Τι σημαίνει για την Ελλάδα η ανακάλυψη στο οικόπεδο 10 της Κυπριακής ΑΟΖ και ο ρόλος της Energean

Μία ανάλυση της Μαριάννας Τζαννέ που «περιέχει» τη μοναδική πετρελαιοπαραγωγική εταιρία της Ελλάδας και τη δραστηριότητά της στο Ισραήλ

Τις προοπτικές για τις νέες εξορύξεις υδρογοναθράκων στην Ελλαδα, αναζητούν στην αγορά μετά την επιτυχή κατάληξη της γεώτρησης «Γλαύκος 1» των διεθνών κολοσσών Exxon Mobil -Qatar Petroleum στο «οικόπεδο 10» της Κυπριακής ΑΟΖ που οδηγεί σε κοίτασμα φυσικού αερίου έως 8 τρισ. κυβικά πόδια.

Αρμόδια στελέχη του κλάδου, εκτιμούν ότι η μεγάλη ανακάλυψη έχει ή μπορεί να έχει και ελληνικές προεκτάσεις.

Η ExxonMobil, μετά την ανακάλυψη του Γλαύκου, εμφανίστηκε «ζεστή» να συνεχίσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, κάνοντας μάλιστα λόγο για νέα γεώτρηση το 2020.

Η μεγαλύτερη πετρελαϊκή στον κόσμο συμμετέχει και στην κοινοπραξία υπό την Total και τα ΕΛΠΕ, στην οποία έχει ανατεθεί η έρευνα νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Το αποτέλεσμα στην Κυπριακή ΑΟΖ, εκτιμάται ότι καλλιεργεί το έδαφος για επιτάχυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και αδειοδοτήσεων από ελληνικής πλευράς.

Επιπλέον, επισημαίνεται ότι κάθε νέο κοίτασμα που ανακαλύπτεται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και, ειδικότερα, σε Κύπρο, Ισραήλ και Ελλάδα, ενισχύει την προοπτική δημιουργίας του αγωγού East Med, ενός φιλόδοξου αλλά και ιδιαίτερα κοστοβόρου σχεδίου που έχει την υποστήριξη των τριών προαναφερθείσών χωρών, της Ιταλίας αλλά και της ίδιας της Κομισιόν.

Ο αγωγός εντάσσεται στην προσπάθεια της σταδιακής απεξάρτησης της ΕΕ από την τροφοδοσία της Ρωσίας σε φυσικό αέριο.

Σημειωτέον ότι η αμέσως επόμενη χρονικά ερευνητική γεώτρηση στην περιοχή ξεκινά αυτές τις ημέρες στο Βόρειο Καρίς στην ΑΟΖ του Ισραήλ από την Energean, την εταιρεία που διατηρεί και τη μοναδική παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ελλάδα (Πρίνος και Βόρειος Πρίνος Καβάλας).

Ο Γλαύκος είναι ένα κοίτασμα που από μόνο του δεν θεωρείται αυτονόητα οικονομικά εκμεταλλεύσιμο- το επεσήμανε, άλλωστε, στις δηλώσεις του ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil.

Θεωρητικά, θα μπορούσε να αποτελέσει ένα «σύνολο» με τις άλλες ανακαλύψεις στην κυπριακή ΑΟΖ (Αφροδίτη και Καλυψώ), ωστόσο το γεγονός ότι σε αυτές εμπλέκονται μεγάλες πολυεθνικές με ανταγωνιστικά προς την ExxonMobil συμφέροντα (Shell και ENI αντιστοίχως) κάθε άλλο παρά διασφαλίζει την προοπτική.

Στελέχη της αγοράς, επισημαίνουν ότι ανακαλύψεις όπως στο «οικόπεδο 10», θα ήταν δυνατό να συνδεθούν με τον πλωτό σταθμό παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο (FPSO), που εγκαθιστά στο Ισραήλ η Energean, η οποία έχει ακριβώς αυτή τη λογική: να αναπτύσσει γειτονικά κοιτάσματα που από μόνα τους δεν είναι οικονομικά αξιοποιήσιμα.

Συνολικά, η περιοχή εδραιώνεται ως δυνητική νέα πηγή τροφοδοσίας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και η αίσθηση αυτή φυσικά θα γίνει ακόμη ισχυρότερη εφόσον τα επόμενα χρόνια προκύψουν ανακαλύψεις και στον ελλαδικό χώρο.

Όπως γίνεται αντιληπτό, το σκάκι που θα ακολουθήσει στη γεωπολιτική σκακιέρα θα είναι για δυνατούς παίκτες.

Πηγή: newmoney.gr