Ανεβαίνει επίπεδο το λιμάνι της Καβάλας «Απόστολος Παύλος»

Παρουσία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου, υπογράφτηκε στα γραφεία του ΟΛΚ η προγραμματική σύμβαση για σημαντικές παρεμβάσεις στο λιμάνι, ενώ ανοίγει ο δρόμος και για άλλα έργα

Υπογράφηκε την Πέμπτη 27 Δεκεμβρίου 2018 στα γραφεία της ΟΛΚ ΑΕ η προγραμματική σύμβαση για την πράξη «Επέκταση δικτύων ηλεκτροφωτισμού και τροφοδοσίας ελλιμενισμένων σκαφών-επιστρώσεις στον προσήνεμο μόλο του Κεντρικού Λιμένα Καβάλας» από τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Χρήστο Μέτιο και τον πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΟΛΚ ΑΕ, Χρήστο Ηλιάδη, παρουσία της Δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα και του Θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, Κώστα Αντωνιάδη.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι εντάσσεται στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΣΠΑ-ΠΑΜΘ) και συγχρόνως στο ΒΑΑ, το έργο ανάπλασης του λιμένα Καβάλας για συγκεκριμένες υποδομές, με 1.250.000 ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Το έργο έχει να κάνει με την ενίσχυση και ανάπλαση του δικτύου υδροδότησης και ηλεκτροδότησης, ώστε τα πλοία που θα ελλιμενίζονται να μπορούν να τροφοδοτούνται. Επίσης, θα έχουμε επέκταση του δικτύου φωτισμού, θα γίνουν παρεμβάσεις και στον χώρο του μόλου, ώστε να αναπτυχθούν όλες οι υποδομές του λιμανιού. Είναι το πρώτο από μια σειρά έργων που θα προχωρήσουμε. Η ανάπτυξη των δυο μεγάλων λιμανιών, Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, είναι προτεραιότητα της πολιτικής μας. Θα διαθέσουμε όλους τους απαιτούμενους πόρους για την αξιοποίησή τους, δηλαδή να συνδεθούν τα λιμάνια με το οδικό δίκτυο, το σιδηροδρομικό και με τις πύλες εισόδου της Περιφέρειας για να αναδειχθούν περισσότερο. Ξεκινάμε με το πρώτο βήμα σήμερα», τόνισε ο κ. Μέτιος.

«Για τον δήμο Καβάλας κάθε έργο του ΒΑΑ που προχωρά είναι μεγάλη υπόθεση. Δουλέψαμε πάνω από έναν χρόνο, οι Τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου και της Περιφέρειας μαζί με τον ΟΛΚ. Νομίζω ότι η μεγάλη επιτυχία του δήμου μας για να πάρει το ΒΑΑ, ήταν το γεγονός ότι συνεργάστηκε με πολλούς φορείς, ένας εξ αυτών και ο ΟΛΚ. Τα αποτελέσματα αυτής της δουλειάς ήταν πάρα πολύ καλά. Οφείλουμε και στον Περιφερειάρχη το ότι πήραμε το ΒΑΑ και 8,5 εκ. ευρώ θα «πέσουν» στον δήμο Καβάλας. Σήμερα αυτό που υπογράφηκε είναι ένα κομμάτι από το μέλλον της Καβάλας, γιατί η καρδιά της πόλης είναι το λιμάνι της. Όσο πιο όμορφο γίνει, τόσο πιο όμορφη θα γίνει η πόλη μας. Κατασκευάζοντας υποδομές για κρουαζιερόπλοια και ιστιοφόρα και έχουμε σκοπό να κάνουμε την Καβάλα μια μεγάλη μαρίνα όλων των Βαλκανίων», δήλωσε η κ. Τσανάκα.

«Τα τελευταία χρόνια έχει αλλάξει μια νοοτροπία ετών, άσχημη, που ήθελε τον δήμο και τον ΟΛΚ απέναντι, σε πόλεμο. Δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα. Ελπίζω και στο μέλλον να υπάρχει αυτή η συνεργασία, διότι πόλη και λιμάνι πηγαίνουν μαζί. Δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Αντίθετα, πρέπει να υπάρχει καλή συνεργασία με δήμο και Περιφέρεια, διότι όλοι πασχίζουμε για το κοινό καλό. Θέλω να ευχαριστήσω για την καθημερινή στήριξη την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Καβάλας, γιατί ο ΟΛΚ είναι υποστελεχωμένος, χωρίς Τεχνική Υπηρεσία. Θέλω επίσης να αναφέρω ότι έχει ωριμάζει ένα ακόμη σημαντικό έργο, αυτό της ανάπλασης τμήματος της χερσαίας ζώνης, επί της οδού Αβέρωφ. Έχει κατατεθεί πρόταση για ένταξή του στην Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση. Φεβρουάριο με Μάρτιο θα γίνει η προκήρυξη, μέχρι τότε θα είμαστε έτοιμοι, θα έχουμε μελέτες και αδειοδοτήσεις, ώστε να ενταχθούμε κι εμείς και να χρηματοδοτηθεί κι αυτό το σημαντικό έργο», ανέφερε ο κ. Ηλιάδης.

«Είναι μια μεγάλη μέρα για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αλλά και για την πόλη της Καβάλας. Όταν υπάρχει αγαστή συνεργασία μεταξύ Περιφέρειας, δήμου και ΟΛΚ μπορούμε να πετύχουμε σημαντικά πράγματα για την ανάπτυξη του λιμανιού της Καβάλας. Τα έργα αυτά θα αλλάξουν την όψη του λιμανιού, δίνοντάς του παράλληλα αναπτυξιακή προοπτική. Στόχος της Περιφέρειας είναι το λιμάνι της Καβάλας να γίνει θαλάσσιος κόμβος όχι μόνο για την βαλκανική ενδοχώρα, αλλά και μια μεγάλη μαρίνα όπου θα μπορούν να ελλιμενίζονται σκάφη και ιστιοφόρα. Σήμερα βάζουμε το πρώτο λιθαράκι», δήλωσε ο κ. Αντωνιάδης.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Το συγκεκριμένο έργο συνολικού προϋπολογισμού 1.550.000 ευρώ είναι ενταγμένο στην «Στρατηγική Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη» του δήμου Καβάλας, χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ  και περιλαμβάνει:

  • Διορθωτικές επεμβάσεις στο οδόστρωμα και τις επενδύσεις του κρηπιδώματος του προσήνεμου μόλου
  • Εξοπλισμό του κρηπιδώματος με σύγχρονους προσκρουστήρες
  • Βελτίωση του οδικού δικτύου της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Καβάλας
  • Ηλεκτρομηχανολογική υποστήριξη του προσήνεμου μόλου με δίκτυα φωτισμού, ηλεκτροδότησης, πυρασφάλειας και υδροδότησης των ελλιμενισμένων σκαφών.

Ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ Χρήστος Μέτιος δεσμεύτηκε για την ένταξη της πράξης του έργου «Ανάπλαση τμήματος της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα Καβάλας στη γωνία των οδών Εθνικής Αντιστάσεως και Αβέρωφ, στο πλαίσιο της υλοποίησης του αναθεωρημένου προγράμματος ΟΧΕ 2 Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση «Πολιτιστικής Διαδρομής Εγνατίας Οδού» του ΕΠ ΑΜ-Θ 2014-2020, συνολικού προϋπολογισμού 700.000 ευρώ όπου επιδιώκονται:

  • Η βελτίωση της ποιότητας και της αισθητικής
  • Η ενίσχυση της ασφάλειας
  • Η εκμετάλλευση των ελεύθερων χώρων που υπάρχουν με τις κατάλληλες διαμορφώσεις προς όφελος των κατοίκων
  • Η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος-μικροκλίματος της περιοχής με την αύξηση του πρασίνου,
  • Η βελτίωση της αστικής κινητικότητας με ιδιαίτερη μέριμνα για τα Άτομα με Αναπηρία (ΑμεΑ)

Τα παραπάνω έργα εντάσσονται στον συνολικό Επιχειρησιακό και Στρατηγικό Σχεδιασμό της ΟΛΚ ΑΕ με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του Λιμενικού Συστήματος Καβάλας.