Κώστας Αντωνιάδης: Στον Τουρισμό πάμε καλά, αλλά χρειάζεται προσοχή και επιφυλακή

Ποιοι «εξωγενείς» παράγοντες δημιουργούν προβληματισμό όσον αφορά την τουριστική κίνηση στην ΠΑΜ-Θ, σύμφωνα με τον Θεματικό Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού-Οι εκθέσεις, οι αεροπορικές συνδέσεις και η τιμώμενη Θάσος

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα για τον τουρισμό στον Νομό Καβάλας τόσο από το παρελθόν όσο και για το μέλλον, όπως τα παρουσίασε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης ΑΜ-Θ, Κώστας Αντωνιάδης, όπως τα παρουσίασε κατά τη συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε την Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019.

Ένα από αυτά τα μηνύματα είμαι η σημαντική αύξηση των εισπράξεων και των διανυκτερεύσεων ανάμεσα στο 2017 και στο 2018, όπως καταγράφονται στα στατιστικά της Τράπεζας της Ελλάδος, καθώς το 2017 οι εισπράξεις για το εν λόγω διάστημα ανήλθαν στα 242 εκ. ευρώ για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ, ενώ το 2018 έφτασαν τα 281 εκ. ευρώ.

Αντιστοίχως, οι επισκέψεις το 2017 ανήλθαν στις 1.115.000, ενώ το 2018 στις 1.604.000. Όσον αφορά τις διανυκτερεύσεις την περίοδο Ιανουρίου-Σεπτεμβρίου 2017 ανήλθαν στις 4.672.000, ενώ το διάστημα Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2018 ανήλθαν στις 5.580.000.

Ναι μεν αλλά…

«Νομίζω ότι και το 2018 κινήθηκε θετικά, ήταν μια πολύ καλή χρονιά τουριστικά για την Περιφέρειά μας και ευελπιστώ το 2019 να είναι εξίσου καλή. Πρέπει να είμαστε όμως προσεκτικοί και σε επιφυλακή. Υπάρχουν δυο παράγοντες που δεν πρέπει να ξεχνάμε: η ανάκαμψη της αγοράς της Τουρκίας, αλλά και των χωρών της Λεκάνης της Μεσογείου οι οποίες κάνουν τουριστικό come back. Πρέπει να έχουμε υπόψη και το επερχόμενο brexit το οποίο θα δημιουργήσει προβλήματα σε χώρες, όπως είναι η δική μας, η Ιταλία και η Ισπανία», ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης.

Συνεχίζεται η παρουσία στις τουριστικές εκθέσεις

«Τον επόμενο μήνα, 7-10 Φεβρουαρίου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα συμμετέχει στην τουριστική έκθεση των Βρυξελλών. Αυτό γίνεται για πρώτη φορά κι αυτό γιατί πετύχαμε να είναι τιμώμενος προορισμός η Θάσος. Από πέρυσι έχουμε απευθείας αεροπορική σύνδεση από τις Βρυξέλλες με το αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος”, ενώ τον Μάιο φιλοξενήσαμε περίπου 30 Βέλγους και Ολλανδούς δημοσιογράφους και tour operators στη Θάσο και στην Καβάλα», δήλωσε ο κ. Αντωνιάδης.

«Αυτό μας έδωσε τη δυνατότητα να έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία με τη διευθύντρια του ΕΟΤ των Κάτω Χωρών και καταφέραμε, σε συνεργασία με δυο ιδιώτες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο και συγκεκριμένα με την κ. Μαρία Πολυμέρου και τον Νίκο Λαμπαδάριο να πετύχουμε, ώστε στη συγκεκριμένη τουριστική έκθεση να είναι τιμώμενος προορισμός η Θάσος. Την πρώτη ημέρα των εγκαινίων θα γίνει μια ειδική παρουσίαση του νησιού, θα υπάρχουν εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι, tour operators, αλλά και πρακτορεία που θα τα διοχετεύσουν σε όλα τα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο, ώστε να κάνουμε ακόμη πιο γνωστή την περιοχή μας γενικότερα κι ειδικότερα το νησί της Θάσου στην αγορά του Βελγίου και της Ολλανδίας. Στόχος μας είναι να προσελκύσουμε αφενός περισσότερους Βέλγους τουρίστες και αφετέρου να μπορέσουμε να επιτύχουμε να υπάρξει μια ακόμη αεροπορική σύνδεση από την Ολλανδία με την Καβάλα», τόνισε ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού.

Με το βλέμμα στη Νέα Υόρκη

«Θα συμμετάσχω μαζί με τη ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ από την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου 2019 μέχρι και την Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2019 στην τουριστική έκθεση της Νέας Υόρκης, προκειμένου να έχουμε επαφές με την ομογένεια, αλλά και με τα σωματεία που θα συγκροτούνται σε όλη την περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Μου δίνεται η δυνατότητα να προβάλλω και να προωθήσω το νησί της Θάσου, αλλά και γενικότερα όλους τους δήμους της Περιφέρειάς μας και τη Σαμοθράκη. Πολλοί ομογενείς έλκουν την καταγωγή τους από την ΑΜ-Θ. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι την ίδια περίοδο φιλοξενείται στο ελληνικό προξενείο η έκθεση που αφορά τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων κι ήδη έχουμε επαφή με τους εκπροσώπους αρχαιοτήτων, ώστε να υπάρξει μια προσωπική επαφή και με τον Έλληνα πρόξενο, αλλά και με τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό κλάδο, για να μπορέσουμε ακόμη πιο δυνατά να προωθήσουμε το τουριστικό προϊόν της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», δήλωσε ο κ. Αντωνιάδης.

Τα γνώριμα «εδάφη»

«Τον Φεβρουάριο η Περιφέρεια ΑΜ-Θ θα συμμετέχει σε τρεις τουριστικές εκθέσεις ύψιστης σημασίας σε Βουλγαρία, Σερβία και Ρουμανία. Αυτό το απαιτούσαν οι Ενώσεις Ξενοδόχων Θράκης, Καβάλας και Θάσου, αλλά και τα Επιμελητήρια, γιατί όπως είναι γνωστό ότι οι βαλκανικές χώρες είναι πρώτες σε επισκεψιμότητα για την Περιφέρειά μας. Καλώ όλους όσοι θέλουν να συμμετάσχουν στις παραπάνω εκθέσεις να το δηλώσουν, καθώς μπορούν να φιλοξενηθούν στο δικό μας περίπτερο. Τέλος, τον Μάιο και σε συνεργασία με τον ΕΟΤ του Ισραήλ, καθώς και με τουριστικά γραφεία, θα φιλοξενήσουμε περίπου 30 Ισραηλινούς δημοσιογράφους και tour operators σε Καβάλα και Θάσο», δήλωσε ο κ. Αντωνιάδης.