Λιμάνι Φίλιππος Β’: Ο «κατάπλους» των υποχρεωτικών επενδύσεων και τα όσα φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Ο πρόεδρος του ΟΛΚ Χρήστος Ηλιάδης εξηγεί το πλαίσιο των υποπαραχωρήσεων χρήσης στα λιμάνια και τη μορφή των επενδύσεων οι οποίες θα γίνουν στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας

Το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνουν οι επενδύσεις στα 10 περιφερειακά λιμάνια της χώρας, μεταξύ αυτών και το Φίλιππος Β’ της Καβάλας, εξήγησε, μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6 ο πρόεδρος του ΟΛΚ, Χρήστος Ηλιάδης. Αυτό προκύπτει βέβαια από το γεγονός ότι ψηφίστηκε το νομοσχέδιο που προβλέπει τις υποπαραχωρήσεις χρήσης στα 10 λιμάνια και για την Καβάλα πρακτικά σημαίνει ότι οι υποψήφιοι επενδυτές μαζί με τα master plan τους θα υποχρεούνται και να αναλάβουν τις υπόλοιπες εργασίες-επενδύσεις που χρειάζεται να γίνουν στο Φίλιππος Β’.

Ενδιαφέρον υπάρχει σε προφορικό επίπεδο ακόμη, όπως τόνισε o κ. Ηλιάδης, ενώ ξεκαθάρισε ότι στο νέο πλαίσιο ο Οργανισμός Λιμένα και το Υπουργείο Ναυτιλίας διατηρούν το ρόλο τους, ενώ δεν θίγονται ούτε στο ελάχιστο τα δικαιώματα των εργαζομένων στα λιμάνια και τους 10 Οργανισμούς Λιμένων.

«Θεωρώ εξαιρετικό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, φυσικά έχει λόγο και το εκάστοτε συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος»

«Ψηφίστηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση των συμβάσεων του Δημοσίου με τους Οργανισμούς Λιμένων, μέσα από διάφορες τροπολογίες προηγούμενων νόμων ψηφίστηκε και η διαδικασία υποπαραχωρήσεων χρήσεων. Να πω ότι μέχρι και πριν την ψήφιση του νόμου οι Οργανισμοί Λιμένων ήταν σε ένα στάδιο σύμφωνα με το οποίο δε μπορούσαν ουσιαστικά να προχωρήσουν και σε έναν επενδυτικό σχεδιασμό με την έννοια ότι από τότε που μεταβιβάστηκαν από το 2012 οι μετοχές στο ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΑΙΠΕΔ σύμφωνα με τον νόμο έπρεπε να προχωρήσει στην αξιοποίησή τους. Αυτό σήμαινε το μοντέλο όπως ακολουθήθηκε στο λιμένα Πειραιά και Θεσσαλονίκης, δηλαδή μιλάμε για παραχώρηση μετοχών. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, οι Οργανισμοί Λιμένων είναι μονομετοχικές εταιρίες, η παραχώρηση μίας μετοχής δεν ήταν κάτι εφικτό, με την έννοια ότι μία μετοχή σήμαινε παραχώρηση όλων των δραστηριοτήτων. Αυτό το νομοσχέδιο ήρθε στη Βουλή μετά από πολύμηνη διαβούλευση. Το θεωρώ εξαιρετικό το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, καθορίζεται η διαδικασία υποπαραχωρήσεων χρήσεων. Μέσα από αυτήν τη διαδικασία φυσικά έχει λόγο και άποψη και το εκάστοτε συμβούλιο του Οργανισμού Λιμένος, αλλά και το Υπουργείο Ναυτιλίας» τόνισε αρχικά ο κ. Ηλιάδης.

«Είναι σημαντικό ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν»

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΟΛΚ ξεκαθάρισε πως δεν επηρεάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων από το νομοσχέδιο, λέγοντας: «Είναι σημαντικό ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν, παραμένουν σε ισχύ οι εσωτερικοί κανονισμοί οργάνωσης και λειτουργίας όπως και οι γενικοί κανονισμοί προσωπικού πράγμα που σημαίνει πως δε θα υπάρχει κάποιο πρόβλημα όσoν αφορά τους εργαζόμενους και βέβαια παραμένει σε ισχύ και ο ειδικός νόμος για την λιμενεργασία και άρα ούτε και τους λιμενεργάτες ακουμπάει το νομοσχέδιο».

«Θα υπάρχουν υποχρεωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα ολοκληρωθούν όλες οι υποδομές του λιμένα»

Για το τι σημαίνει το νομοσχέδιο πρακτικά για το εμπορικό λιμάνι της Καβάλας, εξήγησε: «Υπάρχει μία τεχνική έκθεση των συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ, πάνω σε αυτή την έκθεση έχουμε κάνει ήδη προφορικές συζητήσεις, έχω στείλει τις απόψεις μου και στο ΤΑΙΠΕΔ και στο υπουργείο. Αυτή η διαδικασία θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα και επισήμως, θα κατατεθεί εκ μέρους του ΤΑΙΠΕΔ στον ΟΛΚ μία συγκεκριμένη πρόταση για παραχώρηση δραστηριοτήτων, αυτή θα είναι για το εμπορικό λιμάνι Φίλιππος Β’ και μόνο. Από ‘κει και πέρα θα συζητήσουμε τις υποχρεωτικές επενδύσεις οι οποίες πρέπει να μπουν σαν όρος στην διακήρυξη. Θεωρώ ότι είναι μία πολύ μεγάλη ευκαιρία για την περιοχή μας, το λιμάνι μας από το 1990 κατασκευάζεται, αλλά ακόμα θέλει δεκάδες εκατομμύρια για να ολοκληρωθούν οι υποδομές. Το σενάριο είναι ότι θα υπάρχουν υποχρεωτικές επενδύσεις, σύμφωνα με τις οποίες θα ολοκληρωθούν όλες οι υποδομές του λιμένα, ο ιδιώτης επενδυτής θα φέρει φορτία, διότι αλλιώς δε θα βγει η επένδυσή του κι έτσι θα υπάρξουν και νέες θέσεις εργασίας και επιπλέον δουλειά για τις επιχειρήσεις που συνεργάζονται με το λιμάνι».

«Θα κατατεθούν και master plan και business plan από τους ενδιαφερόμενους για να δούμε τις προθέσεις τους»

Για το αν υπάρχει επενδυτικό ενδιαφέρον ήδη για το Φίλιππος Β’, πρόσθεσε: «Το επενδυτικό ενδιαφέρον υπάρχει, είναι σε προφορικό επίπεδο βέβαια, αυτό θα φανεί ουσιαστικά, όταν θα υπάρξει η πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος από το ΤΑΙΠΕΔ. Θεωρώ ότι μέχρι το καλοκαίρι θα βγει η πρώτη πρόσκληση. Θα περιμένουμε να δούμε που θα καταλήξει. Το λιμάνι μας συγκεντρώνει όλα εκείνα τα πλεονεκτήματα για μία εταιρία του είδους, που θέλει να επενδύσει και να αποκομίσει κέρδη, δεν πρέπει ούτε να το υποτιμήσουμε το λιμάνι μας, ούτε να το υπερεκτιμήσουμε, διότι ο επενδυτής θα έρθει να βάλει τα κεφάλαιά του, να ολοκληρώσει τις υποδομές και παράλληλα να βγάλει και κέρδος. Θα κατατεθούν και master plan και business plan από τους ενδιαφερόμενους για να δούμε τις προθέσεις τους».