Τουρισμός στη Θάσο: «Δύσκολος» ο Μάιος, προβληματισμός για το καλοκαίρι

Τι αναφέρει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Θάσου Πάρης Παρασχούδης «διαβάζοντας» τα δυσοίωνα σημάδια του Μαΐου-Η μείωση των πτήσεων προς την Καβάλα, οι εκλογές και τα «λοξοκοιτάσματα» των Βαλκάνιων προς Τουρκία

Η κίνηση του τουρισμού είναι ένα θέμα που αφορά όλη την περιοχή μας και ειδικά το νησί της Θάσου. Η εικόνα που περιγράφουν οι επαγγελματίες του τουρισμού φέτος δεν είναι και η καλύτερη. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θάσου Πάρης Παρασχούδης με δηλώσεις του στον ALPHA Radio 88,6 και στον δημοσιογράφο Νίκο Χαζαρίδη δίνει την εικόνα της τουριστικής κίνησης στο νησί αυτήν την εποχή, ενώ παράλληλα κάνει τις εκτιμήσεις του για το επόμενο διάστημα, όπου κατά παράδοση κορυφώνεται η τουριστική κίνηση.




«Μουδιασμένη» η τουριστική κίνηση τον Μάιο στη Θάσο

Η τουριστική κίνηση δεν είχε και την καλύτερη εικόνα τον Μάιο στο νησί, κάτι που ήταν και αναμενόμενο, επειδή τον Μάιο οι τουρίστες οι οποίοι έρχονται είναι κυρίως Αγγλικής και Γερμανικής προέλευσης. «Περιμέναμε ότι ο Μάιος δε θα ήταν καλός, γιατί ο προγραμματισμός των πτήσεων ήταν μικρός και δεν είχαμε τα αποτελέσματα που είχαμε τα τελευταία χρόνια. Για τον Ιούνιο προβλέψαμε πως τώρα και το υπόλοιπο καλοκαίρι δε θα είναι το ίδιο καλό με τα  προηγούμενα καλοκαίρια, θα πρέπει όμως να προετοιμαζόμαστε για τις δράσεις που θα γίνονται στο πλαίσιο μιας καλής κατάστασης. Μάλιστα, το επόμενο καλοκαίρι προβλέπεται ακόμα πιο δύσκολο και όλα αυτά τα γνωρίζουμε, ελέγχοντας τις αγορές. Αυτό οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες που δεν μπορούμε να επηρεάσουμε.

»Εκείνο που πρέπει να κάνουμε, είναι να προβλέπουμε τις δυσκολίες και να προσπαθούμε με δράσεις να διαμορφώνουμε μια πολιτική τουριστικής προβολής και ανάδειξης των περιοχών μας. Ξέρουμε εδώ και καιρό πως έχουμε πρόβλημα με την Αγγλική αγορά, όπως και η αγορά της Ευρώπης δεν πάει καλά, γιατί δεν πάει καλά η οικονομία της. Η Τουρκία βγαίνει ανταγωνιστικά και δίνει πολύ φτηνές τιμές που εμείς δεν μπορούμε να τις ακολουθήσουμε, λόγω της υψηλής φορολογίας που έχουμε στη χώρα μας. Αντίθετα, το 2012 είχαμε περιθώρια να μειώσουμε τις τιμές και βγήκαμε στην αγορά πολύ ανταγωνιστικά. Από εκεί και μετά, όταν βλέπουμε πως κάποιες αγορές δεν πάνε καλά, εμείς πρέπει να πάμε προς άλλες. Ήδη έχουμε κάνει προσπάθειες από Καβάλα και Θάσο για την Ισραηλινή αγορά  ή την αγορά της Πολωνίας. Όλα αυτά όμως πρέπει να γίνουν συντονισμένα και έγκαιρα», είπε ο κ. Παρασχούδης.

Οι εταιρίες μειώνουν τις πτήσεις προς Καβάλα

«Το κλειδί σε όλα είναι η αεροπορική σύνδεση. Όμως και να βάλουμε αεροπορικές πτήσεις, θα πρέπει να υπάρχει ενδιαφέρον προς τον προορισμό τον οποίο πρέπει να τον κάνουμε πιο ελκυστικό με διαφήμιση. Θα πρέπει οι ίδιοι οι πελάτες μας να κάνουν διαφήμιση του προορισμού και έτσι οι αεροπορικές εταιρίες θα βάλουν πτήσεις. Αντιθέτως, όμως, βλέπουμε ότι από πέρυσι οι αεροπορικές εταιρίες μειώνουν τις θέσεις τους προς το αεροδρόμιο της Καβάλας. Από την Πολωνία θα υπάρχει δοκιμαστική πτήση, βλέποντας η Rainer πως υπάρχει ενδιαφέρον, αλλά θα πρέπει και εμείς να δούμε πώς θα την στηρίξουμε», τόνισε ο κ. Παρασχούδης.

Οι εκλογές δε φαίνεται να επηρεάζουν την τουριστική κίνηση

«Η Θάσος παραδοσιακά δούλευε πάρα πολύ με τους επισκέπτες της Βόρειας Ελλάδας ειδικά, όμως μετά την οικονομική κρίση και την αδυναμία του Έλληνα να κάνει διακοπές, η αγορά της Θάσου ενισχύθηκε από την πελατεία των Βαλκανίων. Λίγοι είναι οι Έλληνες τουρίστες και κυρίως έρχονται τον Αύγουστο. Έχουν τα δίκια τους βέβαια, αλλά κάποιος που θα θελήσει να κάνει διακοπές τον Αύγουστο, θα του στοιχίσει πολύ ακριβά. Καλό θα ήταν να αξιοποιήσουν οι Έλληνες το τριήμερο της Πεντηκοστής που θα είναι πολύ πιο φτηνά και καλύτερα για να γίνουν διακοπές. Οι εκλογές του Ιουλίου πιστεύω ότι δε θα επηρεάσουν την κίνηση. Ίσως να βρούμε μια δικαιολογία, αλλά οι εκλογές θα γίνουν σε ένα ήπιο περιβάλλον και δε θα ενοχλήσουν κανέναν. Άλλωστε, οι προηγούμενες εκλογές δε μας επηρέασαν καθόλου. Αν κάνουμε, δε, έναν συσχετισμό του Μαΐου με το υπόλοιπο καλοκαίρι, τα αποτελέσματα θα ήταν καταστροφικά. Η σχέση με την προηγούμενη χρονιά έχει μεγάλη διαφορά. Ευελπιστούμε όμως πως αυτό δε θα έχει συνέχεια και ότι θα περιοριστούμε σε έναν μονοψήφιο αριθμό, κάτι που δεν μπορούμε να κρίνουμε ακόμα», ανέφερε ο κ. Παρασχούδης.

Οι Βαλκάνιοι τουρίστες «λοξοκοιτάζουν» προς την Τουρκία

«Όσο για τον Σεπτέμβρη, οι κρατήσεις είναι της τελευταίας στιγμής και δεν είναι προγραμματισμένες, οπότε δεν μπορούμε να έχουμε μια ασφαλή πρόβλεψη. Οι Βαλκάνιοι  πιστεύουμε ότι θα το στηρίξουν το νησί, όμως δεν ξέρουμε κατά πόσο θα το στηρίξουν. Ήδη πολλοί Ρουμάνοι πελάτες μας “λοξοκοιτάνε” και προς άλλες περιοχές, όπως την Τουρκία. Είναι άνθρωποι που ταξιδεύουν μακρινές αποστάσεις με το αυτοκίνητο και δεν τους είναι δύσκολο από τη Ρουμανία να πάνε στην Αττάλεια. Δε θα πρέπει να τους θεωρούμε δεδομένους, αν και είναι αυτοί που στήριξαν τον τουρισμό της Θάσου τα τελευταία χρόνια και θα πρέπει να παλέψουμε για να τους διατηρήσουμε», σημειώνει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων της Θάσου.