Μέτιος από Καβάλα: Στηρίζουμε με πράξεις όσους επενδύουν τα χρήματά τους στην ΠΑΜ-Θ

Ημερίδα με τίτλο «Η επιχειρηματικότητα ως βάση της περιφερειακής μας ανάπτυξης»-Επιχειρηματική εκκίνηση της Περιφέρειας με αφετηρία την Καβάλα-Τα πεπραγμένα της ΠΑΜ-Θ στο «επιχειρείν» και τα σχέδια για το μέλλον

Ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας 28 Ιανουαρίου 2019 στο ξενοδοχείο LUCY στην Καβάλα η ημερίδα με τίτλο «Η επιχειρηματικότητα ως βάση της Περιφερειακής μας ανάπτυξης», η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, παρουσία εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του επιχειρηματικού κόσμου της περιοχής.

Δήμητρα Τσανάκα: «Δεν υπάρχει ζωή χωρίς επιχειρηματικότητα»

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό της η δήμαρχος Καβάλας, Δήμητρα Τσανάκα, αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η επιχειρηματική ανάπτυξη, ειδικά για την περιφέρεια, «δεν υπάρχει ζωή χωρίς την επιχειρηματικότητα», ενώ αναφέρθηκε και σε δυο έργα τα οποία αφορούν την επιχειρηματικότητα και εφορμούν από τον δήμο Καβάλας: στο Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας και στο Digital Cities Challenge. Παράλληλα, η κ. Τσανάκα επισήμανε ότι η στήριξη της επιχειρηματικότητας δεν πρέπει να στηρίζεται σε ευχολόγια, αλλά σε πράξεις, εκθειάζοντας την πρωτοβουλία της Περιφέρειας για την πραγματοποίηση της ημερίδας.

Μάρκος Δέμπας: «Κανείς δεν πιστεύει ότι τα δύσκολα τελείωσαν»

Κατά τον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της Καβάλας, Μάρκος Δέμπας, αφού εξήρε την Περιφέρεια για την πραγματοποίηση της ημερίδας και δη για τη φιλοξενία της στην Καβάλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας του κατάλληλου επενδυτικού κλίματος, «σε μια εποχή που κανείς δεν πιστεύει ότι τα δύσκολα τελείωσαν», όπως σχολίασε.

Παράλληλα, στηλίτευσε την κυβερνητική «ραστώνη» στο πεδίο του «επιχειρείν», καθώς, όπως είπε, «επενδύσεις δεν γίνονται, παρά μόνο προεκλογικά δωράκια από εδώ και από εκεί, τρώμε από τα έτοιμα, καθώς δεν υπάρχει αποταμίευση, ενώ δεν εκμεταλλευτήκαμε τις παγκόσμιες ευνοϊκές συγκυρίες». Ανέφερε, δε, τις «καθυστερήσεις στην προκήρυξη των επενδυτικών προγραμμάτων, ενώ βλέπουμε να αδικείται η Περιφέρειά μαςέναντι άλλων Περιφερειών, καθώς μας κορόιδεψαν, με δεδομένο ότι με μη σύννομο τρόπο χάθηκαν 70 επενδυτικά έργα της δικής μας Περιφέρειας».

Στη συνέχεια ακολούθησε η ομιλία του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ, Χρήστου Μέτιου, η οποία αφορούσε κυρίως στα πεπραγμένα της ΠΑΜ-Θ σχετικά με το «επιχειρείν», αλλά και στα σχέδια για το μέλλον.

Τα βασικά σημεία της τοποθέτησης του Περιφερειάρχη

Τομείς οι οποίοι συνθέτουν το πραγματικό πλεονέκτημα της Περιφέρειας

 • Η μοναδική γεωγραφική μας θέση
 • Ο ισχυρός πρωτογενής τομέας μας
 • Οι σημαντικές πρώτες ύλες και τα προϊόντα που παράγουμε
 • Η πλούσια ιστορία και οι παραδόσεις μας
 • Το παρθένο φυσικό περιβάλλον
 • Και οι ενεργειακές δυνατότητες που έχουμε.

Όλα αυτά τα πλεονεκτήματα που διαθέτουμε χρειάζονται μία βάση που θα τα ενώσει σε μια κοινή αναπτυξιακή κατεύθυνση. Και για μας, αυτή η βάση είναι η υγιής επιχειρηματικότητα. Η επιχειρηματικότητα που επενδύει στη γνώση και στην καινοτομία, που παράγει πλούτο και δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας. Για αυτόν τον λόγο, η στήριξη της επιχειρηματικότητας έχει κυρίαρχη θέση στο σχέδιο που έχουμε επεξεργαστεί για την ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας τα επόμενα χρόνια.

Τι έχουμε κάνει για την Επιχειρηματικότητα

Αναλύσαμε το επιχειρηματικό περιβάλλον της περιοχής μας και καταλήξαμε καταρχήν στους τομείς που θα πρέπει να επενδύσει πρωτίστως η Περιφέρεια:

 • Ο αγροδιατροφικός τομέας και η βιομηχανία τροφίμων
 • Ο τουρισμός
 • Ο τομέας των καινοτόμων υλικών του κατασκευαστικού τομέα
 • Ο τομέας των χημικών, των φαρμάκων και της υγείας
 • Η ενέργεια και το περιβάλλον
 • Ο ηλεκτρονικός και ηλεκτρολογικός εξοπλισμός
 • Και ο τομέας της πληροφορικής και των επικοινωνιών

Η ανάλυση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της Περιφέρειας, είναι μια δυναμική διαδικασία την οποία η Περιφέρεια επικαιροποιεί συνεχώς, λαμβάνοντας υπόψη και νέους δυναμικούς και αναδυόμενους τομείς και κλάδους.

Η αναθεώρηση της Περιφερειακής Στρατηγικής RIS3 βρίσκεται σε εξέλιξη και θα οριστικοποιηθεί με τη συνδρομή όλων σας.

Δουλεύοντας από κοινού, οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, τα Επιμελητήρια, τα Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα, το Περιφερειακό Συμβούλιο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας που συγκροτήσαμε πρόσφατα καθώς οι Επιχειρήσεις, θα δημιουργήσουμε τη διακυβέρνηση της RIS3 για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Πιο συγκεκριμένα:

Α. Όσον αφορά την εφαρμογή του Αναπτυξιακού Νόμου (Ν. 4399/2016) από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

 • Στον πρώτο κύκλο, αξιολογήσαμε και εντάξαμε 29 επενδυτικά σχέδια (μέχρι 3 εκατομμύρια ευρώ) στους τομείς του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού, προϋπολογισμού 35 εκατομμυρίων ευρώ, που θα χρηματοδοτήσουμε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων της Περιφέρειας.
 • Στον δεύτερο κύκλο, έχουν ήδη υποβληθεί και αξιολογούμε 35 επενδυτικά σχέδια στους τομείς του πρωτογενούς τομέα, της μεταποίησης και του τουρισμού, ύψους 42 εκατομμυρίων ευρώ.
 • Ενώ για τον τρίτο κύκλο είναι σε εξέλιξη η υποβολή σχεδίων στον τομέα της γενικής επιχειρηματικότητας (δεν αφορά προτάσεις για μηχανολογικό εξοπλισμό ούτε για νέες επιχειρήσεις).

Β. Όσον αφορά το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας

Στα Επενδυτικά Σχέδια Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης των Επιχειρήσεων,

όπου χρηματοδοτούμε επιχειρήσεις να συνεργαστούν με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα ώστε να βελτιώσουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους ή και να παράξουν νέα και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην αγορά,

εντάξαμε 8 επενδυτικά σχέδια στους τομείς

 • των Χημικών-Πολυμερών υλικών,
 • των Μη Μεταλλικών Ορυκτών (δηλαδή των Μαρμάρων)
 • και του Ηλεκτρονικού-Ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.

Συνολικού προϋπολογισμού 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

Και για τους τρεις αυτούς τομείς, θα ξανανοίξουν οι αντίστοιχες προσκλήσεις, ύστερα από νέα διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε να προσελκύσουμε περισσότερα επενδυτικά σχέδια.

 • Διαθέσαμε 17,9 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν 111 επενδυτικά σχέδια στον τομέα του τουρισμού στην Περιφέρειά μας, τα οποία είχαν εγκριθεί από το Υπουργείο Ανάπτυξης αλλά δεν επαρκούσαν οι πόροι του Υπουργείου για να χρηματοδοτηθούν.

Δείξαμε με αυτόν τον τρόπο ότι στηρίζουμε στην πράξη και όχι στα λόγια όλους εκείνους που επιλέγουν να επενδύσουν στον τόπο μας.

Εδώ όμως, επειδή υπήρξε θέμα (και δε θα σχολιάσω περισσότερο) διεκδικούμε μαζί με τα Επιμελητήρια να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν από πρόσθετους πόρους του Υπουργείου και τα υπόλοιπα 139 επενδυτικά σχέδια που απορρίφθηκαν, ενώ είχαν υψηλή βαθμολογία, με 21 εκατομμύρια ευρώ.

 • Συμμετέχουμε με 10 εκατομμύρια ευρώ στο Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ (ΤΕΠΙΧ ΙΙ) με σκοπό να διευκολύνουμε πάνω από 180 επιχειρήσεις της Περιφέρειάς μας να έχουν πρόσβαση σε δάνεια, εγγυήσεις και μικροπιστώσεις.
 • Χρηματοδοτούμε τη δημιουργία Δομών Στήριξης Επιχειρηματικότητας, τόσο σε τοπικό επίπεδο, στο πλαίσιο των Στρατηγικών Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης των Δήμων Αλεξανδρούπολης, Καβάλας και Δράμας, προϋπολογισμού 1 εκατομμύριο ευρώ,

όσο και σε περιφερειακό επίπεδο με τη δημιουργία θερμοκοιτίδων νέων επιχειρήσεων, όπου υπάρχει ανοικτή πρόσκληση 3 εκατομμυρίων ευρώ.

Στόχος των Δομών αυτών είναι να υποστηρίξουν και να καθοδηγήσουν πολίτες που έχουν ένα ανταγωνιστικό επιχειρηματικό πλάνο για να ξεκινήσουν την δική τους επιχείρηση.

Τι έπεται στη συνέχεια

Παράλληλα, διαθέτουμε σε Επενδυτικά Σχέδια Έρευνας και Καινοτομίας, δηλαδή στη σύνδεση των επιχειρήσεων με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά κέντρα,

 • 5 εκατομμύρια ευρώ για τον κλάδο της Αγροδιατροφής, όπου έχουμε τη δυνατότητα να ενισχύσουμε περίπου 25 υφιστάμενες επιχειρήσεις με 200 χιλιάδες ευρώ περίπου την κάθε μία.

Άμεσα ξεκινάμε τη σχετική διαβούλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί σε τουλάχιστον δύο πόλεις.

Όσον αφορά πιο συγκεκριμένα τις Μικρές και Μεσαίες Επιχειρήσεις:

 • Διαθέτουμε 10 εκατομμύρια ευρώ, συμπληρωματικά με τον Αναπτυξιακό Νόμο, για την Ενίσχυση και τον Εκσυγχρονισμό Υφιστάμενων Επιχειρήσεων, κατά προτεραιότητα σε τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής RIS

Με αυτήν την πρόσκληση θα ενισχύσουμε περίπου 50 επιχειρήσεις για να ενισχύσουν και να αναβαθμίσουν τον εξοπλισμό τους, να κάνουν επέκταση των υποδομών τους κτλ.

Και εφόσον υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις

και το ποσό αυτό καλυφθεί, θα διαθέσουμε επιπρόσθετους πόρους.

Διαθέτουμε επίσης:

 • 5 εκατομμύρια ευρώ για την Ίδρυση Νέων Επιχειρήσεων κατά προτεραιότητα στους τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής RIS3, όπου θα ενισχύσουμε περίπου 30 επιχειρήσεις με 150 χιλιάδες ευρώ περίπου την κάθε μία.

Στο πλαίσιο αυτής της πρόσκλησης εξετάζουμε ποιο θα είναι το καλύτερο καθεστώς ενίσχυσης των επιχειρήσεων De Minimis ή ο Χάρτης Περιφερειακών Ενισχύσεων.

 • και 5 εκατομμύρια ευρώ σε επενδυτικά σχέδια που αφορούν τις 2 Ολοκληρωμένες Χωρικές Επενδύσεις, όπου θα ενισχύσουμε περίπου 50 υφιστάμενες και νέες επιχειρήσεις με 100 χιλιάδες ευρώ την κάθε μία.

Παράλληλα, κινητοποιούμε και πόρους του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου (ΕΚΤ) για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού, της απασχόλησης και της αυτοαπασχόλησης, τόσο ανέργων όσο και εργαζομένων.

Πιο ειδικά, για την ίδρυση νέων μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, σχεδιάζουμε να διαθέσουμε:

 • 1,5 εκατομμύρια ευρώ στους τομείς της Περιφερειακής Στρατηγικής RIS3
 • και 1,5 εκατομμύρια ευρώ στο πλαίσιο των ΟΧΕ,
 • και επιπλέον 1,5 ευρώ για την υποστήριξη της απασχόλησης σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, προκειμένου να διατηρήσουν αλλά και να αυξήσουν τις θέσεις εργασίας τους.

Με τις 3 αυτές δράσεις, συνολικού ύψους 4,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα ενισχύσουμε συνολικά περί τα 90 σχέδια από 15.000 έως 50.000 ευρώ το καθένα.

Άλλοι τομείς

Πέρα όμως από τις δράσεις που υλοποιούμε και στοχεύουν συγκεκριμένα στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας,

ένα μεγάλο μέρος από τα έργα και τις παρεμβάσεις που χρηματοδοτούμε στους βασικούς άξονες του σχεδίου μας για την ανάπτυξη, όπως ο πρωτογενής τομέας, ο τουρισμός και η ενέργεια,

έχουν στόχο την στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Στον πρωτογενή τομέα

 • Πριν λίγους μήνες ψηφίσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο τη σύσταση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης, ώστε να δημιουργηθεί μια μη κερδοσκοπική εταιρεία που θα αναλάβει την καταγραφή, την ομαδοποίηση και την προώθηση των αγροδιατροφικών μας προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.

Στον τουρισμό

 • Τα έργα που χρηματοδοτούμε μέσω της ΟΧΕ Εγνατίας Οδού για την ανάδειξη των σημαντικών μνημείων και αρχαιολογικών χώρων μας κατά μήκος της αρχαίας Εγνατίας Οδού
 • Ο σχεδιασμός που κάνουμε για τη δεύτερη ΟΧΕ για την ανάδειξη του φυσικού περιβάλλοντος και την ανάπτυξη της οροσειράς της Ροδόπης και του ποταμού Νέστου (για τον οποίο η Περιφέρειά μας θα είναι η μία από τις πέντε Περιφέρειες στην Ευρώπη που επιλέχθηκε να συνεργαστεί με τον ΟΟΣΑ)
 • Το ολοκληρωμένο σχέδιο τουριστικής προβολής και δικτύωσης, ύψους 5,5 εκατομμυρίων που ψηφίσαμε στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τα επόμενα 4 χρόνια

Μαζί με την ενίσχυση των επιχειρήσεων του τουρισμού που σας ανέφερα ήδη, όλα αυτά είναι μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδίου της Διοίκησής μας για τον τουρισμό, που με την υλοποίησή τους θα γίνουν σημαντικά βήματα για την προσέλκυση επισκεπτών και την ανάπτυξη του τουρισμού.

Στην ενέργεια

 • Στην ίδια λογική στήριξης της επιχειρηματικότητας είναι και το έργο για τη δημιουργία δικτύου που θα παρέχει φυσικό αέριο σε έξι μεγάλες πόλεις της Περιφέρειάς μας (Δράμα, Καβάλα, Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα), το οποίο χρηματοδοτούμε με 30 εκατομμύρια ευρώ.

Με το έργο αυτό, 60.000 περίπου νοικοκυριά, καταστήματα, επιχειρήσεις, βιομηχανίες και δημόσια κτίρια θα αποκτήσουν πρόσβαση σε χαμηλού κόστους και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια, μειώνοντας σημαντικά το ενεργειακό τους κόστος.

Παράλληλα με την κατασκευή του έργου, ήδη σχεδιάζουμε την επέκταση του δικτύου και σε άλλες πόλεις της Περιφέρειας που βρίσκονται κοντά στο δίκτυο που θα κατασκευαστεί, ενώ στόχος μας είναι να κατασκευαστεί και ο αγωγός φυσικού αερίου που θα ξεκινάει από τους Κήπους του Έβρου και θα φτάνει μέχρι την Ορεστιάδα συνδέοντας στο δίκτυο φυσικού αερίου το Σουφλί, το Διδυμότειχο και όλες τις βιομηχανίες της περιοχής.

 • Τον ίδιο χαρακτήρα έχουν και οι επενδύσεις μας στη γεωθερμία.

Με έργο που ξεκίνησε η προηγούμενη Διοίκηση και ολοκλήρωσε η δική μας, κατασκευάστηκαν οι υποδομές για την αξιοποίηση του γεωθερμικού πεδίου Ερατεινού, στο Δήμο Νέστου, και σήμερα έχει γίνει εκεί μια μεγάλη επένδυση από τη Selecta Hellas.

Επίσης διαθέσαμε 5,8 εκατομμύρια ευρώ προκειμένου να γίνουν οι υποδομές που θα επιτρέψουν στον Δήμο Αλεξανδρούπολης να κατασκευάσει ένα ολοκληρωμένο έργο τηλεθέρμανσης θερμοκηπίων και δημοτικών κτιρίων στην Άνθεια και στο Αρίστηνο.

Για το γεωθερμικό πεδίο Ακροποτάμου στο Δήμο Παγγαίου, η χρηματοδότησή μας για την κατασκευή υποδομών μπορεί να φτάσει τα 18,5 εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος μας είναι και στα τρία αυτά γεωθερμικά πεδία, που έχουν τις υψηλότερες θερμοκρασίες και το μεγαλύτερο απόθεμα θερμικής ενέργειας, οι υποδομές που θα κατασκευαστούν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις.

 • Επίσης, με την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και ιδιωτικών κτιρίων, όπου μέσα στο 2019 θα χρηματοδοτηθούν έργα 20 και 5 εκατομμυρίων ευρώ αντίστοιχα, θα ενισχυθούν ο κατασκευαστικός κλάδος και ο κλάδος των υλικών.

Στις υποδομές

 • Και στις υποδομές για τις οδικές μεταφορές, τέλος, επιλέγουμε και προωθούμε έργα που θα έχουν άμεσο όφελος στην ανάπτυξη της περιφερειακής μας οικονομίας.

Η συμβολή της Περιφέρειάς μας στην αναβάθμιση βασικών υποδομών όπως λιμανιών και οδικών αξόνων αλλά και του νέου συνοριακού σταθμού στους Κήπους του Έβρου,

Έχουν σαν στόχο να διευκολύνουν τις μεταφορές και την κυκλοφορία ανθρώπων και εμπορευμάτων αξιοποιώντας στο έπακρο τη μοναδική γεωγραφική μας θέση.

Οι ομιλητές και οι θεματικές οι οποίες αναπτύχθηκαν

 • «Βασικές Κατευθύνσεις της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης  Εξειδίκευσης (RIS 3)-Δράσεις ενίσχυσης επιχειρηματικότητας από το ΕΠ ΠΑΜ-Θ» | Β. Πιτσινίγκος | Προϊστάμενος Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 • «Βασικά Χαρακτηριστικά Πρόσκλησης, Υποβολής Επενδυτικών Σχεδίων Καινοτομίας, Έρευνας και  Ανάπτυξης Επιχειρήσεων-Κλάδος Αγροδιατροφή» | Ι. Κεσανλής | Στέλεχος Μονάδας Προγραμματισμού και Αξιολόγησης,  Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης ΕΠ Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 • «Η εφαρμογή του χρηματοδοτικού εργαλείου του Αναπτυξιακού Νόμου στην ΠΑΜΘ» | Π. Χουρίδου | Αν. Προϊσταμένη Δ/νσης  Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Ανατολικής  Μακεδονίας και Θράκης | Κ. Γρηγοριάδης | Αν. Προϊστάμενος Τμήματος  κινήτρων Δ/νσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 • «Εθνική Στρατηγική Έξυπνης Εξειδίκευσης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» | Κ. Κοκκινοπλίτης | Τεχνικός Σύμβουλος Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
 • «Το Περιφερειακό Συμβούλιο Έρευνας και Καινοτομίας ως Αναπτυξιακό Εργαλείο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» | Π. Μπότσαρης | Πρόεδρος Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Καινοτομίας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Καθηγητής ΔΠΘ
 • «Επενδυτικά σχέδια καινοτομίας, έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων στον Αγροτικό Τομέα» | Μ. Μιχαλοπούλου | Αντιπρύτανης ΔΠΘ
 • «Η επιχειρηματικότητα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, Προκλήσεις και προοπτικές» | Π. Τσουμάκης | Πρόεδρος Τμήματος Μεταποίησης Επιμελητηρίου Καβάλας