Η Energean δεν «μένει» πια εδώ…

Μίκρυνε πολύ ο ρόλος του Πρίνου στο χαρτοφυλάκιό της μετά την εξαγορά της Edison E&P - Μόλις στο 8% των αποθεμάτων της εταιρίας που αγγίζει πλέον τα 640 εκατ. βαρέλια είναι τα 51 εκατ. βαρέλια του Πρίνου και του Κατακόλου μαζί!

Αναμφίβολα, είναι εντυπωσιακή είδηση αυτή της εξαγοράς της Edison-Έρευνα και Παραγωγής Υδρογονανθράκων από την Energean, κυρίως γιατί η εταιρία που ξεκίνησε την πορεία της από την Καβάλα απέκτησε μια κατά πολύ μεγαλύτερή της εταιρία! [διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ εδώ]

Είναι χαρακτηριστικό ότι η παραγωγή της Energean ήταν 4,1 χιλιάδες βαρέλια ημερησίως το 2018, χρονιά κατά την οποία η Edison είχε ημερήσια παραγωγή 69 χιλιάδες βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου (ο όρος “ισοδύναμο πετρελαίου” χρησιμοποιείται για λόγους σύγκρισης, καθώς στο χαρτοφυλάκιο της Energean υπάρχει πλέον πολύ φυσικό αέριο – συγκεκριμένα 80%!).

Επιπλέον, η εξαγορά είχε και την ελληνική της διάσταση, καθώς η Energean απέκτησε το 50% της ποαραχώρησης στον Πατραϊκό Κόλπο και το 25% της παραχώρησης στο θαλάσσιο οικόπεδο 2, δυτικά της Κέρκυρας. Και είναι ενδιαφέρον να δει κανείς την επόμενη ημέρα σε αυτά τα blocks καθώς και στα δύο υπάρχει παρουσία από τα Ελληνικά Πετρέλαια: στον Πατραϊκό μάλιστα τα ΕΛΠΕ όχι μόνον έχουν το έτερο 50% αλλά είναι και Operator, ενώ στην Κέρκυρα συμμετέχουν με 25%, καθώς Operator και με 50% ποσοστό είναι ο κολοσσός Total.

Ως γνωστόν, Energean και ΕΛΠΕ έχουν κοντραριστεί αρκετές φορές στο παρέλθόν τόσο για την απόκτηση νέων blocks στους διαγωνισμούς του υπουργείου Ενέργειας αλλά και δικαστικά.

Και, βέβαια, υπάρχει και η καβαλιώτικη πλευρά, ο Πρίνος,η σημασία του οποίου μίκρυνε πολύ στον ρόλο του συνολικού χαρτοφυλακίου της εταιρίας.

Η παραγωγη του Πρίνου θα αποτελεί πλέον μόλις το 6% της συνολικής παραγωγής της Energean και, μάλιστα, με σαφή πτωτική τάση: όταν το 2021 τεθεί σε παραγωγή το κοίτασμα Καρίς στο Ισραήλ, η παραγωγή μπορεί να φτάσει τις… 140.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, όταν στον Κόλπο της Καβάλας έχουμε να περιμένουμε ουσιαστικά την πλήρη ανάπτυξη του Έψιλον.

Συνολικά, μίκρυνε η Ελλάδα, καθώς ακόμη και από πλευρά αποθεμάτων να το δει κανείς, τα 51 εκατ. βαρέλια του Πρίνου και του Κατακόλου είναι μόλις το 8% στο σύνολο, που αγγίζει πλέον τα 640 εκατ. βαρέλια.

Η προέλευση των αποθεμάτων της Energean