KavalaExpo 2019: Ο πρώτος απολογισμός δια στόματος Μάρκου Δέμπα

Οι εντυπώσεις των εκθετών και τα σχέδια για το μέλλον-Τι είπε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας για το ΒΙΟΠΑ, την ενεργειακή αναβάθμιση του «Απόστολος Μαρδύρης», αλλά και για τις «ηχηρές απουσίες» από τα εγκαίνια της Έκθεσης

Αποτίμηση της έκθεσης KavalaExpo 2019 (δείτε εδώ φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης) έκανε ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας μιλώντας στον ALPHA Radio 88,6. Παράλληλα, αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, όπως είναι τα σχέδια για το μέλλον της Έκθεσης, το ΒΙΟΠΑ, η ενεργειακή αναβάθμιση του «Απόστολος Μαρδύρης», αλλά και οι «ηχηρές απουσίες» από τα εγκαίνια της Έκθεσης.

Αναλυτικά τα όσα είπε ο Μάρκος Δέμπας

Απόλυτα ικανοποιημένοι από την έκθεση οι επιχειρηματίες Ελλάδας και εξωτερικού

Ο πήχης και φέτος ανέβηκε ακόμη πιο ψηλά και αυτό μας γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερες ευθύνες για την επόμενη διοργάνωση. Αυτό δεν το λέμε γιατί είχαμε λαμπρά εγκαίνια με μεγάλη επισκεψιμότητα, αλλά γιατί κατά την διάρκεια αυτών των ημερών, οι εκθέτες επιχειρηματίες που φέτος ήταν από πολλές περιοχές της χώρας και το εξωτερικό, έδωσαν ένα μήνυμα αισιοδοξίας για την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη της. Ευχαριστώντας χθες όλους τους εκθέτες για την τιμή που μας έκαναν να πάρουν μέρος στην έκθεσή μας, μου είπαν ότι όλοι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι, όλοι ζήτησαν και του χρόνου να συμμετέχουν στην έκθεση και μάλιστα με μεγαλύτερα περίπτερα. Επομένως από πλευράς των εκθετών, είδαμε μεγάλη ικανοποίηση. Και αυτή η ικανοποίηση έχει να κάνει και με τους χιλιάδες που ήρθαν να δουν την έκθεσή μας και με τις επιχειρηματικές επαφές και συμφωνίες που κλείσαμε με επιχειρήσεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Αυτό ήταν ένα καλό συμπέρασμα του πρώτου επιχειρηματικού φόρουμ, το οποίο έγινε το περασμένο Σάββατο. Η Καβάλα βρέθηκε στο επίκεντρο της επιχειρηματικότητας των Βαλκανικών χωρών, που συμμετείχαν σ αυτό το φόρουμ. Στην Τουρκία, την Ρουμανία, την Σερβία, την Οσσετία, τη Βουλγαρία, ακούστηκε η Καβάλα και αυτή την στιγμή τα συμπεράσματα αυτού του φόρουμ που είναι πολύ σημαντικό, είναι ότι κατορθώσαμε και με τα πρωτόκολλα συνεργασίας που υπογράψαμε όλοι οι φορείς που συμμετείχαμε, από τα Επιμελητήρια, είναι να βάλουμε την Καβάλα στο κέντρο της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Το Φόρουμ θα γίνει ένας θεσμός και μια δομή που θα στηριχθεί απ όλες αυτές τις περιοχές, θα το δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο με την συμμετοχή και άλλων Βαλκανικών χωρών και όχι μόνο, όπου μετά από κοινές δράσεις, που ήταν η δεύτερη μας απόφαση, θα κατεβάσουμε πολλές επιχειρηματικές δράσεις και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και προς τις κεντρικές κυβερνήσεις των χωρών μας, ώστε όλα όσα συζητήσαμε να πάνε ένα βήμα παραπέρα. Τα συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα θετικά. Η Καβάλα προβλήθηκε και προβάλλεται αυτές τις ημέρες στα διεθνή κανάλια Σερβίας, Τουρκίας και των άλλων χωρών που συμμετείχαν, με τα καλύτερα λόγια. Υπάρχει μια προβολή της Καβάλας αυτό το διάστημα που μας κάνει περήφανους. Επομένως καταλήγουμε στο ότι ήταν μια έκθεση πολύ πετυχημένη, ένα Φόρουμ με απόλυτα θετικά συμπεράσματα και νομίζω πως ο πήχης ανέβηκε ακόμα περισσότερο.

Μεγάλη ικανοποίηση εκθετών και επισκεπτών καταγράφηκε στο ερωτηματολόγιο για την έκθεση

Και φέτος υπήρχε το ερωτηματολόγια που θα μας δώσει τις γνώμες των επισκεπτών και των εκθετών. Χθες το βράδυ το ερωτηματολόγιο σε ότι αφορά τους εκθέτες απαντήθηκε, οπότε θα δούμε ως είδαν τη φετινή μας έκθεση, αλλά και ένα μεγάλο τμήμα επισκεπτών έχουν συμπληρώσει το ερωτηματολόγιο. Επομένως θα έχουμε μια ανάλυση αυτών των συμπερασμάτων. Πάντως επειδή είχα προσωπική επαφή με όλους, μου είπαν πως έπρεπε να κρατήσουμε την έκθεση ακόμη μια μέρα, γιατί όλοι έμειναν ενθουσιασμένοι. Πέρυσι η έκθεση διήρκεσε μια μέρα πιο πολύ. Η επιτροπή της έκθεσης θα εξετάσει όλα τα σενάρια, θα κρίνει όλα όσα είπαν οι εκθέτες και θα προχωρήσουμε στις διορθωτικές μας κινήσεις.

«Κακόβουλα τα σχόλια για τις απουσίες παραγόντων της τοπικής αγοράς»

Υπήρξαν και διάφορα σχόλια κατά την διάρκεια της έκθεσης KavalaExpo 2019 και έχουν να κάνουν με την απουσία κάποιων παραγόντων της τοπικής αγοράς και του ίδιου του Επιμελητηρίου. Δεν θα ήθελα να ασχοληθώ με αυτό, γιατί όλα αυτά τα θεωρώ κακόβουλα σχόλια που προσπαθούν να προσανατολίσουν τη μεγάλη επιτυχία που είχε η έκθεση. Αντί κάποιοι να δίνουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια αυτή, που κατορθώνουμε να προβάλλουμε την πόλη και να ενισχύουμε τις επιχειρήσεις μας, ασχολούνται με ψευδή σχόλια. Σε ό,τι αφορά πχ τον κ. Λεμονίδη ήταν στην έκθεση με την οικογένειά του, όπως και ο κ. Παναγιωτίδης που ήρθε μαζί με τον υπουργό κ. Παναγιωτόπουλο. Όσο για τον κ. Τσατσούλη δεν μπορούσε να έρθει λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. Αυτό δεν σημαίνει κάτι. Τα τρία ονόματα που αναφέρθηκαν τα δύο ήταν σίγουρα στην έκθεση. Άρα το ψέμα περισσεύει μαζί με τη κακεντρέχεια, γιατί κάποιοι προσπαθούν να χτυπήσουν και μένα προσωπικά και το ίδιο το Επιμελητήριο Καβάλας. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη και ήδη τους έχουμε αποστομώσει με το αποτέλεσμα και θα τους αποστομώσουμε ακόμη περισσότερο στην συνέχεια με αυτά τα οποία έρχονται και θα είναι εντυπωσιακά για την Καβάλα σε ό,τι αφορά αυτά που προγραμματίζονται.

«Αναβαθμίζουμε ενεργειακά το Εκθεσιακό Κέντρο»

Στην ομιλία μου προσπάθησα να θέσω ένα πλαίσιο έργων και στόχων. Είναι πολύ σημαντικό η ενεργειακή αναβάθμιση του εκθεσιακού μας χώρου, είναι πολύ σημαντική η δημιουργία του Κέντρου Επιχειρηματικότητας, είναι πολύ σημαντικό ότι με τον Δήμο Καβάλας, θέλουμε να δημιουργήσουμε την θερμοκοιτίδα νεοφυών επιχειρήσεων διεκδικώντας το Δικαστικό Μέγαρο για την εγκαταστήσουμε. Είναι σε πολύ θετικό σημείο και κεντρικότατο και για εκείνο το σημείο έχει βλέψεις και το Διεθνές Πανεπιστήμιο. Για τον λόγο αυτό αναφέρθηκα στην ομιλία μου και στον κ Μπαντέκα θέλοντας να πω, πως η ουσία είναι να κάνουμε την θερμοκοιτίδα, είτε εκεί είτε σε άλλο κτήριο.

«Συνεχίζουμε με του δημάρχους των Νομών σειρά έργων υποδομών»

Ήδη μας έχει δοθεί προμελέτη και θα πάμε στο υπουργείο για να διεκδικήσουμε την πρώτη έκθεση αλιείας και αλιευμάτων. Στοχεύουμε σε συνεργασία με τους δημάρχους Παγγαίου, Νέστου και Θάσου, να διεκδικήσουμε μια σειρά έργων υποδομών που πρέπει να γίνουν. Άρα είναι ένα πλαίσιο έργων και ενεργειών που παρουσιάστηκαν και στην ομιλία μου. Μέσα σε έναν χρόνο θα πρέπει να έρθω και να πω πως τα 4 από τα 10 έργα θα τα έχουμε υλοποιήσει. Και αν όχι να δούμε τι έχει συμβεί, τι φταίει και τι πρέπει να κάνουμε για να βρούμε τη λύση τους.

Συνεχίζεται το Φεστιβάλ της Βιομηχανικής Πληροφορικής

Υπήρχε και το Φεστιβάλ της Βιομηχανικής Πληροφορικής που συμβαδίζει με την Έκθεση. Το Φεστιβάλ συνεχίζει και τις επόμενες μέρες μέχρι το Σάββατο που ολοκληρώνει τις εργασίες του. Είναι μια ξεχωριστή δράση του Διεθνούς Πανεπιστημίου, που δίνεται η δυνατότητα σε καινοτόμες ιδέες,  που τις έχουν ωριμάσει οι φοιτητές μας και που πραγματικά μπορούμε να παρουσιάσουμε με αυτό τον τρόπο την διασύνδεση των πανεπιστημιακών μας ιδρυμάτων, με την επιχειρηματικότητα. Κατά την διάρκεια των επόμενων ημερών θα το επισκεφτούν πολλά σχολεία, όπου θα δουν αυτές τις δράσεις του Φεστιβάλ Βιομηχανικής Πληροφορικής.