ΟΕΒΕ Καβάλας: Κοπή βασιλόπιτας με την ευχή να «κοπούν» και τα προβλήματα [φωτογραφίες]

Επί τάπητος τα προβλήματα των Επαγγελματοβιοτεχνών δια στόματος Γιάννη Παναγιωτίδη-Ποιες λύσεις προτείνονται και πώς μπορούν να βοηθήσουν δήμος και Περιφέρεια

Την Πρωτοχρονιάτικη βασιλόπιτα έκοψαν στα γραφεία τους τα μέλη της ΟΕΒΕ Καβάλας, παρουσία εκπροσώπων της κεντρικής πολιτικής σκηνής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολλών Επαγγελματοβιοτεχνών οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον Νομό Καβάλας.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΚ, Γιάννης Παναγιωτίδης είπε: «Αφήνουμε πίσω μια έντονη χρονιά με μεγάλο προβληματισμό, καθώς η αυξανόμενη οικονομική δραστηριότητα την καλοκαιρινή περίοδο αντικαταστάθηκε από την κατακόρυφη πτώση, κάτι που δυστυχώς συνεχίζεται και φέτος. Βαδίζουμε στο νέο έτος και η κρίση δεν έχει περάσει, ούτε ο πολιτικός ορίζοντας είναι καθαρός. Σ΄ αυτό το περιβάλλον που βάλλεται από την άκρατη υπερφορολόγηση των επιχειρήσεων, θα πρέπει εμείς να είμαστε αισιόδοξοι πως θα επιβιώσουμε και το 2019.

»Όσο εξακολουθεί η επιχείρηση να θεωρείται η αγελάδα που αρμέγουμε συνέχεια, καμιά ανάταση δεν θα υπάρξει, παρά μόνο ο αγώνας για τη επιβίωση. Το 2019 είναι χρονιά εκλογών, νέες διοικήσεις θα προκύψουν σε δήμους και Περιφέρεια, με έντονη και αναγκαία συνθήκη την συνεργασία μετά την εφαρμογή του νέου εκλογικού νόμου. Μια συνεργασία που είναι απαραίτητη για να μπουν οι βάσεις, ώστε οι δήμοι και οι Περιφέρειες να γίνουν μοχλοί ανάπτυξης, καθώς την επόμενη πενταετία θα αναλάβουμε σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια αυτή. Δεν χρειάζεται να περιμένουμε το πότε θα μας θυμηθεί η κυβέρνηση.

»Πώς όμως νοείται ανάπτυξη, χωρίς αναθέρμανση της επιχειρηματικότητας; Πώς νοείται ευημερία, όταν δεν υπάρχουν κερδοφόρες επιχειρήσεις στην περιοχή μας; Στον Νομό λειτουργούν 12.000 επιχειρήσεις και μέσω αυτών θα ανασχεθεί η ανεργία, αλλά για να μείνουν τα παιδιά μας εδώ, χρειάζονται δουλειές. Η προσπάθεια, κυρίως της Αυτοδιοίκησης, θα είναι να μπορέσουν να επιβιώσουν αυτές οι επιχειρήσεις και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας τους.

»Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε; Είναι σημαντικό να έρθει σύντομα το φυσικό αέριο, δημιουργώντας οικονομική δραστηριότητα στα τεχνικά επαγγέλματα για τα επόμενα χρόνια. Είναι ανάγκη να δοθεί λύση στο ΒΙΟΠΑ το οποίο εγκαταλείφθηκε πλήρως. Τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός αποτελεί τον βασικό πυλώνα ανάπτυξης και χρειάζεται στοχευμένη προσπάθεια για να διατηρήσουμε αυτό το κύμα και να κάνουμε ελκυστικότερο το προϊόν. Σ΄ αυτό μπορεί να συμβάλλει ο δήμος σημαντικά. Βλέπουμε τελευταία να αυξάνεται η βραχυχρόνια μίσθωση που είναι θετική και όχι ανταγωνιστική στις τουριστικές μονάδες, αφού η ζήτηση για καταλύματα είναι μεγάλη στην περιοχή μας.

»Έχουμε κάνει όμως έναν σχεδιασμό για τους μη επαγγελματίες του χώρου για να τους διευκολύνουμε στη πώληση αυτού του προϊόντος; Ο ικανοποιημένος τουρίστας διαφημίζει σωστά την περιοχή μας. Θα πρέπει επίσης να σταματήσει να καθυστερεί η έκδοση των οικοδομικών αδειών και με την εφαρμογή της ηλεκτρονικής έκδοσης των αδειών θα λυθεί το πρόβλημα αυτό  και θα δοθεί μια λύση σε εκατομμύρια ευρώ που μένουν δεσμευμένα σε τζίρο που δεν έρχεται σε τεχνικά επαγγέλματα, γιατί ο κλάδος αυτός ήταν από τους σημαντικότερους και έχει πληγεί στη διάρκεια της κρίσης.

»Πολλές βιοτεχνικές επιχειρήσεις λειτουργούν στον Νομό μας, καλύπτουν μεγάλο χώρο και πληρώνουν υπέρογκα ποσά σε δημοτικά τέλη. Θα πρέπει η δημοτική αρχή να δει τη μείωση, βοηθώντας να μειωθεί το κόστος λειτουργίας των επιχειρήσεων αυτών. Η κυβέρνηση κωφεύει για την περιοχή μας. Δεν πρέπει να μένουμε στη δικαιολογία ότι δεν έχουμε προσωπικό για να  μπορέσει να μειωθεί το μεγάλο πρόβλημα του παρεμπορίου που έφτασε σε σημείο στην Περιφέρειά μας να έχει ξεπεράσει και το στεγασμένο εμπόριο. Πρέπει να σταματήσει επιτέλους η ανεξέλεγκτη διακίνηση προϊόντων.

»Η Ομοσπονδία μας έχει 30 σωματεία στη δύναμή της και με όλες τις άλλες Ομοσπονδίες της Περιφέρειας συνεργάζεται, καταθέτοντας προτάσεις, προσπαθώντας για τη επίλυση θεμάτων και βοηθώντας στην ανάπτυξη του τόπου για να υπάρξει κέρδος. Πρέπει να βοηθήσουμε ώστε να κερδίσουν οι επιχειρήσεις, γιατί το κέρδος αυτό επιστρέφεται στην κοινωνία ως προστιθέμενη αξία. Τα σωματεία της Ομοσπονδίας όλα τα χρόνια της κρίσης, ενίσχυσαν κοινωνικές δομές οι οποίες βοηθούν τους αδύναμους στην περιοχή μας με κάθε τρόπο. Όλοι μας ήμασταν και θα είμαστε πάντα κοντά  την κοινωνία».