«Λαβράκια» για αδήλωτη εργασία έβγαλαν οι έλεγχοι του ΕΦΚΑ στην Καβάλα

Στην κορυφή της λίστας εργασιακών και φορολογικών παραβάσεων η Καβάλα και η Θάσος, όπως διαπιστώθηκε κατά τη διάρκεια επιτόπιων ελέγχων σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς της χώρας

Την αύξηση κατά 10% του κόστους για την επιπλέον εργασία όσων απασχολούνται με καθεστώς μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης προβλέπει διάταξη που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας, με στόχο την καταπολέμηση της υποδηλωμένης εργασίας, η οποία λαμβάνει ανησυχητικές διαστάσεις.

Στο σχέδιο νόμου-«σκούπα», το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή από τον αρμόδιο υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση εντός του Σεπτεμβρίου 2019, σύμφωνα με πληροφορίες θα περιλαμβάνεται διάταξη με την οποία στην ουσία θα θεσμοθετηθεί η υπερωρία στη μερική απασχόληση και στις λοιπές ευέλικτες μορφές εργασίας, με προσαύξηση του κόστους για τον εργοδότη και αντίστοιχη αύξηση του ημερομισθίου για τον εργαζόμενο.




Με τον τρόπο αυτό οι εργοδότες που δηλώνουν πως απασχολούν προσωπικό με μερική απασχόληση, ενώ στην πραγματικότητα πρόκειται για υποκρυπτόμενη πλήρη εργασία, θα κληθούν να πληρώνουν αυτήν την επιλογή τους επιπλέον 10% για κάθε ώρα, έως τις 8 ώρες την ημέρα και 40 ώρες την εβδομάδα που αντιστοιχούν στο νόμιμο ωράριο της πλήρους απασχόλησης.

Η επικράτηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης προκαλεί έντονο πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, στη διοίκηση του ΕΦΚΑ και στους ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς εκτιμάται ότι υποκρύπτει πλήρη αδήλωτη και ανασφάλιστη εργασία, με αρνητικές συνέπειες για τους ίδιους τους εργαζομένους, τον ανταγωνισμό, αλλά και τα δημόσια οικονομικά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, κατά την περίοδο της κρίσης η μείωση του αριθμού των πλήρως απασχολουμένων, η αύξηση του αριθμού των μερικώς απασχολουμένων και η συντελούμενη μείωση των αμοιβών της πλήρους και της μερικής απασχόλησης είχαν ως αποτέλεσμα την ετήσια μείωση των εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κατά 1,3 δισ. ευρώ (16% των συνολικών εσόδων του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από εισφορές).

Ακόμη και στον «εθνικό πρωταθλητή» της οικονομίας, τον κλάδο του τουρισμού, που στην αιχμή του απασχολεί πλέον περισσότερο από 17% του εργατικού δυναμικού της χώρας και αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τομείς σε αριθμό απασχολουμένων (μαζί με το εμπόριο και το σύνολο του πρωτογενούς τομέα), φαινόμενα όπως η ανασφάλιστη, η υποαμειβόμενη και η μερικώς ασφαλισμένη εργασία αποτελούν συνηθισμένες πρακτικές.

Όπως καταγγέλλει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ), κατά τη διάρκεια επιτόπιων ελέγχων σε μεγάλους τουριστικούς προορισμούς, όπως είναι η Κρήτη, η Ρόδος, η Καβάλα, η Θάσος, η Θεσσαλονίκη, η Χαλκιδική και η Εύβοια, διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων με αιχμή την υποδηλωμένη εργασία.

Συγκεκριμένα, διαπιστώθηκε ότι εργαζόμενοι στον τουρισμό, παρότι είναι δηλωμένοι στο σύστημα «Εργάνη» να απασχολούνται 3-4 ώρες την ημέρα, στην πραγματικότητα δουλεύουν 10-12 ώρες ημερησίως. Σε πολλούς εργαζομένους δεν δίνονται τα ρεπό, με αποτέλεσμα να εργάζονται 30 ημέρες τον μήνα, ενώ, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ΠΟΕΕΤ, το φαινόμενο των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, που αμείβονται ως ανειδίκευτοι, λαμβάνει τη μορφή χιονοστιβάδας.

Παράλληλα και παρά το γεγονός ότι η κλαδική σύμβαση εργασίας φέτος κηρύχθηκε ως υποχρεωτική, η Ομοσπονδία εντόπισε περιπτώσεις μισθών συμφωνημένων με «μαύρες» αποδοχές, στις οποίες περιλαμβάνεται ένα μικρό ποσό για να καλύπτει προσαυξήσεις από νυχτερινή εργασία, από εργασία τις Κυριακές και τις επίσημες αργίες.

Ειδικά στον επισιτισμό, οι εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας κάνουν λόγο για ατελείωτα ωράρια δουλειάς υπό αντίξοες συνθήκες, για μεγάλα ποσοστά «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας και για μεροκάματα των 20 ευρώ.

Ήδη, στο υπουργείο Εργασίας έχουν σχεδιάσει σαφάρι στοχευμένων και επιτόπιων ελέγχων σε ολόκληρη τη χώρα, με στόχο την προστασία των εργαζομένων, του ασφαλιστικού συστήματος και των ίδιων των συνεπών επιχειρήσεων από συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.