Προτάθηκε η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ίμβρου με τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και τη Θάσο

Το αίτημα το κατέθεσε επίσημα ο Έπαρχος Ίμβρου στον υφυπουργό Εξωτερικών, Μάρκο Μπόλαρη με σκοπό την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού

Με τη συνάντηση του νέου Έπαρχου της Ίμβρου, ο οποίος έχει διοριστεί τον Νοέμβριο του 2018, ξεκίνησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Μάρκος Μπόλαρης, τις επαφές του στο νησί την Πέμπτη 7 Μαρτίου 2019, δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Ίμβρο.

Οι δύο άνδρες, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, αντάλλαξαν απόψεις για την ανάπτυξη συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στους τομείς του Τουρισμού και του Πολιτισμού.

Ο κ. Μπόλαρης αναφερόμενος στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα και στην Κωνσταντινούπολη, εξέφρασε την πρόθεση της ελληνικής πλευράς για περαιτέρω εμβάθυνση της συνεργασίας με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη συνεργασία με επίκεντρο την Τροία. Παράλληλα, ευχαρίστησε τον Έπαρχο για τη στήριξή του προς τα μέλη της ελληνικής μειονότητας εκεί.

Το αίτημα του Έπαρχου που αφορά και τη Θάσο

Ο Έπαρχος από την πλευρά του ανέπτυξε στον κ. Μπόλαρη τις δικές του ιδέες για τον Τουρισμό και επανέλαβε παλαιότερο αίτημα που είχε υποβληθεί από τουρκικής πλευράς για την ακτοπλοϊκή σύνδεση της Ίμβρου με τη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και τη Θάσο.

Ακολούθησε, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, η συνάντηση που είχε ο υφυπουργός με τον δήμαρχο του νησιού, ο οποίος είναι και ένας από τους τρεις υποψηφίους στις επικείμενες εκλογές της 21ης Μαρτίου 2019. Ο κ. Μπόλαρης τον ευχαρίστησε, διότι απασχολεί στον δήμο και μέλη της ελληνικής μειονότητας στο νησί και τον κάλεσε αμέσως μετά τις εκλογές και εφόσον αναδειχθεί νικητής, για στενή συνεργασία, με στόχο την περαιτέρω ανάπτυξη του νησιού.

Εν συνεχεία ο κ. Μπόλαρης επισκέφθηκε το Νηπιαγωγείο και το Δημοτικό στους Αγίους Θεοδώρους και συμμετείχε σε αυθόρμητη εκδήλωση των μαθητών με απαγγελίες ποιημάτων, τραγουδιών και μικρών σκετς προς τιμή του. Επισκέφθηκε επίσης και την εκκλησία του χωριού, όπως και τον χώρο του πολιτιστικού συλλόγου.

Ακολούθησε η επίσκεψη στα Αγρίδια, όπου λειτουργεί το Γυμνάσιο και το Λύκειο του νησιού και είχε συνάντηση με το σύνολο των εκπαιδευτικών, αλλά και τους 30 μαθητές, οι οποίοι αφού τον ξενάγησαν στους χώρους του σχολείου, στις αθλητικές εγκαταστάσεις και στα εργαστήρια, τα οποία λειτουργούν χάρη στη γενναιόδωρη χορηγία Έλληνα εφοπλιστή, τον οδήγησαν στο παλιό νηπιαγωγείο του χωριού που τώρα είναι ο χώρος καθημερινής εστίασης των μαθητών και του προσέφεραν ένα φιλόξενο γεύμα.

Ιδιαίτερης σημασίας, όπως επισήμαναν οι ίδιες πηγές, ήταν η συνάντηση που είχε ο υφυπουργός αργότερα με τα μέλη του Εκπαιδευτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ιμβρίων, προκειμένου να έχει πιο ενδελεχή ενημέρωση για τα προβλήματα που απασχολούν τον Σύλλογο και τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.

Το απόγευμα ο κ. Μπόλαρης ολοκλήρωσε τις επαφές του με την επίσκεψη στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Σχοινούδι και είχε την ευκαιρία να ξεναγηθεί από τους κατοίκους στους δρόμους του χωριού που ήταν ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Ίμβρου και όπως λένε οι ντόπιοι, ένα από τα μεγαλύτερα χωριά των Βαλκανίων κατά την απογραφή του 1939.