Καβάλα: Δικαίωση για τους συνταξιούχους, δικαίωση και για τους δικηγόρους

Απόφαση-«παράθυρο» για τις περικοπές των συντάξεων, τέσσερα χρόνια μετά, για μια υπόθεση που είχε φέρει σε κόντρα τους εργατολόγους Παππά και Ελευθεριάδου με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας

Εκδόθηκε η πρώτη απόφαση του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας (τμήμα Α) η οποία δικαιώνει συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ αναφορικά με την περικοπή στις κύριες και επικουρικές συντάξεις τους, δυνάμει των νόμων 4051/2012 και 4093/2012.

Συγκεκριμένα, οι ενάγοντες συνταξιούχοι, οι οποίοι εκπροσωπήθηκαν από τους εργατολόγους Λεωνίδα Παππά και Σουλτάνα Ελευθεριάδου, δικαιώθηκαν για το χρονικό διάστημα από τον Ιούνιο του 2015 έως και τον Νοέμβριο του 2015 (χρόνος άσκησης της αγωγής).

Η εν λόγω απόφαση έκρινε ότι κακώς έγιναν οι συγκεκριμένες περικοπές στις συντάξεις τους και τους επιδικάζει αντίστοιχη αποζημίωση. Επίσης, διατάσσει το ΙΚΑ να συντάξει και να στείλει αναλυτική έκθεση με τα συγκεκριμένα ποσά, ορίζοντας νέα δικάσιμο στις 5 Δεκεμβρίου 2019, ώστε να εκδοθεί οριστική απόφαση με συγκεκριμένα ποσά για κύριες και επικουρικές συντάξεις.




Έτσι, ανοίγει πλέον ο δρόμος για να επιδικαστούν στους συνταξιούχους αντίστοιχα ποσά περικοπών και για το διάστημα από τον Νοέμβριο του 2015 έως και σήμερα για όσους δεν άσκησαν ακόμη αγωγές.

Σημειώνεται, ότι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας εκκρεμούν δεκάδες αντίστοιχες αγωγές, ενώ πλέον αναμένεται να σπεύσουν χιλιάδες συνταξιούχοι από την περιοχή προκειμένου να καταθέσουν νέες αγωγές.

Η συγκεκριμένη απόφαση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αποτελεί προσωπική δικαίωση και για τους δύο δικηγόρους-εργατολόγους οι οποίοι είχαν έρθει σε ρήξη με τον Δικηγορικό Σύλλογο Καβάλας. Υπενθυμίζεται ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος είχε αμφισβητήσει τη δυνατότητα δικαστικής διεκδίκησης των παραπάνω ποσών με δημόσιες μάλιστα αναφορές.

Η συγκεκριμένη υπόθεση μάλιστα είχε φτάσει και στο πειθαρχικό όργανο των Δικηγόρων.

Λεωνίδας Παππάς: Μέρα δικαίωσης και περηφάνιας για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Καβάλας

Ο δικηγόρος-εργατολόγος Καβάλας σημείωσε σχετικά στο facebook τα εξής: «Η σημερινή μέρα είναι μία μέρα δικαίωσης και περηφάνιας για τους συνταξιούχους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ Καβάλας. Εκδόθηκε η 1η δικαστική απόφαση αναφορικά με τις περικοπές στις κύριες και επικουρικές τους συντάξεις. Τους δικαιώνει απόλυτα και τους επιδικάζει αντίστοιχη των περικοπών αποζημίωση για το χρονικό διάστημα από τον 6ο του 2015 έως και σήμερα. Παράλληλα, ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση και άλλων συνταξιούχων που δεν προσέφυγαν δικαστικά, έχοντας επιφυλάξεις για την ευδοκίμηση των ομαδικών αυτών αγωγών. Στις 05/12/2019 ορίστηκε δικάσιμος για την έκδοση οριστικής απόφαση και διατάχθηκε το ΙΚΑ να προσκομίσει έκθεση με συγκεκριμένα για κάθε συνταξιούχο ποσά, ώστε να υπολογιστεί με ακρίβεια τι ποσό δικαιούται κάθε ενάγων. Πλέον, όλοι οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ Καβάλας αλλά και των λοιπών ασφαλιστικών ταμείων πρέπει να σπεύσουν να καταθέσουν ομαδικές αγωγές για να πάρουν αυτά που δικαιούνται και που η Ελληνική Πολιτεία παράνομα τους στερεί. Η σημερινή απόφαση, όμως, αποτελεί και μία προσωπική δικαίωση για εμένα και τη συνάδελφό μου Σουλτάνα Ελευθεριάδου, καθώς η επιλογή μας για δικαστική διεκδίκηση των περικοπών αμφισβητήθηκε έντονα. Αμφισβητήθηκε δημόσια και, μάλιστα, ακόμη και από συναδέλφους μας. Εμείς προτιμήσαμε να μείνουμε προσηλωμένοι στη δουλειά και στον στόχο μας. Και, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος, θεωρώ ότι μάλλον πράξαμε ορθά».