροχής εναλλακτικού ναυτιλιακού καυσίμου.

Στην Γενική Συνέλευση οι σύνεδροι είχαν την δυνατότητα να επισκεφθούν το Μουσείο Καπνού όπου τους έγινε ξενάγηση από τον πρόεδρο του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού Ιωάννης Βύζικα και τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, ενταγμένο στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομίας της UNESCO.