Κώστας Αντωνιάδης: Ο Τουρισμός είναι το «βαρύ χαρτί» της Περιφέρειας ΑΜ-Θ και με αποδείξεις

Οι αριθμοί από τα προηγούμενα έτη και τα μηνύματα για τις επόμενες χρονιές, όπως τα παρέθεσε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΑΜ-Θ. Πού «ποντάρει» η Περιφέρεια και το ατού που λέγεται «οδικός τουρισμός»

Η πορεία του τουρισμού στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ ήταν το αντικείμενο συνέντευξης Τύπου την οποία παραχώρησε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΑΜ-Θ Κώστας Αντωνιάδης το πρωί της Παρασκευής 2 Αυγούστου 2019.

Αφού ευχαρίστησε τους ανθρώπους του τοπικού Τύπου για τη διετή συνεργασία του από τη θέση του θεματικού Αντιπεριφερειάρχη Τουρισμού, έδωσε πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία για το 2018 σε σύγκριση με το 2017, αλλά έκανε και προβλέψεις για την επόμενη χρονιά όπου από τώρα άρχισαν να γίνονται σχεδιασμοί.

Αναφέρθηκε επίσης στην αύξηση των χωρών από τις οποίες οι κάτοικοί τους επισκέπτονται τις περιοχές μας από την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, στην εισδοχή των Βορειοαφρικανικών χωρών στον κατάλογο των μελλοντικών τουριστών, στο κομβικό σημείο της Νυμφαίας που συμβάλλει τα μέγιστα στον οδικό τουρισμό, στις νέες αεροπορικές συνδέσεις, στην προβολή για το «Παλατάκι» των Λιμεναρίων και στη βελτίωση των υποδομών στο νησί της Θάσου με κύρια αυτή των διαγραμμίσεων στο επαρχιακό δίκτυο.

Άνοδος του τουρισμού στην ΑΜ-Θ σε σχέση με πέρυσι

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος, το 2018 η ΑΜ-Θ είχε μια αύξηση του εισερχόμενου τουρισμού σε 500.000, που σε απόλυτους αριθμούς συνεπάγεται πως το 2018 εισήλθαν στην Περιφέρειά μας 1.950.000 τουρίστες έναντι ενός 1.350.000 τουριστών το 2017.  «Αυτό το λέω, γιατί πάντα στην αρχή κάθε χρονιάς υπάρχουν δυσοίωνα και απαισιόδοξα σενάρια, όμως τα επίσημα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν άλλους καλούς αριθμούς, που στο συνολικό ποσοστό τουριστών της χώρας μας από το 4,4% που βρισκόταν το 2017 ανήλθαμε στο 5,5%. Επίσης είχαμε μια αύξηση και στις εισπράξεις οι οποίες έφτασαν στα 323 εκ. ευρώ για το 2018, έναντι 282 εκ. ευρώ το 2017. Είχαμε και μια αύξηση στις διανυκτερεύσεις σε όλη την ΑΜ-Θ, που σε απόλυτους αριθμούς είναι 6.500.000 διανυκτερεύσεις, έναντι 5.500.000 την προηγούμενη χρονιά. Επομένων το 2018 έκλεισε με θετικό πρόσημο. Αυτά τα στοιχεία αφορούν στις οδικές αφίξεις τουριστών, αλλά και στο αεροδρόμιο “Μέγας Αλέξανδρος” το 2018 είχαμε 160.000 επιβάτες, έναντι 130.000 επιβατών το 2017. Εμείς συνεχίζουμε την προσπάθεια και αγωνιζόμαστε μαζί με τους ιδιώτες με τους ξενοδόχους, τους κατόχους ενοικιαζομένων δωματίων και την Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, έτσι ώστε η Περιφέρειά μας να αποκτήσει ένα πιο δυναμικό brand name σε αγορές της Βαλκανικής ενδοχώρας, αλλά και σε χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Αντωνιάδης.

Από Βουλγαρία, Ρουμανία, Τουρκία, Γερμανία και Σερβία οι επισκέπτες στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ

Το 2018 οι πρώτες σε επισκεψιμότητα χώρες στην Περιφέρειά μας είναι η Βουλγαρία, η Τουρκία και η Γερμανία, αλλά έχουμε και μια δυναμική είσοδο της Ρουμανίας. Οι Ρουμάνοι το 2017 ήταν 75.000 και τα 2018 ξεπέρασαν τις 128.000 αφίξεις, «ένα μεγάλο νούμερο που δείχνει πως η στοχευμένη προσπάθεια που έκανε η Περιφέρεια μας στην αγορά της Ρουμανίας με τη συμμετοχή σε εκθέσεις με προβολή, αποκτά σάρκα και οστά. Φέτος έχουμε επίσης αύξηση από την αγορά της, Βουλγαρίας, αλλά και της Σερβίας και στον Νομό της Καβάλας και στα νησιά της Θάσου και της Σαμοθράκης. Για το 2019 είναι πολύ νωρίς να κάνουμε εκτιμήσεις, όμως το αρνητικό κλίμα που είχαμε στις αρχές αυτής της χρονιάς έχει αλλάξει και κινείται σε θετικό πρόσημο ο τουρισμός στην Περιφέρειά μας. Τον τελικό απολογισμό θα τον κάνουμε στο τέλος της τουριστικής χρονιάς, Οκτώβριο με Νοέμβριο και πιο αναλυτικά το 2020», ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης.

Κομβικό σημείο ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας

Έχουμε επίσης αύξηση από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, πάνω από 40%, που είναι η κύρια πύλη εισόδου για τις χώρες της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Σύμφωνα με στοιχεία από τους μεθοριακού σταθμούς Κήπων και Καστανιών, από την Τουρκία έχουμε μια αύξηση 0,76% που σε απόλυτους αριθμούς δίνει αφίξεις 282.000 Τούρκων, έναντι  278.000 αφίξεων το 2017 το αντίστοιχο εξάμηνο. Υπάρχουν επίσης στοιχεία από τα πορθμεία της Καβάλας, του Πρίνου και της Κεραμωτής όπου και εκεί έχουμε αύξηση κατά 30.000 επισκεπτών στο νησί.

Στο 70% εκτιμάται πως φτάνει ο οδικός τουρισμός στην ΑΜ-Θ

Σύμφωνα με στοιχεία, ο οδικός τουρισμός που έχουμε στην ΑΜ-Θ φτάνει το 70%. «Από εκεί και μετά όταν ασχολείσαι με τον τουρισμό θα πρέπει να ανοίγονται νέες αγορές γιατί οι εξελίξεις ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν. Αυτό το είδαμε πέρυσι όταν παρουσιάστηκε μια κάμψη από την Τουρκία σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και αυτό λόγω της δεινής οικονομικής κατάστασης που υπάρχει στην Τουρκία και την ισοτιμία του ευρώ με την τουρκική λίρα που είναι σε ποσοστό 1/6, με αποτέλεσμα να είναι και απαγορευτικό οι Τούρκοι να έρχονται και να κάνουν περισσότερες διανυκτερεύσεις στην Περιφέρειά μας . Γι’ αυτόν τον λόγο επενδύουμε στις αγορές της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης», δήλωσε ο κ. Αντωνιάδης.

Αεροπορική σύνδεση της Πολωνίας με το «Μέγας Αλέξανδρος»

«Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι φέτος για πρώτη φορά από τις 3 Ιουλίου και για τρεις μήνες προσγειώνεται στο αεροδρόμιο της Καβάλας η χαμηλού κόστους αεροπορική εταιρία Ryanair που συνδέει την Πολωνική πόλη Πόσναν με τον αεροδρόμιο της Καβάλας. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό επίτευγμα για την Περιφέρειά μας και το αεροδρόμιο μας, το οποίο σχεδιάζουμε ως Περιφέρεια να το αναπτύξουμε ώστε αυτή η συνεργασία να συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες ή και χρόνια. Ήδη η πληρότητα των θέσεων είναι σε πολύ ικανοποιητικό σημείο και αυτό μας βοηθά να χαράξουμε την πολιτική για τα επόμενα χρόνια», ανέφερε ο θεαματικός Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της ΠΑΜ-Θ.

Βρετανία, Αίγυπτος, Τυνησία, Αλγερία και Σκανδιναβία προτιμά τις περιοχές μας

«Έχουμε και το brexit από τη Βρετανία με τους Άγγλους να προτιμούν να ταξιδεύουν σε χώρες εκτός του ευρώ, αλλά και το τουριστικό came back των χωρών της Ανατολικής Μεσογείου όπως Αίγυπτο, Τυνησία και Αλγερία, χώρες οι οποίες συνδέονται παραδοσιακά με μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όπως τη Γαλλία, την Αγγλία και τη Σκανδιναβία. Αυτά ήταν τα μηνύματα που είχαμε από την έκθεση του Βερολίνου, που είναι κομβική για το τουριστικό “γίγνεσθαι” της χρονιάς που μας έρχεται. Όμως επειδή η Περιφέρειά μας γειτνιάζει με σημαντικές βαλκανικές χώρες και είναι οδικώς εύκολα προσβάσιμη, από τον Μάιο και μετά άλλαξε η εικόνα της ΑΜ-Θ, γιατί ο οδικός τουρισμός είναι πολύ πιο φτηνός από τις αεροπορικές αφίξεις και ο τουρίστας έχει πολλές επιλογές», σημείωσε ο κ. Αντωνιάδης.

Προσπάθειες ανάδειξης του «Παλατιού» της Θάσου

Ο κ. Αντωνιάδης μετέβη στη Θάσο και επισκέφθηκε τον εργολάβο ο οποίος κάνει όλες τις διαγραμμίσεις στο οδικό δίκτυο του νησιού, που βρίσκεται στη κορυφή της τουριστικής περιόδου και πολλοί τουρίστες χρησιμοποιούν τα οχήματα τους, επομένως υπάρχει έντονη κίνηση. «Δώσαμε προτεραιότητα να γίνουν οι διαγραμμίσεις σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο και με την ευκαιρία αυτή συναντήθηκα και με κατοίκους των Λιμεναρίων που μου μίλησαν για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το “Παλατάκι”, ένα μνημείο πολύ σημαντικό για όλη την ΑΜ-Θ. Η πρώτη συνάντησή μας μάλιστα που θα γίνει τον Σεπτέμβριο με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου δημάρχου κ. Κυριακίδη, θα έχει μοναδικό θέμα το νομικό καθεστώς που ισχύει για το “Παλατάκι” και να δούμε ως φορείς και η Περιφέρεια και η  Εφορία Αρχαιοτήτων και ο δήμος Θάσου πώς θα ξεκινήσει μια προσπάθεια διάσωσης του μνημείου αυτού», σχολίασε ο κ. Αντωνιάδης.

Βελτιώσεις υποδομών στο νησί της Θάσου και ενίσχυση της περιοχής με περισσότερες κλίνες

«Μέσα στις επόμενες δραστηριότητές μας περιλαμβάνονται και οι βελτιώσεις πολλών ειδών υποδομών σε καίρια θέματα, όπως ύδρευση, καθαριότητα και διαδίκτυο. Υπάρχουν προγράμματα και περιμένουμε τις μελέτες από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης προκειμένου να μπορέσουμε να ενισχύσουμε τουριστικά όσο γίνεται καλύτερα την περιοχή μας. Σε ό,τι αφορά τις κλίνες, η Περιφέρειά μας είχε αύξηση περίπου 1.000 κλινών τα τελευταία 2 χρόνια. Είχαμε 22.000 κλίνες το 2018 και περίπου 18.000 ενοικιαζόμενα δωμάτια. Συνολικά φτάσαμε τις 40.000 κλίνες. Ο αριθμός βέβαια είναι μικρός σε σχέση με τους τουρίστες που δεχόμαστε. Σε όλα αυτά όμως έχει μπει και το Airbnb όπου η Καβάλα και η Θάσος είναι μέσα στις 20 πόλεις που έχουν μεγάλο αριθμό Airbnb και αυτό βοηθά στο να μπορέσουμε να φιλοξενήσουμε περισσότερους τουρίστες», τόνισε κλείνοντας ο κ. Αντωνιάδης.