ΟΛΚ: Το project για την επόμενη 50ετία στην Καβάλα!

Ο Οργανισμός Λιμένα Καβάλας επεξεργάζεται ένα μεγάλο έργο στην παράκτια ζώνη το οποίο θα αλλάξει την εικόνα και τη… φήμη της Καβάλας-Η κλειστή πολυτελής μαρίνα, η επέκταση των πλωτών εξεδρών και το υδατοδρόμιο

Ένα πολύ μεγάλο project το οποίο θα αλλάξει οριστικά την όψη της παράλιας ζώνης της πόλης επεξεργάζεται ο ΟΛΚ, λεπτομέρειες του οποίου φέρνει στο φως για πρώτη φορά η καθημερινή εφημερίδα της Καβάλας ΝΕΑ ΕΓΝΑΤΙΑ. Παράλληλα, όμως, τρέχουν άλλες δύο πολύ σοβαρές υποθέσεις από τον Οργανισμό, καθώς τους πρώτους μήνες του 2019 ολοκληρώνεται το υδατοδρόμιο της πόλης και ξεκινά η μεγάλη ιδιωτική επένδυση στις παλιές αποθήκες του λιμανιού.

Η εξελίξεις στην επένδυση του KPC

Για το πού έχει κολλήσει η επένδυση του ιδιώτη στο λιμάνι, στη θέση των παλιών αποθηκών, ο πρόεδρος του ΟΛΚ, Χρήστος Ηλιάδης εξήγησε: «Η επένδυση για τις πρώην παλιές αποθήκες είναι σε εξέλιξη. Αυτό που περιμένουμε είναι το Προεδρικό Διάταγμα που αφορά τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης στο λιμάνι μας. Είναι μία διαδικασία που πρέπει να περάσει από την Επιτροπή Σχεδιασμού Ανάπτυξης Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας και μετά να γίνουν και οι υπόλοιπες διαδικασίες. Θεωρώ δεδομένο ότι εντός του 2019 θα υπάρξει το Προεδρικό Διάταγμα και θα ξεκινήσει, έτσι, και το έργο της συγκεκριμένης επένδυσης. Τώρα, ποιος μήνας θα είναι δεν μπορώ να ξέρω. Βήμα-βήμα προχωράμε τις διαδικασίες, εντός του 2019 όμως είμαι σίγουρος ότι θα ξεκινήσει και αυτή η επένδυση».

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για το Kavala Port Center ή KPC, το project της εταιρείας Γεωργούλιας ΑΕ., προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ το οποίο προωθεί η εταιρεία, ως παραχωρησιούχος μέσω σχετικής σύμβασης διάρκειας 30 ετών που υπέγραψε με τον Οργανισμό Λιμένα Καβάλας. Ο πρόεδρος της εταιρίας, Σωτήρης Γεωργούλιας εκτιμά πως το έργο θα ξεκινήσει μέσα στο 2019 και πως απαιτούνται 8 μήνες για την ολοκλήρωση του, ενώ το εμπορικό κέντρο θα συνδυάζει χρήσεις εμπορίου, αναψυχής, αλλά και υπηρεσίες για κρουαζιερόπλοια και υδροπλάνα που θα κατασκευαστεί σε έκταση 6 στρεμμάτων. Το σημαντικό, δε, είναι πως η εν λόγω επένδυση θα εισφέρει 70 έως 90 νέες θέσεις εργασίας.

Στην τελική ευθεία το υδατοδρόμιο

Πολύ κοντά στην ολοκλήρωσή του είναι και το υδατοδρόμιο Καβάλας, με τις διαδικασίες να τελειώνουν στις αρχές του 2019, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΛΚ. «Όσον αφορά το υδατοδρόμιο και γι’ αυτό έκανα λόγο στον κ. υπουργό. Είμαστε σε συνεννόηση με την εταιρεία, προκύψανε και κάποιες άλλες μελέτες, αλλά μην πάει το μυαλό μας σε χρονοβόρες διαδικασίες, που προέκυψαν με την ψήφιση του καινούργιου νόμου. Τα προχωράμε όλα, το επόμενο διάστημα θα κάνουμε και την παρέμβασή μας εντός της αίθουσας επιβατών για τον χώρο ελέγχου επιβατών και αποσκευών, θα βάλουμε και τα μηχανήματα τα οποία τα έχουμε στις αποθήκες μας, ενώ θα φωνάξουμε την εταιρεία που μέσω διαγωνισμού μας προμήθευσε τα συγκεκριμένα μηχανήματα. Ο κ. Γκόβας σωστά το λέει ότι στη Βόρεια Ελλάδα το πρώτο υδατοδρόμιο που θα αδειοδοτηθεί, θα είναι της Καβάλας, αλλά όπως έχω ξαναπεί, για να λειτουργήσουν τα υδροπλάνα, θα πρέπει να υπάρχει ένα ικανό δίκτυο υδατοδρομίων στην περιοχή, για να μπορεί να στηρίξει και να κάνει βιώσιμο το όλο έργο. Δεν γνωρίζουμε ακριβώς πότε θα γίνει η τελική επιθεώρηση, ενώ πρέπει να θεσμοθετηθεί με μία υπουργική απόφαση η συγκεκριμένη επιτροπή που θα κάνει την αυτοψία. Είναι σε εξέλιξη το ζήτημα. Μετά την αδειοδότηση, θα ακολουθήσει διαγωνισμός για τη χρήση και λειτουργία του υδατοδρόμιου, αλλά πρωτίστως πρέπει να υπάρχει ένα ικανοποιητικό δίκτυο».

Στην Ιχθυόσκαλα μεταφέρονται τα αλιευτικά σκάφη, νέες πλωτές εξέδρες στη ζώνη που απελευθερώνεται

Μπορεί λοιπόν τα περισσότερα ζητήματα που αφορούν τον ΟΛΚ και το κεντρικό λιμάνι να παίρνουν τον δρόμο τους, ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει άλλο ένα πολύ μεγάλο σχέδιο στα σκαριά, το οποίο παράγοντες του χώρου το χαρακτηρίζουν ως το project της επόμενης 50ετίας στην Καβάλα!

Καταρχάς η απόλυτη επιτυχία του σχεδίου των πλωτών εξεδρών γέννησε την ανάγκη για επέκτασή τους, αλλά και για υποδομές ελλιμενισμού μεγαλύτερων πολυτελών σκαφών και γιοτ. Το πρώτο βήμα που ήδη έχει δρομολογηθεί από τον Οργανισμό προβλέπει τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών στην Ιχθυόσκαλα για τη μεταφορά και φιλοξενία όλων των αλιευτικών σκαφών σε εκείνον τον χώρο. Αυτόματα, ο χώρος που θα απελευθερωθεί, θα αξιοποιηθεί με νέα τοποθέτηση πλωτών εξεδρών για την ικανοποίηση των αυξημένων αναγκών ελλιμενισμού τουριστικών σκαφών.

Η κλειστή πολυτελής μαρίνα και η μεταμόρφωση της χερσαίας ζώνης

Το παραπάνω, όμως, είναι μόνο το πρώτο μέρος του μεγάλου σχεδίου, το οποίο στη συνέχεια μεταφέρεται στον χώρο από τον μόλο του ΝΟΚ μέχρι και το τέλος του πάρκου Φαλήρου. Εκεί, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, προωθείται σχέδιο δημιουργίας κλειστής μαρίνας μεγάλων πολυτελών σκαφών, με παράλληλη ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών στην αντίστοιχη χερσαία ζώνη. Μέσα στο σχέδιο υπάρχει η δημιουργία ενός υπόγειου πάρκινγκ, χώρος συντήρησης-επισκευής των σκαφών, πλήρεις υπηρεσίες για τα μεγάλα σκάφη που θα ελλιμενίζονται, ανάπτυξη εμπορικών χώρων και καταστημάτων στην παράκτια ζώνη, αλλά και η κατασκευή ενός μικρού -στα πρότυπα των boutique- πολυτελούς ξενοδοχείου, μονοψήφιου αριθμού κλινών, για τη φιλοξενία τουριστών.

Το σχέδιο προβλέπει τη δημιουργία ενός ακόμη μόλου ο οποίος θα «κουμπώνει» στον ΝΟΚ και θα εκτείνεται παράλληλα της χερσαίας ζώνης του χώρου όπου σήμερα βρίσκεται το κολυμβητήριο και το πάρκο Φαλήρου. Μάλιστα, το σχέδιο έχει ήδη αποτυπωθεί γραφικά, ενώ η διοίκηση του ΟΛΚ θα επιδιώξει να το προωθήσει με διάφορους τρόπους, προκαλώντας ακόμη και ένα μεγάλο αναπτυξιακό συνέδριο στην πόλη με την παρουσία κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών, όπου και θα παρουσιαστεί αναλυτικά.