Η Καβάλα κινδυνεύει να μείνει χωρίς Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο λόγω… έξωσης

Η δικαίωση του Συλλόγου και οι μομφές περί αμφισβήτησης του δικονομικού δικαιώματος των συνταξιούχων να διεκδικήσουν τις περικοπές στις συντάξεις-Αναγκαία η μεταστέγαση του Ειρηνοδικείου Θάσου-Ακόμα μια εμπλοκή της ΕΤΑΔ

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν το μεσημέρι της Πέμπτης 27 Ιουνίου 2019 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας με αφορμή 3 διαφορετικά ζητήματα, εξίσου σημαντικά για την κοινωνία της Καβάλας.

Δικαίωση και μομφές για το θέμα της διεκδίκησης των συντάξεων

Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Γιώργος Γραμμένος, πλαισιωμένος από τους συναδέλφους του Τάσο Κοεμτζίδη, Δέσποινα  Αθανασιάδου και Χάρη Δαλκίτση αναφέρθηκε στα δημοσιεύματα που ήρθαν σε γνώση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου σχετικά με τα διεκδικούμενα από τους συνταξιούχους και τις περικοπές των συντάξεών τους και τα χρονικά διαστήματα για τα οποία δικαιώθηκαν απ το Πρωτοδικείο Καβάλας.

«Υπήρξαν κάποια δημοσιεύματα που αναφέρουν ότι ο Δικηγορικός Σύλλογος το 2015 αμφισβήτησε το δικονομικό δικαίωμα των συνταξιούχων προκειμένου να προσφύγουν στα δικαστήρια και να διεκδικήσουν τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους από το 2013. Αυτό δεν ανταποκρίνεται σε καμία περίπτωση στην αλήθεια. Είναι συνάρτηση του ότι έγιναν και κάποιες δηλώσεις πως ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας δεν δικαιώθηκε στη θέση που είχε τον Οκτώβριο του 2015, μετά την  έκδοση της απόφασης του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καβάλας.

»Ο Σύλλογός μας δικαιώθηκε απόλυτα για τη θέση την οποία είχε εκφράσει τον Οκτώβριο του 2015 που έλεγε ότι μετά την έκδοση δύο αποφάσεων του ΣτΕ -η 2287 και 2288/2015- μπορούσαν οι συνταξιούχοι να προσφύγουν και να διεκδικήσουν τις περικοπές που έγιναν στις συντάξεις τους από τον Ιούνιο του 2015 και εντεύθεν. Στην ανακοίνωση αυτό ακριβώς αναφέρουμε. Ως πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου θέλω να σας δηλώσω κατηγορηματικά ότι δικαιωθήκαμε πλήρως. Ό,τι άλλο δηλώνεται, διαρρέει ή γράφεται δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συνέβη.

»Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καβάλας ουδέποτε αμφισβήτησε το δικονομικό δικαίωμα των συνταξιούχων να προσφύγουν και να διεκδικήσουν τις περικοπές από τον Ιούνιο του 2015 και μετά. Ό,τι άλλο εκείνη την εποχή λέχθηκε περί διεκδικήσεων για το χρονικό διάστημα πριν τον Ιούνιο του 2015 δεν έχει να κάνει καμία σχέση με εμάς και δεν ήταν θέση του Δικηγορικού Συλλόγου. Αυτή η θέση πανηγυρικά δικαιώθηκε από την προδικαστική απόφαση του Πρωτοδικείου Καβάλας», δήλωσε ο κ. Γραμμένος.

Αναγκαία η μεταστέγαση του Ειρηνοδικείου Θάσου στο παλιό κτίριο της ΔΟΥ

Το δεύτερο θέμα στο οποίο αναφέρθηκε ο κ. Γραμμένος ήταν η μεταστέγαση του Ειρηνοδικείου Θάσου. «Το θέμα αυτό πρέπει να φτάσει στα αυτιά αυτών που πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει για να τελειώσει αυτό το φλέγον ζήτημα. Είναι ένας στόχος ο οποίος είχε ξεκινήσει να διεκδικείται από την προηγούμενη διοίκηση.

»Γνωρίζουν όσοι επισκέπτονται το Ειρηνοδικείο Θάσου πως οι συνθήκες είναι άθλιες. Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις ασφαλείας και υπάρχουν πολλά προβλήματα στατικότητας. Η διοίκηση έχει κάνει σημαντικά βήματα σε ό,τι αφορά την πρόοδο αυτού του θέματος. Έχουμε έρθει σε επαφές με την ΕΤΑΔ και το υπουργείο Δικαιοσύνης και έδειξαν μεγάλη κατανόηση.  Το ίδιο ευνοϊκός προς το θέμα είναι και ο Νίκος Παναγιωτόπουλος που είναι τομεάρχης Δικαιοσύνης της ΝΔ.

»Είτε αλλάξει είτε δεν αλλάξει η κυβέρνηση προχωράμε αυτό το ζήτημα που είναι στο τελικό στάδιο. Η ΕΤΑΔ που τόσο ταλαιπώρησε τον δήμο μας, έχει εμπλακεί και σ’ αυτό το σκηνικό, διότι το κτίριο που θέλουμε να μετακομίσουμε, η παλιά ΔΟΥ Θάσου, είναι έρημο και εγκαταλελειμμένο. Αξίζει τον κόπο να το δημοσιοποιήσουμε γιατί είναι ένα κτίριο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, πλήρως επιπλωμένο. Σημειώνουμε ότι παρελήφθησαν όλα τα κονδύλια για τα μισθώματα που θα απαιτηθούν από το υπουργείο Δικαιοσύνης και τα οποία ζητά η ΕΤΑΔ. Έχουμε μπλέξει όμως με τη γραφειοκρατία. Έχουμε όμως τη διαβεβαίωση του συναδέλφου μας Λευτέρη Κυριακίδη, του νέου δημάρχου Θάσου (σ.σ.: ότι θα βοηθήσει) για να κάνουμε τη μεταστέγαση. Μένει να γίνει ένα μισθωτήριο που θα λήξει οριστικά το ζήτημα αυτό», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας.

Κινδυνεύει να μείνει χωρίς Υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό Γραφείο η Καβάλα

Το τρίτο θέμα αφορά το Υποθηκοφυλακείο-Κτηματολογικό Γραφείο. «Ίσως η Καβάλα σε λίγο καιρό να μην έχει μέρος να στεγάσει αυτές τις υπηρεσίες, διότι το οίκημα του Υποθηκοφυλακείου-Κτηματολογικού Γραφείου έχει αγοραστεί από ξένους επενδυτές. Επίκειται έξωση και έχουμε κάνει ενέργειες ως Δικηγορικός Σύλλογος για να βρούμε καινούργιο χώρο, όμως είναι δύσκολο.

»Αν γίνει έξωση δυστυχώς δε θα μπορούν να γίνονται πράξεις αγοραπωλησιών στο Υποθηκοφυλακείο και στο Κτηματολογικό Γραφείο. Ήδη το υπάρχον κτίριο είχε και έχει πολλά προβλήματα και από θέματα υγιεινής, λειτουργίας και υποστελέχωσης που μας δημιουργούν εμπόδια στο να τελειώσουν πράξεις μεταβίβασης και ό,τι είναι απαραίτητο για να προχωράει η συναλλακτική ζωή στην Καβάλα», ανέφερε ο κ. Γραμμένος.